Közel a bravúrhoz

2023.02.05. 10:15

A győri színekben játszó teniszezők ismét nagyszerűen játszottak a Davis Kupában - videó, fotók

Emlékezetesen nagy meccseket vívtak a győri Somogyi Elektronic-GYAC bajnokcsapatának teniszezői a Magyarország-Franciaország Davis Kupa mérkőzés zárónapján Tatabányán. A Marozsán Fábián-Valkusz Máté páros előbb legyőzte a gallok duóját, majd a mindent eldöntő ötödik mérkőzés Marozsán remekül helytállt a világ közvetlen élvonalába tartozó Ugo Humbert ellen.

Szeghalmi Balázs

Marozsán Fábián (j) és Valkusz Máté öröme, miután győzött a francia Arthur Rinderknech-Nicolas Mahut páros ellen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa mérkőzésen Tatabányán.

Fotó: Illyés Tibor (MTI)

A pénteki nyitónap után 1-1-gyel fordultak a csapatok, s a szombati párosra Nagy Zoltán ismét a győri szuperligás csapat két legjobbjának, Marozsán Fábiánnak és Valkusz Máténak szavazott bizalmat. Fábiék egy éve az ausztrálok ellen sikerrel borították a papírformát, s a két fiatal teniszező ezúttal is kellemes meglepetést okozott.

A forduló ütése

A korábbi páros világelsővel, Nicolas Mahut-val erősített francia kettős ellen 6:2-vel húzták be az első játszmát a magyarok, majd a második felvonásban az idegek csatáját is nyerték. A Davis Kupa hétvége legizgalmasabb pillanata és legszebb ütése is Valkusz Máté nevéhez köthető.

A második szettben Máté óriási mentését nem adta meg a székbíró – a tévés lassításnál egyértelműen látszott, hogy nem pattant kétszer a labda –, majd a véghajrában Rinderknech lecsapását lehetetlen helyzetből ütötte el fonákkal az egykori junior világelső.

Sérülések

Miután Marozsán és Valkusz megszerezte a vezetést, elkezdtek gyülekezni a viharfelhők a magyar csapat felett. A sajtószobában két rossz hír is terjedt: a pénteki első meccset nyerő Piros Zsombor lába sérült, míg Fucsovics Márton háta sincs túl jó állapotban. Ráadásul a franciák is emelték a tétet, a kellemetlen stílusban teniszező – erről Federer és Nadal is tudna mesélni – Adrian Mannarinót vetették be a negyedik mérkőzésre.

A balkezes, alig-alig hibázó francia teniszező egy játszmán át hajtotta, űzte Fucsovicsot, majd könnyedén adta meg a kegyelemdöfést Marcinak. A legjobb magyar férfi teniszező a meccs végjátékában volt, amikor sorozatban 21 pontot vesztett.

Fábián megizzasztotta Humbertet

A mindent eldöntő ötödik mérkőzésre a remek fizikai állapotban lévő Marozsán Fábián érkezett vissza a pályára, aki bátor tenisszel, többször is kellemetlen pillanatokat okozott a világ közvetlen élvonalába, Ruudot és Tsitsipast is legyőző Ugo Humbertnek. Két szoros játszmában végül azonban a balkezes francia és csapata örülhetett.

„Ez a szint más, mint ahol én játszom, szoknom kell ezt a ritmust, de fel akarok nőni a feladathoz. Örülök, hogy voltak szép pillanataim, továbbra is keményen dolgozom azon, hogy a világ száz legjobb teniszezője közé kerüljek. Úgy érzem, adogatásban kell fejlődnöm ahhoz, hogy Ugo Humbert kaliberű játékosok ellen legyen esélyem” – mondta lapunknak Marozsán Fábián. A győri színekben teniszező játékos hozzátette: hamarosan életében először megpróbál egy ATP-verseny főtáblájára feljutni. Február közepén a Marseille-i 250-es profi verseny selejtezőjében Fábián is ütőt ragad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában