Hajrá magyarok!

2023.03.27. 20:34

Eb-selejtező - 40 év után győztes rajt: Magyarország-Bulgária 3-0 - fotók

A magyar labdarúgó-válogatott a vendég bolgár csapat felett aratott könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdte hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

kisalfold.hu

Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Halil Umut Meler (török)

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 86.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Ádám (Varga B., 59.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Dyulgerov, 46.) – Petkov, Gruev, Karabeljov (Krastev, 46.), N. Iliev – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Rusev, 46.). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics.

Gólszerző: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.). 

A magyar labdarúgó-válogatott a vendég bolgár csapat felett aratott könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdte hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a hetedik percben vezetést szerzett Vécsei Bálint góljával, az előnyt a csapatkapitány Szoboszlai Dominik duplázta meg szabadrúgásból, míg a szünet előtt Ádám Martin jószerivel eldöntötte az összecsapást. Az olasz szakember Varga Barnabás személyében újoncot is avatott a találkozón. A magyarok napra pontosan negyven év után kezdték ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket, illetve hazai pályán 48 esztendő után múlták felül újra Bulgáriát.

A nemzeti együttes legközelebb június 17-én Montenegró vendége lesz.

 I. félidő

7. perc: a bal oldali szögletet Sallai a kaputól 20 méterre álló Szoboszlaihoz gurította, a középpályás egy szép csel után betört a büntetőterületre, majd visszajátszott az ekkor már középen álló Sallaihoz, akinek 7 méteres lövését Naumov még védte, ahogy aztán Orbán közeli próbálkozását is, de a második kipattanót Vécsei két méterről már a hálóba gurította (1-0).
26. perc: Szoboszlai 25 méteres szabadrúgásból a bal felső sarokba csavart, Naumov csak beleérni tudott (2-0).
39. perc: Szoboszlai egy szép cselsorozat után indította Bollát, akit megelőzött a becsúszó Antov, de éppen Ádám elé tolta a labdát, a magyar csatár pedig kissé jobbról, 8 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (3-0).

A csapatok kivonulásakor a hazai szurkolótábor állandó támogatásáról biztosította a magyar válogatottat, ugyanis olyan koreográfiával fogadta kedvenceit, hogy az egyik kapu mögötti lelátón a 12-es szám rajzolódott ki azzal a szöveggel, hogy "együtt az újabb európai kalandozásért!"

A fagyos időben rendezett találkozón az egyből letámadó magyarok korán vezetést szereztek egy remek szögletvariációnak köszönhetően. A gól után többnyire a két tizenhatos között folyt a játék, de a hazai együttes megindulásai voltak veszélyesebbek, Ádám távoli lövésénél például nagyot kellett védenie a bolgár kapusnak. Az enyhe magyar mezőnyfölény aztán ismét góllá érett egy újabb pontrúgásnak köszönhetően, ezúttal Szoboszlai szabadrúgásból volt eredményes. A szünetig hátralévő időben is Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai veszélyeztettek, egy ízben Orbán fejelhetett közelről, de éppen a bolgár kapus kezében kötött ki a labda. A biztos előny birtokában egyre nagyobb kedvvel és önbizalommal futballozó magyar csapat - különösen Szoboszlai volt elemében - többször is tudott gyors akciót vezetni, ezek veszélyesek voltak, de eleinte az utolsó passzok és lövések nem sikerültek, mígnem a szünet előtt egy ilyen kontra végén a harmadik gólját is megszerezte a válogatott.

A térfél- és a hármas csere sem segített a bolgárokon, ugyanis újabb magyar helyzetekkel indult a játékrész, azonban Sallai próbálkozásai közül az elsőt védte a vendégkapus, a második pedig fölé szállt. A Freiburg támadója ezt követően is agilisan futballozott, de sehogy sem járt szerencsével, negyedórán belül a harmadik helyzetét is kihagyta, pontosabban Naumov védett. A 60. perctől már kevésbé erőltette a támadásokat a magyar csapat, átengedte a területet a bolgároknak, akik ennek ellenére sem tudtak helyzetet kialakítani, sőt, még ekkor is inkább a magyar kontrákban volt benne a gólveszély.

Újabb találat viszont már nem esett, mert egy ízben a bolgár védelem a gólvonalról tisztázott, ám így is rendkívül magabiztos sikerrel rajtolt a magyar válogatott.

 A csoport állása

1. Szerbia      2  2  -  -  4-0  6 pont
2. MAGYARORSZÁG 1  1  -  -  3-0  3
3. Montenegró   2  1  -  1  1-2  3
4. Litvánia     1  -  -  1  0-2  0
5. Bulgária     2  -  -  2  0-4  0 

Három magyar gól az első félidőben

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egyáltalán nem számít könnyű mérkőzésre hétfőn a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Bemelegítés

"Nehéz felmérni az ellenfél lelki állapotát, de biztos, hogy Budapesten szeretné kijavítani a hazai vereséget. Az új szakvezetővel az előző négy meccsen ugyanazt a taktikát követték a bolgárok, ezen változtattak, így kaptak ki Montenegrótól" - mondta az MTI érdeklődésére vasárnapi sajtótájékoztatóján a rivális pénteki 1-0-s vereségéről az olasz szakember, aki szerint a meccset látva döntetlen is lehetett volna.

Korábban -  Az 58 éves szakvezető úgy vélte, Bulgária nehéz ellenfél lesz, mert nagyon atletikus csapat jó erőnléttel, elöl gyors, robbanékony játékosai vannak, akiknek nem szabad teret adni, a középpályája és a védelme pedig szilárd.

"Akkor vagyunk sikeresek, ha csapatként alázatosan állunk a találkozóhoz. Ahhoz, hogy nyerjünk, százszázalékosan ott kell lennünk fejben és hozzáállásban, mert hiába győztük le Angliát kétszer is, tudjuk, hogy nem azon a szinten vagyunk" - jelentette ki Rossi, aki elismerte, hogy az elmúlt évek eredményei alapján a szerb mellett a saját csapata a csoport esélyese, de hozzátette, a papírforma csak egy dolog. "Ahogy nekünk sikerült borítani Anglia és Németország ellen, úgy erre bármikor sor kerülhet a mi kárunkra is. Igyekszünk elvonatkoztatni ettől a nyomástól."

Rossi fontosnak tartotta, hogy még egyszer elnézést kérjen az észtek ellen csütörtökön 1-0-ra megnyert barátságos mérkőzésen történtek miatt, amikor is Szoboszlai Dominik és Sallai Roland kő-papír-ollóval döntötte el, melyikük végezze el a tizenegyest, amelyet aztán utóbbi kihagyott.

"Szövetségi kapitányként én vagyok a felelős a pályán történtekért. Lehet olyan, hogy Szoboszlai átadja a végrehajtást másnak, de akkor sem kő-papír-ollóval. Ilyen többet nem lesz. Szoboszlai van kijelölve, és ha jól érzi magát, nem is kell átadnia" - fogalmazott Rossi.

A csapatkapitány Szoboszlai arról beszélt, hogy a mostani selejtezősorozat annyiban mindenképpen más, hogy ezúttal a szurkolók a csoport megnyerését várják a csapattól.

"Nem szeretném, hogy a csapat átvegye ezt a nyomást. Szívem szerint levenném ezt a stresszt minden játékos válláról. Nem szabad ezzel foglalkozni" - mondta az RB Leipzig támadója.

A 22 éves futballista egyáltalán nem biztos abban, hogy az ellenfelek visszaállnak majd védekezni a magyarok ellen, szerinte ez nagyban függ a saját játékuktól is.

"A döntetlen nem lett volna rossz a bolgár-montenegrói meccsen, de szeretnénk magunkra koncentrálni. Ha mi minden meccsen három pontot szerzünk, akkor teljesen mindegy, hogy a riválisok mit játszanak egymással" - mondta Szoboszlai, aki büszke arra, hogy csapatkapitányként még veretlen.

A Puskás Arénában sorra kerülő magyar-bolgár mérkőzés 20.45-kor kezdődik a török Halil Umut Meler sípjelére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában