Első nap: Az SKC orvosi vizsgálatokkal kezdte meg a felkészülést

2022.08.15. 20:25

Kosárlabda – Edzésbe állt a Sopron Basket – galéria

kisalfold.hu

A Sopron Basket első edzése.

Fotó: Szalay Károly

Megkezdte a felkészülést a következő évadra a Sopron Basket Euroliga-győztes és bajnok női csapata. Gáspár Dávid vezetőedző a múlt héten Sopronban edzőtovábbképzőn tartott előadást, méghozzá az Euroliga-győzelemhez vezető út szakmai nehézségeiről, buktatóiról, tegnap délután pedig újra csapatedzést vezetett.

Nyáron azért tartott foglalkozásokat – egyéni képzést – a szakvezető a fiataloknak. Arról, hogy a csapat- és az egyéni edzések vezetése közül melyiket kedveli jobban, azt mondta: „Mindkettőnek más a célja, és mindkettőre szükség van, nem választanám külön a kettőt. Mivel a munkámat szeretem, mindkét edzésfajta közel áll hozzám.”

Az évadnyitó foglalkozáson Böröndy Vivien, Jelena Brooks, Czukor Dalma, Fegyverneky Zsófia, Erdélyiová Alexandra, Molnárová Laura, Pfeiffer Virág, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz és Völgyi Lili vett részt.

A felkészülés jellegéről Gáspár Dávid elmondta, mivel többen is korosztályos válogatottakban szerepeltek, akik pedig nem, ők kaptak egyéni edzéstervet, játékosai fizikailag nem a nulláról állnak edzésbe. Ezzel együtt főleg a felkészülés elején természetesen lesz a munkának állóképesség-­fejlesztő része, és emellett gyakran megy erősítőterembe a társaság. Fokozatosan adagolják, növelik a terhelést, és apránként a csapattaktikát is elkezdik összerakni.

Ez utóbbi végleges kialakításához azért a felkészülésbe később bekapcsolódó idegenlégiósokra is szükség lesz. Közülük a legkorábban, szeptember elején az ausztrál–ír kettős állampolgárságú bedobó, Alice Kunek kapcsolódik be a felkészülésbe Sopronban. Van­dersloot Courtney és Brittney Sykes az amerikai profibajnokságban, a WNBA-ben érdekelt, miként az ausztrál légiós, Ezi Magbegor is. Utóbbi ráadásul tagja hazája válogatottjának, mely szeptember végén éppen hazai környezetben, Ausztráliában szerepel a világbajnokságon. Szintén a vb-re készül hazája színeiben a soproniak szerb centere, Dragana Sztankovics is. Az már eldőlt, hogy Sykes csapata nem jut be a WNBA-rájátszásba, így ő várhatóan már szeptember első felében bekapcsolódhat a Sopron Basket felkészülésébe. A másik három játékos esetében csapataik, válogatottjuk szereplésétől függ, mikor tudnak Sopronba utazni és bekapcsolódni a munkába az Euroliga győztesénél, de várhatóan legkésőbb októberben edzésbe állnak majd.

Edzőmeccsek – Szept. 6.: UNI Győr–Sopron Basket. Szept. 9.: Sopron Basket–UNI Győr. Szept. 14.: Brno–Sop-ron Basket. Szept. 17.: Sopron Basket–USK Praha. Szept. 20.: Sopron Basket–DVTK.

 

Felmérésekkel kezdtek

Orvosi vizsgálatokkal, majd felmérésekkel megkezdte a felkészülést a 2022/23-as évadra a Sopron KC férficsapata is.

Az első napon a soproniak magyar játékosai, Csátaljay Péter, a nyári sérülése után rehabilitációját végző, de az orvosi vizsgálaton résztvevő Csendes Péter, Molnár Márton, Schöll Richárd, Supola Zoltán, Sitku Márton, Takács Norbert és  Valerio-Bodon Vincent jelent meg.

Az együttes három, már meglévő légiósa, a Puerto Rico-i hátvéd, Eric Ayala, az amerikai erőcsatár, Jordan Barnett, valamint a kanadai irányító Yasiin Joseph várhatóan a jövő héten kapcsolódik be a munkába.

Az első napokban egyébként az új erőnléti edző, az előző években Oroszlányban dolgozó, szlovén Luka Steblaj, valamint Bors Miklós másodedző irányításával készül az együttes. A vezetőedző, a görög Kosztasz Flevarakisz – akivel természetesen stábja tagjai egyeztették az első napok feladatait, programját – a hét második felében tér vissza Sopronba.

A klub és szakvezetés pedig a háttérben gőzerővel dolgozik azon, hogy további játékosokat keressen, akik erősítést jelentenek az SKC-nak.

A tervezett program – Szept. 3.: Eisenstadt–SKC. Szept. 7.: SKC–Körmend. Szept. 9–10.: Felkészülési torna (Oroszlány). Szept. 16.: SKC–Honvéd. Szept. 20.: SKC–Klosterneuburg. Szept. 23–24.: Göcsej-kupa (Zalaegerszeg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában