Vívás

2023.02.04. 21:02

A szablyavívással ismerkedtek Mosonmagyaróváron - fotók

A haladó csoport mellett most egy új kezdő csoport is ismerkedik Mosonmagyaróváron a klasszikus magyar kard és szablyavívással.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Hagyományőrző klasszikus magyar kard és szablyavívó csoport indult Mosonmagyaróváron. Az első foglalkozást szombatona Jump Stúdióban tartották az érdeklődőknek. A Magyaróvári Magyar Szablyavívó Iskola szablyavívó oktatója, Reicher Róbert avatta be a fegyveres harcművészet alapjaiba, történetébe. Mesélt magáról a szablyáról, hogyan kell azt megfelelően fogni, de a szablyavívásban a nagy elődökre is megemlékezett, többek között a magyaróvári születésű Szűts Jánosra, akinek szülőházán, a Bolyai-iskola falán emléktáblát is avattak korábban. 

Kiemelte: a klasszikus magyar szablyavívás olyan nemzeti érték, amely méltó arra, hogy megőrizzük a hozzá kapcsolódó hagyományokat. 2017-ben bekerülhetett a települési értéktárba, majd megyerikum lett. 2021-ben pedig elérte az egyesület, hogy a hungarikumok sorában is számon tartják. 
Reicher Róbert hozzátette: még várják azokat, akik a szablyavívás hagyományával megismerkednének. Erre hetente egy alkalommal van lehetőség a Lajta-parti városban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában