Jegyzet

2022.10.07. 07:22

Sopronban győzött az összefogás

Papp Győző

Tudás, szív, szerencse és összefogás kellett ahhoz, hogy sikerült megmenteni Névery (Nissner) Aladár – akit egyébként Alfrédként kereszteltek – hőskori magyar labdarúgó sírját Sopronban. 
Először is kellett egy hozzáértő és lelkes helytörténész, Biczó Zalán, aki a kutatásai során felfedezte, hogy a leghűségesebb város Szent Mihály-temetőjében nyugvó Névery azonos a magyar labdarúgó-válogatott második mérkőzésén – és még további négyen – pályára lépő Niessnerrel, aki ráadásul Doborjánban ugyanabban a házban született, mint Liszt Ferenc. 
Páder Vilmos kollégánkat, lelkes lokálpatriótát megkértem, hogy keresse meg a sírját. Teljesítette is a lehetetlennek tűnő küldetést: megtalálta a tűt a szalmakazalban. Ekkor derült ki, hogy a romos állapotban lévő síremlék lassan az enyészeté lesz, mert már régóta felszámolható. 
Elhatároztuk, hogy megmentjük az utókornak az egykori labdarúgó nyughelyét, aki élete utolsó tizenegy évét töltötte Sopronban. 
A város sportszerető polgárai, elkötelezett szervezetei ezúttal (is) példát mutattak: klasszikus összefogás eredményeként sikerült megváltani a helyet és méltóképpen helyreállítani a sírkövet. A következő huszonöt évre így őrzi az emlékét az egykori csatárnak, jeles atlétának és kiváló mérnök embernek. 
A napokban a sírszentelés alkalmából tartott színvonalas ünnepségen lerótták kegyeletüket a meghívottak, köztük a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselője is. 
A Kisalföld immár másodszor vállalt közvetítő szerepet egykori válogatott labdarúgó sírjának rendbetételében. Az első Payer Imre volt, aki a győr-nádorvárosi temetőben pihen. 
 

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában