Evelyn közel az aranyéremhez

2022.09.16. 15:46

Spartan Race - A győri versenyző karnyújtásnyira a bajnoki címtől - videó, fotók

Terepfutás súlycipeléssel, egyensúlyozással, kötélmászással és sok egyéb aka­dállyal. Ez a Spartan Race, aminek hazánkban is nagy a népszerűsége. A győri Purgai Evelyn most ­karnyújtásnyira van a Kö­­zép-európai Bajnok címtől, a hétvégén indul az utolsó megmérettetésen. A legjobbak legjobbjai kerülhetnek csak be a hatfős nemzeti válogatottba.

Dániel Viktória

A hétvégi verseny dönti el, ki lesz a közép-európai bajnok. Purgai Evelynnek 20–25 kilométeres távval, 2 ezer méter szintemelkedéssel és több tucat akadállyal kell szembenéznie.

  • Purgai Evelyn második helyen áll a pontversenyben a Közép-Európai Spartan Race versenyben.
  • A győri nő személyi edzőként dolgozik, vannak, akik számtalan sikerét ismerve kimondottan őt keresik fel a felkészülésükhöz.

A Spartan Race elit kategóriájában indulók közül a nemzetközi versenybiztosok minden évben három férfit és három nőt választanak ki, hogy képviseljék nemzetüket. Purgai Evelyn második éve erősíti ezt a csapatot, az egykori magyar bajnok és válogatott futó 2019 óta indul komolyabban a Spartan Race versenyeken.

Motiváció

– Korábban síkfutó voltam, főleg közép- és hosszútávokon indultam, de úgy éreztem, kell egy kis változatosság. Így fordultam a terep- és akadályfutás felé. Purgai Evelyn jelenleg a második helyen áll a Közép-európai Bajnok címért folyó pontversenyben.

– Öt fő verseny van, amin nemzeti delegáltként részt kell vennünk. Az ezeken elért eredményeink alapján pedig pontokat gyűjtünk. Az első helyen álló szlovák lány erős versenyző, nagyon jó eredményt kell futnom ahhoz, hogy megelőzzem. Múlt héten viszont az egyik versenyen sikerült a nyugat-európai mezőnyben is elsőséget szereznem, amire eddig még nem volt példa, mivel nagyon erősek a versenytársak. Ez hatalmas motivációt ad. Persze a harmadik helyen álló cseh versenyzőre is figyelnem kell, mert ő is kemény ellenfél, az állás pedig szoros. Az utolsó megmérettetésre most hétvégén kerül sor: 20–25 kilométeres táv 2 ezer méter szintemelkedéssel és több tucat akadállyal.

A kedvenc feladatok

– Az öt-hat kilométeres sprinttávok mennek a legjobban, de úgy érzem, az utóbbi években sokat fejlődtem a hosszabb terepfutásban is, már a hegyi futó lányokkal is fel tudom venni a versenyt. Az akadályok közül a dárdadobás a gyenge pontom, ez ritkán sikerül, ami büntetőfeladatot von maga után, de a többi feladatról szinte sosem esem le. A kedvenceim az egyensúlyozás, a majomlétra, valamint a vödör- és zsákcipelés. Az öt nagy versenyt is beleértve Evelyn évente húsz-harminc Spartan Race megmérettetésen vesz részt.

Ehhez hetente minimum öt alkalommal fut, emellett funkcionális és CrossFit edzésekkel készül a versenyekre. – Személyi edzőként dolgozom, és vannak, akik kimondottan azért keresnek fel, mert szeretnének ilyen típusú futóversenyekre felkészülni. De gyerekeknek is tartok edzéseket, a versenyzés, valamint az ott szerzett tapasztalatok az ő motiválásukban is nagy segítséget jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában