Női kézilabda BL

2022.06.04. 08:30

Döntős az ETO! - Győri Audi-ETO-Esbjerg 32-27 - Fotók, nyilatkozatok

Nagyon jó játékkal jutott döntőbe a győri együttes.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor

Ambros Martín vezetőedző szerint nagyon nehéz megállítani a Győri Audi ETO KC-t, amikor olyan jól játszik, mint a dán Esbjerg ellen 32-27-re megnyert szombati Bajnokok Ligája-elődöntőben.

"Az Esbjerg nagyon megnehezítette a dolgunkat, de a rendkívül szoros első félidő után remek teljesítményt nyújtottunk a másodikban, amikor védekezésben mindenki megtalálta a helyét. Szerintem már az első félidőben is jól játszottunk a rendkívül nehéz első percek ellenére" - nyilatkozta a budapesti négyes döntő első játéknapján a spanyol mester.
Hozzátette, ellenfelük nagyon megdolgoztatta őket, de támadásban gördülékenyek voltak, és amikor így játszik, nagyon nehéz megállítani a csapatát.

"Szeretnénk a csúcson zárni a szezont, és az első kihívást teljesítettük. Fantasztikusak voltak a játékosaink és a szurkolóink. Most pihennünk kell, hogy holnap készen álljunk a döntőre" - mondta Martín.

"Nagyon kemény volt, minden porcikánkat odatettük, kúsztunk-másztunk minden labdáért" - értékelt a kétgólos Faluvégi Dorottya, aki szerint már az első félidőben is keményen védekeztek, a másodikban pedig még inkább rákapcsoltak, és sokkal keményebben mentek bele a párharcokba.

"Stine Oftedal felállt az öltözőben, és azt mondta: lányok, nekem majdnem eltörték az orromat az első védekezésben, adjunk már ezeknek a lányoknak!" - árulta el. A szélsőjáték eredményességének kulcsát abban látta, hogy az ellenfél szélsői nagyon fent védekeztek, ők pedig készültek arra, hogy labdákat kapnak majd az átlövőktől. Kiemelte: Fodor Csenge elképesztő teljesítményt nyújtott.

"Megnyertük, végre ott vagyunk a döntőben, már csak egyetlen, bár nagyon nagy lépést kell megtennünk. Összeszedettek vagyunk, a második félidőre megérkeztünk a mérkőzésbe, felvettük a final four-ritmust, balszéltől jobbszélig nagyon ment a labda és fantasztikus kapusteljesítményünk volt" - mondta a négygólos Fodor. Rámutatott, a mentális erőre lesz a legnagyobb szükségük a vasárnapi fináléban, hogy a kulcsszituációkban higgadtan tudjanak dönteni.

A két találattal záró Lukács Viktória felidézte, az edző már a szezon elején arra készítette fel őket, hogy a négyes döntőben nagy szerep vár rájuk.

"Most úgy néz ki, tényleg szüksége volt a csapatnak ránk, és örülök, hogy ennyire tudtunk segíteni, legfőképp Csenge" - fogalmazott Lukács. Hozzáfűzte, olyan volt az atmoszféra, mintha hazai pályán játszottak volna.

A kapus Silje Solberg úgy fogalmazott, a siker egyik alapfeltétele volt, hogy remekül együttműködtek védekezésben, de hozzátette, hogy "ilyen őrületes hangulatban nem is lehetett volna rosszul játszani". A norvég kapus megjegyezte: nem gondolta volna, hogy több góllal zár, mint az ikertestvére. A hálóőr mindkét kísérletéből betalált a dánok üresen hagyott kapujába, az Esbjerg balszélsőjeként szereplő Sanna Solberg azonban négy lövésből csak egy gólt szerzett.
 

Audi ETO-Vipers döntő lesz

A Győri Audi ETO KC után a címvédő Vipers Kristiansand jutott döntőbe a női kézilabda Bajnokok Ligájában, mivel 33-27-re legyőzte a Metz HB csapatát a szombati elődöntőben, a budapesti négyes döntő első játéknapján.

Korábban írtuk:

Győri Audi-ETO-Esbjerg 32-27 (15-15)

A Győri Audi ETO KC kilencedik alkalommal jutott döntőbe a női kézilabda Bajnokok Ligájában, mivel 32-27-re legyőzte a dán Esbjerg csapatát a szombati elődöntőben, a budapesti négyes döntő első játéknapján.

Az ETO idén 14. alkalommal szerepel a legjobb négy között a BL-ben és eddig ötször nyert aranyérmet.
Stine Oftedal öt, Fodor Csenge és Linn Blohm négy-négy góllal, Silje Solberg 11, Amandine Leynaud hat védéssel járult hozzá a sikerhez, a túloldalon Henny Reistad nyolc alkalommal volt eredményes.

A győriek ellenfele az MVM Dome-ban vasárnap 18 órakor kezdődő fináléban a francia Metz HB vagy Tomori Zsuzsanna csapata, a címvédő norvég Vipers Kristiansand lesz.

Percről percre:

60. perc: Ryu passzával Blohm befordul, de Poulsen véd. Zúg a taps. Jörgensen lövését védi Leynaud, és már csak néhány másodpercig kell gondolkodnia, hogy mit csináljon a labdával, ugyanis leperegnek a hátralévő másodpercek.

59. perc: Fodor lepi meg Lukácsot egy passzal: szélső a szélsőt. Nincs meg Lukácsnak a labda. Belefér. Ingstad gólja is belefér. 32-27.

58. perc: Labdaszezés, Kristiansen passzol Fodornak, ő meg átejti a kapust. 32-26

57. perc: Kristiansen! 30-25. Nielsen befordul, és gólt dob. 30-26. Martín kér időt, kicsit több, mint három perccel a vége előtt. Ryu-Blohm-háló a labda útja. 31-26.

56. perc: Passzívig támad az Esjberg, Jakobsen ejti a labdát a kapuba. 29-25.

55. perc: Breistol lő, Leynaud véd. Pintea kap két perc büntetést.

54. perc: Jensen talán úgy érezheti, hogy most van utoljára lehetősége, hogy visszajöjjön a csapata, így kikéri az utolsó idejét. Ingtad szerez gólt, nem volt könnyű dolga, hogy összeszedje a labdát. 28-24. Oftedal gólt dob, úgy is, hogy egy dán rálöki őt egy másikra közben. 29-24.

53. perc: Lukács szerez gólt, ötre nő az előny. 28-23. Hét a hat ellen a dánok. 

52. perc: Leynaud védi Reistad kísérletét. 

51. perc: Sanna Solberg lövését megint védi Leynaud. Most a kapufa is segít az ETO francia kapusának. Ryu lövése még a kapufát találja el, de a kipattanó után Fodor már a hálóba lő. 27-23. Eckerle kapus már legalább 10 perce a pályán van, de még nem védett. 

50. perc: Oftedal labdát veszít, Kristiansen viszont pazar védekezéssel menti meg a ziccertől a csapatát. 

49. perc: Faluvégi ejti a labdát a kapufa tetejére. Jensen időt kér. Sanna Solberg lövését megfogja Leynaud. 

48. perc: Breistol lő, Leynaud véd. Ryu lövését sáncolják a dánok.

47. perc: Nehéz szögből talál be Fodor. 26-23.

46. perc: Pintea gyűjti be a lehetetlen labdát, és szerez gólt. 25-22. Gyors válasz Reistadtól. 25-23.

45. perc: Breistol megint nagy gólt dob. 24-22. Labdát veszít a győri csapat. Blohm kap két percet, a dánok pedig büntetőt dobhatnak. Leynaud jön a kapuba, és kivédi Reistad hétméteresét. 

44. perc: Ryuról megint kiállítanak valakit. Ez a játékos Tranborg, vagyis ő piros lappal áll ki. Faluvégi lábára pattan a labda.

43. perc: Breistol gólt szerez, a bal alsóba befér a lövés. 24-21.  

42. perc: Passzívban már a Esbjerg. Reistad lő, Solberg kézzél-lábbal véd. Blohm használja ki az emberelőnyt, Ryu adta a beállónak a gólpasszt. 24-20. Négy gól még nem volt a különbség eddig a két csapat között.  

41. perc: Ryut csapja arcon-nyakon Jörgensen: videózás jön. Ez is két perc. Hansen szerez gólt. 23-20.

40. perc: Nielsen lövését sem tudja védeni Solberg. 22-20

39. perc: Pintea betalál! 21-18. Videóznak a játékvezetők, Pintea könyökét találta el a kapus, mikor a középkezdéshez előredobta a labdát. A döntés: Pintea kiáll két percre. Sanna Solberg gólt dob Silje Solbergnek. 21-19. Oftedal szenzációs gólt szerez. 22-19.

38. perc: Nze Minko a középkezdésnél lopja el a labdát, és szerez újabb gólt. 20-18. Támadóhiba a dánoknál, Ingstad rántja le Faluvégit. 

37. perc: Passzívig támad az Esbjerg. Breistol most betalál távolról. Oftedal közelebbről. 19-18.

36. perc: Lépéshiba Oftedalnál. 

35. perc: Schatzl ejtése a kapufáról jön ki. Reistad góljával egyetlen gólra olvad a győri előny. 18-17.

34. perc: Fodort kiküldik két percre. Solberg védi Breistol lövését. 

33. perc: Poulsen védi Fodor próbálkozását. Tranborg lövése a kapufáról kijön, az ETO indul, Faluvégi szerez gólt. 18-16.

32. perc: Faluvégi is betalál, csak a balansz miatt. 17-15. Gyorsan jön Reistadtól a válasz. 17-16

31. perc: Fodoré a második félidő első gólja. 16-15. Belemenés Tranborgnál. 

30. perc: Oftedal kísérlete nem ér gólt. Breistol lövése Solberg kezében landol. Vége az első félidőnek, az állás döntetlen.

29. perc: Tranborg lövése elmegy a kapu mellett, de Solberg is beleért a lövésbe. 

28. perc: Elképesztő győri összjáték végén Blohm eredményes. 15-14. Esbjergi időkérés. Nze Minko kilép Reistadra nagyon magasan. Szerencsés gól Jakobsentől. 15-15. Ryu próbálkozása most pontatlan. 

27. perc: Breistol lövése kapu mellé megy. 

26. perc: Breistol passza pontatlan. Ryu ma nagyon nagyot játszik, úgy cunderezi a labdát a kapuba. 14-14.

25. perc: Passzívban a dánok, Blohm aztán remekül blokkol. Tranborgot kiállítják két percre, Ryu löki el két kézzel. Azt ETO pedig büntetőt dobhat. Hansen bedobja. 13-13. Moller gólt szerez. 13-14. Az ellentámadást elkapkodja Oftedal. 

24. perc: Ryu szolgálja ki gólpasszal Blohmot. 12-13

23. perc: Pintea ellen fújnak az osztrák játékvezetők. Solberg védi Breistol lövését. 

22. perc: Oftedal passza pedig Lukácsot nem találja meg: nem jön össze az egyenlítés. Tranborg betalál. 11-13.

21. perc: Pályán Nze Minko is. Nem jut el Breistol passza a beállóhoz. 

20. perc: Schatzl labdát kap, és gólt szerez. 10-11. Tranborg sem kegyelmez. 10-12. Martín időt kér. Ryu megint remek gólt szerez. 11-12.

19. perc: Ingstad gyűjt be egy kipattanót. 9-11

18. perc: Két beállóval játszik az Esbjerg. Solberg védi a testvére, Sanna Solberg lövését. A labda marad a dánoknál. Tranborg lövése kapu fölé megy, Solberg pedig megint egyből az üres kapuba ível. 9-10.

17. perc: Újabb hetes, Reistad értékesíti. 8-10. Lukács lövését védi Poulsen. 

16. perc: Hansen eredményes. 8-9

15. perc: Schatzl bravúros gólt dob. 7-8. Távoli lövés Breistoltól, védi Solberg. Ingstad viszont betalál. 7-9

14. perc: Ryu eredményes egy jó cselt követően. 6-7. Fél percig emberhátrányban még az ETO. Gyorsan kihasználják a dánok, Reistad előtt maradt sok hely. 6-8.

13. perc: Hansent is kiküldik a játékvezetők. Reistad harcol ki büntetőt Blohm mellett. Nielsen dobja ezt is, de most Solbergnek. Solberg lábbal véd. 

12. perc: Háromra nő a dánok előnye, Ingstad eredményes. 4-7. De csak rövid ideig, mert megint Oftedal szerez gyors gólt. 5-7. Moller pedig kap két percet kétkezes lökésért. 

11. perc: Blohmot rángatja meg Tranborg, és ezért most két percre kiáll. Kristiansen egy jó csel után telibe találja Poulsent. 

10. perc: Glauser jön az újabb dán heteshez, de nem tudja védeni Nielsen lövését. 4-6.

9. perc: Breistol eredménes. 4-5. Oftedal ellen szabálytalannak tűnik a védő, de mehet tovább.

8. perc: Blohm beállóból lő, Poulsen véd. 

7. perc: Hétméterest dobhat a dán együttes. Reistad bedobja. 4-4.

6. perc: Passzívig támad az Esbjerg. Reistad lő, Solberg véd, a kipattanó megint Reistadé, és megint gól a vége. Azonnal jön a válasz Oftedaltól. 4-3.

5. perc: Nem jó Kristiansen pattintott passza a szélre. Solberg védi Reistad lövését, aztán az üres kapuba hajítja a labdát. 3-2.

4. perc: Lukács ejtése a kapuban. 2-2. A kapufa most kisegíti Solberget Reistad lövésénél. Ingstadot kiállítják két percre. 

3. perc: Passzívból lő Reistad, Solberg véd ugyan, de a kipattanó a dánoké. Reistad aztán betalál. 1-2.

2. perc: Kristiansen egyenlít büntetőből. 1-1.

1. perc: Solberggel kezd a kapuban az ETO, mezőnyben Lukács, Kristiansen, Oftedal, Blohm, Hansen és Schatzl. A mérkőzést a dánok kezdik. Breistol lő a kapuba. 0-1

 

Előzetes - Az első elődöntőben ma 15.15 órakor az Audi-ETO a dán Esbjerggel találkozik, míg 18 órától a címvédő norvég Vipers és a francia Metz összecsapását tekinthetik meg a kilátogatók.

Vasárnap előbb a bronzmeccset – 15.15-től –, majd a döntőt – 18 órától – rendezik.

A már ötszörös győztes győriek tavaly hétméteresekkel veszítettek az elődöntőben, és végül bronzérmesek lettek. Idén egyértelműen azzal a szándékkal lépnek pályára, hogy visszahódítsák a legrangosabb európai kupa serlegét. Az elmúlt időszak felemásan sikerült a zöld-fehéreknek, mert a hazai rivális Ferencvárostól kétszer is vereséget szenvedtek, először öt, majd négy góllal. Az első fiaskó nem lett végzetes, hiszen a bajnoki címet megszerezték Oftedalék, viszont a Magyar Kupában ezüstérmesek lettek csak. A BL megnyerésével azonban egyértelműen kiköszörülné a csorbát Ambros Martín együttese.

„Az idény legfontosabb hétvégéjéhez érkeztünk, erre készültünk egész évben – kezdte Ambros Martín, a győriek spanyol vezetőedzője. – Az elmúlt hetekben kicsit változott a programunk, hiszen míg január-február környékén nagyjából szerda-szombat ritmusban kézilabdáztunk, a BL alapszakaszának vége óta viszont szinte csak heti egy meccsünk volt, kicsit kiestünk a versenyritmusból. Talán ennek is köszönhető, hogy a Fradi elleni mérkőzéseket nem tudtuk jól lehozni. Elődöntőbeli ellenfelünk viszont lendületben van, még ha esetleg fáradt is amiatt, mert náluk az elmúlt hetekben volt megerőltetőbb a menet. Ezekkel a dolgokkal nem kell azonban foglalkozni, arra kell koncentrálni, ami fontos, saját magunkra. Nagy dolog lesz ennyi néző előtt játszani, ezt kell az előnyünkre fordítani, ezzel tudjuk motiválni saját magunkat.”

A győrieknél többen is újoncok lesznek a Final Fourban.

A svéd Linn Blohm így várja a hétvégét: „Nagy álmom volt, hogy egyszer pályára léphessek itt, sok arany szerepel a vágyaim között, ebből a legnagyobb természetesen a BL-elsőség.” Háfra Noémi is debütál a négyes döntőben: „Örülök, hogy idáig eljutottunk, de itt nem szeretnénk megállni.” A dél-koreai Rju Un Hi is izgatott: „Nem tagadom, nagyon izgulok, de kifelé próbálok nyugodtnak tűnni. Tisztában vagyok azzal, hogy itt minden más lesz, mint a BL korábbi szakaszaiban.”

Schatzl Nadine számára is most először adatik meg, hogy a BL végjátékában pályára léphessen: „Nagy vágyam volt, hogy itt játsszam. A helyszínre sosem mentem ki, de mindig libabőrös voltam, amikor a tévében néztem a döntő mérkőzéseit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában