Két világbajnokságon és a müncheni olimpián is szerepelt

2022.09.30. 09:56

Elhunyt a legendás kézilabda kapus

A müncheni olimpiai keretben a hátsó sorban balról a második Horváth József. Fotó: Képes Sport

Gyászol a magyar kézilabdás társadalom. 

"Gyógyíthatatlan betegség következtében ma hajnalban 75 éves korában Madridban elhunyt Horváth József" - értesítette a család a Kisalföldet.

A kezitortenelem.hu tanúsága szerint Horváth József 119 alkalommal védett a magyar válogatottban, a TFSE, a Rába ETO és a Vasas színeiben. Tagja volt a világbajnokságon 1970-ben nyolcadik, majd 1974-ben hetedik helyen és az 1972-es müncheni olimpián - a férfi kézilabda először szerepelt az ötkarikás játékok műsorán - szintén nyolcadik helyen zárt nemzeti csapatnak.

A kézilabdás berkekben Alibi néven közismert kapus pályafutásának legszebb éveit klubszinten Győrött töltötte, a Rába ETO-val 1973-ban megnyerték az MNK-t, a bajnokságban pedig ezüstérmet szereztek. 

Horváth József

A pályafutása befejezése után itthon edzősködött a Vasasnál, Várpalotán, a Zalaegerszegi Caolánál és az ETO KC-nál, de dolgozott Ausztriában is.

Egy hónappal ezelőtt, mint az ötven évvel ezelőtti müncheni olimpia egyik résztvevőjéről írtunk. Már akkor is nagyon beteg volt, de a családja reménykedett a csodában. Horváth József küzdött is, ahogy egy igazi sportemberhez illik, de az utolsó ziccert nem tudta kivédeni.

Az olimpikon kézilabdázót itthon szeretnék örök nyugalomra helyezni.

 

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában