Multisport Eb Münchenben

2022.08.21. 11:19

A világ trónján - A győri színekben versenyző Kopasz Bálint újabb aranyérmet szerzett

A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüstérmet gyűjtöttek a szombati döntős program első részében a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

mti

Kopasz Bálint megnyeri a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjét a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

  • Elsőként ért célba magabiztos versenyzéssel férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, aki ezzel megvédte címét, és a királyszámban jelenleg ő az aktuális olimpiai és világbajnok is.

Szombaton is hasonló idő fogadta a versenyzőket a pályán, mint egy nappal korábban, az eső változó intenzitással esett, a levegő hőmérséklete pedig nem érte el a 20 fokot.

Magyar részről a kenus Adolf Balázst szólították először a rajthoz 1000 méter egyesben az Óbudai Ganz VSE 22 éves olimpikon sportolója tavaly bronzérmes volt ebben a számban, két hete, a vb-n azonban nem sikerült döntőbe jutnia. Ezúttal ott volt a legjobbak között, de a dobogós helyek sorsába nem tudott beleszólni, nyolcadikként ért célba. Az élen a vb-győztes román Catalin Chirila és a címvédő cseh Martin Fuksa csatázott egymással nagyot, előbbi nyert.

Az olimpiai és világbajnok Kopasz Bálint címvédőként szállt vízre kajak egyes 1000 méteren, a Győri Graboplast VSE 25 éves klasszisa ezúttal is a portugálok tokiói bronzérmes ászával, Fernando Pimentával vívott különcsatát. A rivális féltávnál még egy hajóhosszal vezetett, de a második 500 méteren Kopasz ritmust váltott, gyönyörűen elment mellette, állva hagyta és a célban már neki volt több mint egy hajóhossznyi előnye. Harmadikként a belga Artuur Peters zárt.

Kopasz - akinek Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, maga is kajakos olimpiai bajnok adta át az aranyérmet - két héten belül világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett.

Kopasz Bálint (K-1 1000 m, 1. hely):
"Nagyon boldog vagyok, hogy kijött egy csúcsszuper forma, pedig délelőtt úgy éreztem, hogy nyomott vagyok egy kicsit, elég magas volt a páratartalom. Viszont nagyon jó taktikát alkalmaztam, ennek nagyon örülök, ahogy annak is, hogy erős voltam fejben, ami nem könnyű minden ezer méteres versenyen. Ez a legnagyobb erősségem. Az utolsó kétszáz méteren olyat tudtam indítani, amivel megtörtem Pimentát. Hosszú évek óta versenyzünk együtt és kiismertem. Fantasztikus így zárni ezt az évet. Továbbra is büszke vagyok arra, hogy edzőmmel, édesanyámmal ilyen jól együtt tudunk dolgozni és megbízunk egymásban. Szeretnék még sok ilyen szép versenyzést, eredmény megélni vele."

KOPASZ Bálint

Az aranyérmes Kopasz Bálint a dobogón a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjének eredményhirdetésén a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilár

d

Női K-2 500 méteren a 18 éves Fojt Sára és a 24 éves Pupp Noémi frissen összeült egysége remekül versenyzett, a futam egy pontján úgy tűnt, akár a bronzérmet is megszerezheti, de aztán végül negyedik lett a világbajnok lengyelek, valamint a vb-3. belgák és a vb-2. németek mögött. A dobogó kevesebb mint két tizedmásodpercre volt.

A két héttel ezelőtti kanadai világbajnokságon bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kettős éremesélyesnek számított C-2 500 méteren, Halifaxben ugyanis csak az ukrán Ludmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova duó tudta megverni Európából. A magyarok jól rajtoltak, és miközben az ukránok hamar elkezdték diktálni a tempót, 250 méternél a második helyen haladtak át. Bár a finisben a lengyelek támadták őket, sikerült megtartaniuk a pozíciójukat, így a címvédő ukránok mögött ezüstérmet szereztek.

Az 500 méteres férfi kajaknégyeseknél a Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence összeállítású magyar egység végig harcban volt az éremért, az éllovas németek mögött ugyanis négy hajó harcolt a további dobogós helyekért. A befutó nagyon izgalmas volt, de végül a magyarok a szlovákok és a franciák mögött a negyedik helyre szorultak, utóbbiaktól csupán kilenc századot kaptak. Az öt olimpiai szám után három olyan döntő következett, amely nem szerepel az ötkarikás játékok műsorában.

Női K-1 200 méteren Lucz Anna friss vb-bronzérmesként szállt vízre, a kontinensről csupán a szlovén Anja Osterman került elé a világbajnokságon. Az UTE 23 éves kajakosa nagyot küzdött a döntőben a címvédő dán Emma Jörgensennel, Ostermannal és a lengyel Marta Walczykiewicz-csel, és a szoros befutó után negyedikként rúgta be a hajóját.

Férfi C-1 200 méteren Korisánszky Dávid, az MTK 29 éves kenusa a délelőtti középfutamból biztosította a helyét a legjobb kilenc között, és ebben a mezőnyben is nagyot küzdött, ami az ötödik helyre volt elegendő. Az aranyat a litván Henrikas Zustautas szerezte meg.

Ugyanezen a távon, a férfi kajak ketteseknél a szám kétszeres világbajnoka, Balaska Márk ezúttal a tavalyi tokiói olimpián egyesben negyedik Csizmadia Kolossal állt rajthoz, aki 50 perccel korábban még a négyes tagjaként versenyzett az Olimpiai Regatta Központban. A magyar páros végig a középmezőnyben haladt, és a hajrában sem tudott közelebb férkőzni az élbolyhoz, végül hetedikként ért be. Győztek az olaszok.

Szombaton még további négy döntőre kerül sor, a 15.52 órakor rajtoló 5000 méteres versenyekben négy magyar versenyző lesz érdekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában