Búcsú

2022.05.24. 11:37

Lipták Zoltán elégedetten, góllal fejezte be profi pályafutását Győrben - fotók

Emlékezetesre sikerült az utolsó profi mérkőzése a 18-szoros válogatott Lipták Zoltánnak: az ETO–Dorog NB II-es mérkőzésen a 67. percben lépett pályára a zöld-fehéreknél, majd csapatkapitányként gólt tudott szerezni, ami után játékostársai tiszteletük jeléül a levegőbe dobálták.

Papp Győző

EA meccs után a győri játékosokat vezetve pacsizott a lelátó első sorában felsorakozott szurkolókkal, és lesétált a pályáról. Ezzel véget ért egy majdnem két évtizedes remek karrier. 

„Már tavaly elhatároztam, hogy befejezem a játékot, de az akkori vezetők megkértek, hogy egy évig még maradjak, és segítsek a fiataloknak. Az elmúlt bajnokságban nyolc gólt szereztem, úgy gondoltam, a csúcson kell abbahagyni – kezdi mosolyogva Lipták Zoltán. – Így jött ráadásként ez a bajnoki esztendő, ennek a vége is szépre sikerült.” 

A népszerű „Lipi” már elkészítette a leltárt a pályafutá­sáról. 

„Ahonnan indultam és ahova eljutottam, azt hiszem, azzal elégedett lehetek – említi. – Sok mindent elértem a pályán. Lehet, hogy néha jobban is dönthettem volna egy-egy lehetőségnél, akkor talán még többre vihettem volna, de nincs bennem hiányérzet ennek ellenére sem. A csúcsnak a magyar válogatottságokat tekintem. Csodálatos érzés volt a londoni Wembley Stadionban több mint hetvenezer ember előtt debütálni. Büszke vagyok a bajnoki címekre, az ezüstérmekre, szerepeltem kupadöntőben, lesz mire később is emlékezni.” 
 

Mérkőzései az ETO-ban

NB I: 79 mérkőzés/8 gól 
NB II: 49/9 
Hazai díjmérkőzés: 17 
Nemzetközi mérkőzések: 35 
Európai kupamérkőzés: 2 
Öszes mérkőzés/gól: 180/17 

A kétezres évek elején-közepén két ciklusban is Angliában futballozott. 

„Az első alkalommal Pápáról mentem ki egy harmadosztályú csapathoz – folytatja Lipták Zoltán. – Ott csak a kettőben jutottam szóhoz. Aztán később az akkor éppen második ligás Southampton szerződtetett. Hét meccsen pályára léphettem a Championshipben. Sok értékes tapasztalatot gyűjtöttem egy másfajta futballkultúrában, aminek egy részét itthon is igyekeztem hasznosítani. Utána is lett volna lehetőségem külföldön játszani, de végül nem jött össze.” 

Azt mondja, a hazai klubok között számára egyértelműen az ETO áll az első helyen. 

„Az NB I-ben sok nagyszerű találkozót játszottunk, bajnokok is lettünk annak idején. Elrepült az idő, jövőre már tízéves az aranyérmünk. Szívesen tértem ide vissza a második vonalba is, mert nagyon jó és szimpatikus társaságba kerültem. Miután befejeztem a focit, továbbra is maradok a klub kötelékében, az akadémián leszek edző, ám azt még nem tudom, hogy pontosan melyik csapatnál. Tudatosan készültem az edzői pályára, A licences képesítéssel rendelkezem. Várom az új kihívást.” 

Az utolsó profi fellépését minden bizonnyal soha nem fogja elfelejteni. 

„Megbeszéltük Klausz Lász- ló edzővel, hogy a mérkőzés hajrájában állok be a csapatba. Azt kértem tőle, hogy lehetőleg elöl játszhassak, mert szeretnék góllal búcsúzni. Szerencsére teljesítette is a kérést, a társak pedig segítettek abban, hogy betaláljak a kapuba. A gól után a pályán, a meccset követően pedig az öltözőben csaptunk egy rövid ünneplést, aztán a vasárnap esti záró­vacsorával véget ért számunkra az idény. Az utolsó öt mérkőzés remekül sikerült, hiszen valamennyit győzelemmel zártuk. A meccsek forduló­pontjaiból jobban jöttünk ki, mint korábban, ezek is kellettek a jó eredményekhez. A folytatás már a többieken múlik.” 

Névjegy

Születési idő: 1984. december 10. 
Születési hely: Salgótarján 
Klubjai: Lombard Pápa, Southend United, Stevenage FC, Újpest, Southampton, Videoton, Újpest, Győri ETO, DVTK, Gyirmót, ETO FC Győr 
Válogatottság/gól: 18/1 gól 
NB I: 284/22 
Eredményei: Magyar bajnok 2011, 2013. Ezüstérmes 2009, 2010. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában