Mezei futó diákolimpia

2023.04.19. 19:59

A pannonhalmi bencés csapat és a kazinczys Szabó Levente győzelme

kisalföld.hu

Az egyik legnépesebb diákolimpiai versenyszámra, a Mezei Futóbajnokságra idén is kiemelt létszám, 37 ezer induló nevezett országszerte, közülük pedig 2300 jutott el az országos döntőre. A hagyományosan a gödöllői reptéren megrendezett versenyen szinte az összes diákolimpiai korosztály részt vesz, a II-től a VI. korcsoportig. A legkisebb korosztályban a lányoknak 1,5 km-es távot kellett teljesíteni, amely fokozatosan emelkedett nem és korosztály szerint, a legidősebb fiúknak szóló 5 km-es távig. A verseny egyéni és csapatszinten egyaránt zajlott, a résztvevő iskolák az egyéni versenyzők mellett 5 fős csapatokat is indíthattak. 

Idén Győr-Moson-Sopron megyéből ketten szereztek érmet, még hozzá mindkettő aranyat. Csapatban a VI. korocsoportban a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakkolégium, egyéniben pedig a IV. korcsoportban Szabó Levente, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium diákja győzött. 

A 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervezőbizottsága és a Magyar Diáksport Szövetség megállapodása alapján exkluzív bejutási lehetőséget kapnak az atlétika diákolimpikonok, illetve az országos döntők dobogósai augusztus 19-27. között Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére.

Különleges lehetőséghez jut több tízezer sportoló, akik az Atlétika Diákolimpia tavaszi versenyein sikeresen szerepelnek. A Budapest 2023 Nonprofit Zrt. és a Magyar Diáksport Szövetség együttműködése alapján minden diáksportoló és felkészítő pedagógusaik, akik az idei Atlétika Diákolimpia® tavaszi körzeti, megyei és országos döntőin részt vesznek, kedvezménykupont kapnak, amivel fél áron 4 darab jegyhez vagy bérlethez jutnak a sport világesemény esti programjaira, a délelőtti számokat pedig mindössze 2023 forintért nézhetik meg a lelátókról. Az országos döntők dobogósainak és felkészítő tanáraiknak ezen túl további exkluzív lehetőségként ingyenes belépőjegy is jár a vb délelőtti eseményeire. Az első kuponokat a ma lezajlott Mezei Futóbajnokság Diákolimpia® Országos Döntőn adta át dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, az atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. A szezon további atlétika versenyei az Atlétika Többpróba és Atlétika Egyéni és Váltófutó Pályabajnokság keretében zajlanak, amelyeknek országos döntőit májusban és júniusban Budapesten, Zalaegerszegen és Győrött rendezik meg.

„A Sportért Felelős Államtitkárságon kiemelt célunk, hogy a fiatalokat mozgásra ösztönözzük és a sportolás által egy olyan alternatívát biztosítsunk a szabadidő hasznos eltöltésére, amely az egészségük miatt is fontos. Ehhez azonban szükség van világraszóló sportrendezvényekre is, mint például az idei budapesti atlétikai világbajnokság, ami óriási motiváló erővel bír. Hiszen mi lehetne nagyobb inspiráció a gyerekek számára, mint élőben látni versenyezni a világ legjobb atlétáit” – mondta dr. Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Megmozgatjuk az országot, megszerettetjük a gyerekekkel az atlétikát, és egy fantasztikus sportélményen keresztül ösztönzünk mindenkit, hogy sportoljon, éljen egészségesebb életet - ez az elsődleges küldetésünk a világbajnokság segítségével" - mondta Németh Balázs, a vb szervezéséért felelős Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában