110 éves a győri DAC

2022.07.23. 07:25

Az ég is kék-fehér

Papp Győző

Több mint egy évtizede két DAC szerepel a magyar futballról szóló hírekben: országosan a jelentősen megerősödött szlovákiai Dunaszerdahelyi AC, regionálisan pedig a győri Dunántúli Atlétikai Club. A hétvégén 110 éves fennállását ünneplő kék-fehérek nyolc évvel fiatalabbak a csallóközi „testvérnél”. 

Ha gondolatban végiglapozzuk az eltelt száztíz évet, számos veretes emlék kerül elő. A labdarúgók a húszas-harmincas években vérbeli derbiket játszottak az ETO-val. Ugyanebből a korszakból meg kell említeni Panyigay Lajos nevét: 1922-ben 177 centiméterrel lett magyar bajnok magasugrásban. Később felelős szerkesztője volt a Győrben megjelent Dunántúli Sport Újságnak. 

A klub többszöri névváltozáson esett át, a második világháborút követően évtizedekig MÁV DAC néven szerepelt. A labdarúgócsapat a hetvenes évek elején élte fénykorát az NB I/B-ben, olykor ott állt az élvonal kapujában is, de belépni azon nem tudott. A legenda szerint az akkori pártvezetés nem látott volna szívesen még egy győri csapatot az élvonalban. A focin kívül számos szakosztállyal rendelkezett a klub, a teljesség igénye nélkül említsük meg a kerékpárt, a sakkot, a természetjárást, az asztaliteniszt és a tekét. 

Az utóbbi évtizedekre már csak a labdarúgás maradt meg, és volt időszak, amikor a DAC léte is kockán forgott. Lelkes DAC-osoknak, mint Arnold Csabának, Békés Ferencnek vagy Marányi Ernőnek köszönhető, hogy most megünnepelhetik a 110 évet. És ahogy ők vallják: az ég is akkor a legszebb, ha kék-fehér. 
 

Címkék#Győr#DAC
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában