A legjobbak közé vágyik

2023.01.13. 07:35

Mágikus golyók vonzásában - A 17 éves győri diák, Nagy Erik második lett a snooker felnőtt magyar bajnokságon - videók

Hazánkban is egyre népszerűbb játék a snooker, rengetegen követik a legjobb játékosok párviadalait a Eurosporton élőben. A sztárokkal teletűzdelt profi mezőnyhöz akar csatlakozni a győr-ménfőcsanaki Nagy Erik, akit itthon az egyik legnagyobb tehetségnek tartanak a szakemberek.

Szeghalmi Balázs

Nagy Erik tavaly az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is tagja volt a magyar válogatottnak.

Fotó: Csapó Balázs

  • A Krúdy-iskola tanulója két éve tette le a névjegyét a magyar felnőttmezőnyben: alig 16 évesen dobogóra állhatott az ob-n.
  • Múlt év végén egyet lépett előre, döntőt vívhatott, igaz, itt egy tapasztalt játékossal, Horváth Attila Gergellyel szemben közel ötórás csatában maradt alul.
  • Erik motivációjáról mindent elmond, hogy az ezüstérmet sokkal szívesebben látná aranyló színben.

Hullámvasút az OB-n

„Igazi hullámvasút volt számomra az országos bajnokság: remekül kezdtem, könnyen jutottam a legjobb nyolc közé. Az elődöntőben azonban komoly előnybe került az ellenfelem. Ezt a mérkőzést még meg tudtam fordítani, a finálé pedig hiába volt végtelenül szoros, a döntő momentumokban én húztam a rövidebbet. Ezen mindenképp szeretnék javítani a jövőben, úgy érzem, e téren kell a legtöbbet fejlődnöm” – kezdte Erik, aki az iskola után napi 3–4 órát gyakorol a kismegyeri snookerklubban.

Tanulságok a vb-n

Erik tagja a hazai korosztályos és felnőttválogatottaknak is, így tavaly részt vehetett az albániai Európa-bajnokságon és a romániai vb-n is. Utóbbi viadalokon indulnak a snookerben nagyhatalomnak számító angolszász államok legígéretesebb fiataljai is.

„Az Eb-n a felnőttek között kortársammal, Révész Bulcsúval kilencedik helyen végeztünk párosban. A romániai vb-n az U18-as korcsoportban jól indult a verseny számomra, az első két meccset simán nyertem a csoportban. A harmadik találkozó volt a vízválasztó, egy indiai sráccal kerültem szembe. Vezetett 2–0-ra, egyenlítettem, mire a szervezők közölték, hogy letelt a háromórás időlimit, így később másik asztalnál kell befejeznünk a meccset. Előbb elvesztettem az egyenlítés utáni lélektani előnyt, majd a mérkőzést is. Komoly tanulság, hogy legközelebb fejben jobban kell kezelnem a nehéz szituációkat, ilyenkor is kizárólag a lökésekre szabad fókuszálnom” – hallottuk.

„A profik közé jutás a nagy álmom”

A ménfőcsanaki tehetség jelenleg egy osztrák edző, Paul Schopf segítségével csiszolja tudását abban a sportban, amelyben a gömbérzék csak „beugró”, a győzelemhez legalább ennyire nélkülözhetetlen a logikus gondolkodás. „Tavaly év végén Ausztriában indultam felnőttversenyen, a legjobb nyolc között egy cseh versenyző ellen búcsúztam. Ekkor ismertem meg Pault, akivel azóta már többször gyakoroltunk taktikai elemeket” – hallottuk. Nagy Erik már gőzerővel a márciusi Eb-re készül, amelyet Máltán rendeznek. Reményei szerint a felnőttek mezőnyében is megmutathatja tudását; a legeredményesebb versenyzőket olyan kártyával „jutalmazzák”, amellyel profi pénzdíjas tornákon is indulhatnak.

„A profik közé jutás a nagy álmom. A reális cél pedig egyelőre az, hogy minél jobb eredményeket érjek el a nemzetközi amatőr versenyeken. Ezért edzek, készülök rengeteget” – zárta szavait Erik.

Közösségi kezdeményezés

A budapesti Bekk Snooker Iskola oldalán indult közösségi kezdeményezés azért, hogy Nagy Erik biztosan képviselhesse Magyarországot a máltai Eb-n. Aki szeretné és tudja támogatni a törekvést akár pár száz forinttal, a bekksnooker.hu oldalon megteheti ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában