Ünnepeltek Sikátoron

2022.10.29. 09:46

Tíz éves a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület

kisalföld.hu

Az akkor már több mint egy évtizede működő sikátori olimpiai kör tagjai 2012 októberében döntöttek arról, hogy másokat is bevonva egyesületté alakulnak, s egyben felveszik olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, Zsivótzky Gyula nevét. A tizedik évforduló jegyében zajlott a napokban az egyesület kibővített elnökségi ülése, amelyről mi is hírt adtunk.

Dr. Printz János Károly elnök bevezetőjében felidézte, hogy a megalakuláskor huszonhatan szerepeltek összejövetelük jelenléti ívén, akiknek többsége azóta is aktív részese az egyesület életének, s az évek során újabb tagokkal is bővült a kör.

Az elmúlt tíz év céljairól, eseményeiről és eredményeiről a november végére tervezett hagyományos Zsivótzky-emléknap keretében esik majd részletesebben szó. A jubileumi elnökségi ülés résztvevői megerősítették, hogy lesz mire visszatekinteni, mivel az egyesület számos rendezvényt – köztük komoly elismerést kiváltott konferenciákat – szervezett az olimpiai eszme terjesztésére, emellett saját versenyeken, illetve tagjai által más megmérettetésekben, illetve közös testmozgással hirdette a sport fontosságát és szépségét, miközben méltóan őrizte névadója emlékét.

Vighné Kemény Teréz, az egyesület titkára az előbbiek kapcsán arról számolt be, hogy sikerült felújítani a bakonyaljai községben kialakított jelképes emlékparkot, amely mellett az egyesületnek lassan védjegyévé váló – Zsivótzky Gyula világcsúcsot érő legnagyobb hivatalosan mért dobására utaló – 73,76 méteres futások „alappályája” is található.

A nosztalgikus visszaemlékezések mellett igazi ünneppé tette az elnökség ülését az a hír, mely szerint az egyesület alelnöke, dr. Udvardi Erzsébet október 23-án Pro Urbe Kisbér kitüntető díjat vehetett át a település korábbi polgármestereként, közéleti személyiségeként kifejtett tevékenysége, szakmai munkája elismeréseként. A városáért és környékéért dolgozó elismert kardiológus doktornő az elmúlt években – férjével, Szarvas Szilveszterrel együtt – mindig szakított időt az egyesület céljainak megvalósítására és formálására is.

Az egyesület „Sikátor-Kisbér tengelyű” olimpiai vonatkozású törekvései mentén itt kell megemlíteni, hogy 2014 júliusa óta Zsivótzky Gyula nevét viseli a gyermekkorának otthont adó – azóta várossá vált – Kisbér sportcsarnoka, s a városka fogadta idén a Magyar Olimpiai Akadémia 75. Vándorgyűlését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában