Sport

2022.06.17. 10:46

Sopron készül a vizes vb-re - fotók a világbajnokság helyszínéről

Pénteken rajtol a vizes világbajnokság, ahol egy-egy női és egy férficsoport vízilabda-mérkőzéseinek ad helyet Sopron. Az előkészületek hajrájában bepillanthattunk az uszodában folyó munkálatokba.

Tama István

Dr. Molnár Tamás, az MVLSZ alelnöke és Fekete Richárd, a Soproni Vízmű egyik vezetője. Fotó: Szalay Károly

Vízilabda„Make History”, azaz Írj történelmet! – hirdetik öles betűkkel a FINA vizes világbajnokságának feliratai a Lőver Uszodán belül és kívül egyaránt. A felszólítás ugyan elsősorban a vízbe ugró sportolóknak szól, de kétségkívül Sopron és az új uszoda is történelmet ír azzal, hogy itt is rendezik a vízilabdatorna egyik női és egyik férficsoportjának mérkőzéseit.

A nagyszabású esemény előkészületei gőzerővel folynak, most bepillanthattunk a munkálatokba. Az uszoda az elmúlt napokban látványos átalakuláson esett át, és ottjártunkkor is az épület számos pontján dolgoztak azért, hogy kiépítsék a szükséges infrastruktúrát a világ legjobb csapatainak mérkőzései­hez. A medencetérben igazán teátrális hatást kelt, ahogy lesötétítették az egyébként világos teret, az egyik oldalon hatalmas, mintegy 120 négyzetméteres LED-fal található, és épül a sajtótribün, a zsűriasztal, a technikai személyzet asztalai. Olyan a körítés, mintha egy show-esemény színpadára lépnének, vagyis úsznának a medencébe a mérkőzések résztvevői.

Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval is találkoztunk, aki a magyar szövetség alelnökeként koordinálja az előkészületeket. – Most vagyunk túl a teljes tűzszerészeti átvizsgáláson, mintegy 20 fős szakértői csapat kutyákkal együtt járta végig az épületet – ad betekintést az éppen folyó munkába Fekete Richárd, a Soproni Vízmű fürdő-­üzemmérnökségének vezetője.

A kinti medencében edzhetnek majd a sportolók, körülötte sátrakat láttunk, melyek öltözőként és személyzeti helyiségként szolgálnak majd. További sátrak is sorakoznak már az uszoda mellett: ennek az az oka, hogy a rendezvény nagyságrendje miatt szükséges volt pluszterületeket bevonni, így közel 400 négyzetméter alapterületen építettek fel sátrakat: ezek különböző funkciókat szolgálnak majd, a cateringtől a raktáron keresztül az önkéntesek szobájáig.

– Az esemény lebonyolítását a Nemzeti Sportügynökség végzi a saját alvállalkozóival, és az uszoda használatáért bérleti díjat fizet részünkre. A Soproni Vízmű a helyszín üzemeltetésével, az infrastruktúra biztosításával járul hozzá a rendezéshez. Pénteken zártunk be, már akkor éjszaka elkezdődött az építkezés. Az egyik legnagyobb fel­adatot a sötétítés jelentette, ami ahhoz szükséges, hogy ne csillanjon meg a vízen beszűrődő fény, ami zavarná a televíziós képet. Az uszoda világítása megfelel a nagy felbontású közvetítés kiszolgálásához, tehát kiválóan teljesít a beépített technológia. Informatikai fejlesztéseket kellett most elvégezni, és akasztási pontokat kiépíteni a felépítményekhez – mondta el Fekete Richárd.

Megtudtuk azt is, hogy a rendezvényt 35 önkéntes segíti, rajtuk kívül mintegy 120 fős stáb végzi el a szükséges feladatokat. A mérkőzésekre még válthatók jegyek, érdemes lesz kilátogatni az uszodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában