München, 1972

2022.09.02. 11:20

Öt mérkőzésen működött élete második olimpiáján

Ötven évvel ezelőtt ezekben a napokban rendezték a müncheni olimpiát. Fél évszázad tekintélyes idő, megemlékezünk azokról, akik szűkebb régiónkból 1972-ben részt vettek az eseményen. Palotai Károly játékvezetőként szerepelt a labdarúgótornán.

papp győző

Palotai Károly különleges érzésekkel készült az 1972-es olimpiára, hiszen nyolc évvel korábban labdarúgóként csapatkapitánya volt a Tokióban aranyérmes magyar válogatottnak. Münchenbe viszont szinte még újoncként érkezett, hiszen mindössze az év eleje óta volt a nemzetközi játékvezetői keret tagja. Ezen az olimpián öt mérkőzésen működött, ebből egyszer játékvezetőként, négyszer pedig partjelzőként. Ezekről a 90 percekről a következőket írta a naplójába: 
Marokkó–Egyesült Államok 0–0. „Érdekes volt tizennégy év után viszontlátni az augsburgi Rosemunde-stadiont. A különvonat 40 perc alatt repített a mérkőzés helyszínére. Első ízben működtem »nyugati« stílusban, tehát szögletrúgásnál és kapuhoz közeli szabadrúgásnál az alapvonal és a büntetőterület találkozásához futottam. Nem találtam különösképpen szerencsésnek. Térfelet nem cseréltünk, Marson, a francia ellenőr a mérkőzés után meg is jegyezte a szabálykönyvet lobogtatva, hogy nem ez van lefektetve. Sikerült meggyőznünk, hogy Aston úr kijelentése alapján minden hármas úgy működik, ahogy otthon megszokta. Bár én mindkét félidőben szembenéztem a nappal, na de én mégiscsak fiatalabb vagyok, mint Öberg barátunk.” 
Marokkó–Malajzia 6–0 (4–0). „Érthető szorongással vártam első olimpiai vezetésem. Az előzmények kemény, küzdelmes mérkőzést sejtettek. Ezen dőlt el, ki jut a négyes csoportba. Aztán a marokkóiak gyorsan rúgtak két gólt és játékvezetői szempontból könnyű mérkőzést vezettem.” 
Kolumbia–Ghána 3–1 (0–0). „Bár a mérkőzésnek semmi jelentősége nem volt, elég szépszámú közönség gyűlt össze a csodálatos olimpiai stadionban. A világítás eszményi.” 
Szovjetunió–Marokkó 3–0 (2–0). „Szépszámú közönség – 70.000 néző – előtt sima mérkőzés. A továbbjutásban érdekelt országok játékvezetői csak partjelzést kaphatnak, így a magyar csapat sikere miatt rám is ez várt. Így aztán éppen azt csinálja az ember többször, amit odahaza ritkábban.” 
Szovjetunió–Dánia 4–0 (2–0). „Utolsó olimpiai szereplésem, éppúgy, mint az első, Augsburg- ban játszódott le. Az izraeliek elleni sajnálatos események miatt egy nappal a kitűzött időpont után rendezték a mérkőzést.” 
Palotai Károly részt vett az 1976-os montreali olimpián is. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában