Labdarúgás

2023.03.22. 08:04

Már készül a szülés utáni visszatérésre - A győri származású női játékvezetőt választották a valaha élt ötödik legjobb futballbírónak

Minden idők ötödik legjobb női játékvezetője lett a győri származású Kulcsár Katalin a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS).

Szeitz Tibor

Kulcsár Katalin férfi NB I-es mérkőzés vezetése közben. A felvétel 2017-ben Mezőkövesden készült.

Fotó: Dömötör Csaba

A hétfőn közzétett ranglistán, amely az esztendőnkénti rangsorok első húsz helyezettje pontszámainak összesítésével készült, az IFFHS-elismerést négy alkalommal kiérdemelt Bibiana Steinhaus végzett az élen, 171 ponttal. A német sípmester mindössze 2 ponttal előzte meg a svájci Esther Stäublit, aki soha nem nyerte el az éves díjat, de 2012 óta minden esztendőben bekerült a világ legjobb tíz női futballbírója közé. A 38 éves Kulcsár Katalin 78 pontot gyűjtve lett ötödik.

Az IFFHS március 8-i hasonló örökranglistáján, amely a férfi játékvezetőket rangsorolta 1987-től mostanáig, a 2021-ben, hatvanöt évesen elhunyt Puhl Sándor úgy lett az összesítésben a 11., hogy sorozatban négyszer is a világ legjobbjának választották 1994 és 1997 között.

Kulcsár Katalin férfi NB I-es mérkőzés vezetése közben. A felvétel 2017-ben Mezőkövesden készült. 
Fotós: Dömötör Csaba

„Természetesen nagyon örülök a helyezésnek, még ha nyilván ez nem egy szakmai elismerés, ám ahhoz, hogy egy ilyen listára felkerüljön valaki, hosszú időn keresztül kell jól teljesíteni a világelitben. Tavaly nyáron született meg a kisfiunk, s videóbíróként már ősztől visszatértem az NB I-be, míg csütörtökön a San Marino–Észak-Írország Eb-selejtezőn ülök majd a VAR-kocsiban. A szülés miatt nem volt realitás, hogy játékvezetőként részt vegyek a női világbajnokságon, így lemaradtam a nyári tornáról.

Rövidesen teljes mértékben visszanyerem a várandósság előtti formámat, mert szeretném magamnak és kisfiamnak is bebizonyítani, hogy kemény munkával, felkészüléssel még évekig a világ legjobb női játékvezetői között a helyem” – mondta el érdeklődésünkre Kulcsár Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában