Teljesült az amerikai álom

2022.08.30. 05:42

Fóka gratulált Tomi Rocky szökéséhez az Alcatrazból - videó, fotók

Patkás Tamást nemcsak az embert próbáló kihívás, az álma is az ígéret földjére hívta. A győri paraúszó pár éve járt Amerika nyugati partján élő barátainál, s a San Franciscó-i látogatás alatt hallott először az Alcatraz-úszásról. Tomi mögött már ugyan több sikeres Balaton-hódítás volt Révfülöp és Balatonboglár között, ám ekkor még irreálisnak tűnt a kaliforniai kaland.

Szeghalmi Balázs

Az öröm pillanata – a győri paraúszó a világon elsőként „szökött meg” lábak nélkül az Alcatrazról.

  • Lábak nélkül még senki nem úszta át a San Francisco-öblöt
  • Tomi Rocky és edzője csütörtökön repül haza

Az amerikai versenyen egyrészt a szervezők komoly szintidőket kérnek a jelentkezőktől – pontosan azért, mert ha valamelyik úszó leszakad a „csordától”, könnyű prédájává válhat a cápáknak –, másrészt Tominak a gyorsúszó technikája is gyerekcipőben járt még. Az Alcatrazra vezető út első lépcsőfoka volt, hogy sikerült 15 kilót leadnia. Ezt a versenysúlyt évek óta tartja, miközben a Győri Úszó SE edzője, Rajos István segítségével gyorsúszásban is óriásit fejlődött.

Az igazság pillanata

Bár az Alcatraz-úszás szervezői azt nem engedték meg, hogy Tomi pár nap múlva a mezőnnyel rajtoljon el, ám speciális különengedélyt biztosítottak számára, hogy Mányoki Attila nyílt vízi hosszútávúszó társaságában próbára tegye magát a világhírű öbölben. Ilyen előzmények után helyi idő szerint vasárnap reggel nem sokkal 7 óra előtt jött el az igazság pillanata. Az Alcatraz-úszást szervező cég, a Pacific Open Water Swim Co. képviseletében egy hölgy, Sylvia Lacock szállította hajón Tomit a hírhedt börtönszigetre, ahol többek közt Al Capone is raboskodott.

Szolidan háborgó óceán

A tenger vizét „karcosan frissnek” nevezték az amerikai kísérők, a Csendes-óceán hőmérséklete 10–11 fok közötti volt. Emellett a magyar sport­embert a szeles kaliforniai időben az 1–1,5 méteres hullámok sem kímélték. Az óceántól szinte minden levegővételnél kapott sós pofont, ám lassítani csak egyszer kellett, amikor egy hajó még jobban felkorbácsolta a vizet. Minden nehézség ellenére a kéttagú különítmény remek időt úszott.

Mányoki Attila nem csupán a helyes irányt mutatta Tominak, a tempót is jól diktálta. Így kevesebb mint egy óra alatt teljesítették a kihívást. A távolság 3,5 kilométer volt Alcatraz és a Golden Gate híd lábának közelében lévő homokos strand között, amit a szervezők célként ­jelöltek meg.

Katarzis

„Felemelő érzés volt, katarzis, amikor kiértünk a homokos partra. Bevallom, kezdés előtt megszeppentem, de aztán gyorsan rendeztem a gondolataimat, és lehetőséget láttam magam előtt. Ilyen sérültségi fokkal, lábak nélkül még senki nem úszta át a San Francisco-öblöt – mondta el lapunknak Tomi. – Úszás előtt két nappal megnéztük az egykori börtönt, akkor brutálisak voltak a hullámok körülötte. Attilának és Pistinek még viccelődtem is azon, hogy ne engedjenek ki az Alcatrazból, inkább itt maradok.

Fóka ünnepelt velük

Végül egy-másfél méteres hullámokkal kellett farkas­szemet néznem. Ezek is okoztak gondot, mivel nem tudom a testem annyira kifordítani, mint az ép úszók – hallottuk. – Mi­­után partot értem, vissza kellett úsznunk a szervezők hajójára. Ekkor történt a kaland legaranyosabb része. Egy barátságos fókával hozott össze bennünket a sors, s a hajóig kísért minket. Így együtt ünnepelt velünk” – búcsúzott nevetve Tomi, aki edzőjével csütörtökön repül haza.

A San Francisco-öbölben Mányoki Attila nyílt vízi hosszútávúszó kísérte Tomi Rockyt a 3,5 kilométeres táv alatt.
 

Ennél nincs nagyobb pillanat

„Amikor a tanítványod megvalósítja az álmát, ennél nincs nagyobb pillanat az edző számára” – mondta Rajos István. A Győri Úszó SE szakembere szerint Tomi életszeretetével és eltökéltségével olyan példát mutat, ami­ben mindenki találhat magának kapaszkodókat. A világ egyik legjobbjának tartott hosszútávúszó, Mányoki Attila a kezdetektől fogva örömmel támogatta Tomi szökését az Alcatrazról, majd törött csuklóval is vállalta a közös úszást a Csendes-óceánban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában