Cselgáncs

2022.10.30. 10:22

Koroncói és győri aranyérem az U23-as Európa-bajnokságo

kisalfold.hu

Szarajevóban rendezték meg az U23-as Európa-bajnokságot, melyen a koroncói Tutti JK versenyzője, Gyertyás Róza és a győri Széchenyi ESE dzsúdósa, Sipőcz Richárd is aranyérmet szerzett.

Az 52 kg-ban induló Gyertyás Róza október elején Celjében megnyerte a felnőtt Európa-kupát, így jó formában várta az EB-t. A 20 éves magyar lány kiemeltként a nyolcaddöntőben kezdett, és ott ipponnal verte a brit Sian Bobrowskát. A legjobb nyolc között az ifjúsági Európa-bajnok és junior-vb-bronzérmes koszovói Erza Muminoviq ellen is nyert, ezúttal hosszabbításban. Ezt újabb golden score-ral végződő meccs követte az elődöntőben, ám a francia Leonie Gonzalez sem tudott kifogni Gyertyáson, aki az újabb sikerrel kiharcolta a finálét. A kontinensbajnoki címért a spanyol Ariane Toro Solerrel kellett megküzdenie. A döntőben a spanyol szerezte meg a vezetést vazarival, majd fél perccel a vége előtt Róza ippon értékűen eldobta ellenfelét, megszerezve a győzelmet, ezzel pedig U23-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Gyertyás Róza pályafutása első érmét szerezte világversenyen. Világversenyen koroncói versenyző utoljára 2001-ben állhatott fel a dobogó tetejére, akkor Bejczi Zsuzsanna végzett az élen a budapesti junior Európa-bajnokságon. 

Sipőcz Richárd ezúttal sem talált legyőzőre. Fotó: IJF

A hatszoros korosztályos Európa-bajnok, junior-vb-ezüstérmes Sipőcz Richárd +100 kg-ban – bár első kiemeltként indult – nem kapott könnyű ellenfelet nyitányként, a grúzok junior Európa-bajnokával, Salva Guresidzével kellett összecsapni. Intésekkel végül a győri versenyző került ki győztesként a nyolcaddöntős találkozóból. A következőkben Sipőcz a szerb Igor Vracsar és az izraeli Szerafim Kompaniez ellen is ipponnal jutott tovább. A kontinensbajnoki címért a junior EB-második török Munir Ertug ellen a magyar fiú bírta jobban a hosszabbítást, ezzel 2019 és 2020 után újra EB-aranyat nyert az U23-as korosztályban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában