NB II foci

2022.05.25. 10:19

ETO FC Győr: forradalom helyett a fejlődés útját választják

Az ETO FC Győrt működtető kft.-t idén februárban vásárolta meg a Világi család, amely a dunaszerdahelyi klubot is birtokolja. A zöld-fehér klub új tulajdonosainak nevében Jan Van Daele először nyilatkozik az üzleti tranzakció óta.

Papp Győző

Priskin Tamás csapatkapitánynak is lejár a szerződése, bár szeretne maradni, vele még nem állapodtak meg a folytatásról.

– A DAC-nál ön a sportigazgató, az ETO-val kapcsolatban azonban nyilvánosan még nem esett szó a szerepéről. Itt mi a beosztása, illetve a feladata? – kérdeztük Jan Van Daele-t.

– Az ETO megvásárlása februárban vált véglegessé, én ekkor kapcsolódtam be a klub irányításába. Mivel az átvétel után a felső vezetés lemondott, az első és legfontosabb feladatom az lett, hogy segítsem a zökkenőmentes átállást a különböző működési területeken. Egy tulajdonosváltás mindig viharos időszak minden vállalkozásban, és a labdarúgás sem különbözik ettől. Jelenleg ügyvezető igazgató vagyok, és ebben a minőségemben képviselem az ETO Futball kft.-t. Az elmúlt hónapokban a megfelelő szervezeti struktúra megtervezésével foglalkoztunk, illetve kidolgoztuk azokat a stratégiákat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy a klub sport- és kereskedelmi részlegeiben egyaránt biztosítják majd a fejlődést. 

Hidakat kellett építeni

– Az ETO megvásárlása óta el- telt mintegy négy hónap. Mik a tapasztalatai a klubbal kapcsolatban? Mennyire elégedett az eltelt időszakkal? 
– Igazán intenzív négy hónap áll mögöttünk, amelynek az volt a fő célja, hogy még közelebbről megismerjük a klubot, és ami fontosabb, az itt dolgozó embereket. Azt tapasztaltuk, ez egy olyan szervezet, amelyet főként egyének működtetnek, nem pedig csapatok. Megpróbáltunk hidakat építeni a különböző részlegek között, és olyan platformokat létrehozni, ahol a kollégák elkezdenek egymással kommunikálni és segíteni egymást. A labdarúgás nem olyan, mint más vállalkozások, itt az emberi tényező megkerülhetetlen, az egymás és a szervezet iránti bizalom pedig döntő fontosságú. Meg kell tanulni bízni egymásban, és bízni abban, hogy a kolléga képes és hajlandó elvégezni a munkáját, hogy együtt sikeresek lehessünk. Észrevettük, hogy néhány ember részéről hiányzott a szervezetbe vetett bizalom, ami több elszigetelt egységet eredményezett a klubon belül, így pedig nehéz a közös célok elérésére fókuszálni. 

– Az új tulajdonosokat érte-e bármilyen gazdasági, szakmai meglepetés a klubnál? 
– Az első időszak igazi hullámvasút volt, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült pozitívan zárnunk a szezont, zsinórban öt győzelemmel, látványos futballal és sok góllal. 

Mindenki nyerni akar 

– Milyen fejlesztési irányokat határoztak meg a létesítménnyel kapcsolatban?

– Ami a stadiont illeti, jelenleg tárgyalunk az ETO Futball kft. jogairól a stadion és az akadémia épületével kapcsolatban. Elkészültek az első fejlesztési tervek a sport-, kereskedelmi és adminisztratív létesítmények korszerűsítésére is, ezekről majd a fent említett tárgyalások lezárását követően fogunk kommunikálni. 

– A sajtótájékoztatón Világi Oszkár, a tulajdonosi kör vezetője elmondta, hogy jövőre megcélozzák a visszajutást az NB I-be. A szurkolók türelmetlenek, szeretnék látni, hogy milyen lépéseket tesznek ez ügyben? 

– A Dorog elleni hazai győzelemmel lezárult az ETO első félszezonja. Amikor megvásároltuk a klubot, beszéltünk mind az akadémia, mind az első csapat munkatársaival, hogy ők hogyan látják a helyzetüket. Igyekeztünk összehangolni őket, és megegyeztünk, hogy a szezon hátralévő részében a legnagyobb hangsúlyt az egyéni és csapatfejlesztésre kell fektetni. Ez lehetővé tette számunkra, hogy alaposan kiértékeljük a szakmai stábokat és a játékosokat egyaránt. Az a célunk, hogy az akadémiát a lehető legnagyobb mértékben integráljuk az első csapat rendszerébe, mert úgy gondoljuk, hogy ez a helyes irány a klub számára. Természetesen mindenki nyerni akar, de ennek gazdaságilag fenntartható módon kell történnie. Örülünk, hogy az első csapat és az akadémia munkatársai szívükön viselik ezt a küldetést, ennek hatására egyes személyek és a csapat is rengeteg előrelépést mutatott az utóbbi hónapokban. Ráadásul az elmúlt hetekben számos akadémista játékos aláírta első profi szerződését. 

– Lehet-e tudni, ki lesz a sportigazgató, marad-e a vezetőedző? A jelenleginél sokkal erősebb játékoskeret kell a nagyobb célokhoz. Milyen átalakításokat terveznek? 

– A stáb jól együttműködik a játékosokkal és a csapattal, és bízunk a szakmai képességeikben. Mint korábban említettük, feladatunk egy stabil szervezeti struktúra felépítése, amelyben a sportigazgatónak is nagy szerepe van. Az elkövetkező hetekben várhatók majd hírek ebben a témában. Hétfőn bejelentettünk hat játékost, akiknek a szerződését nem hosszabbítjuk meg, így távoznak, egy játékosnak lejárt a kölcsönszerződése, egy pedig visszavonult. Ez üres helyeket teremt a játékoskeretben és a költségvetésben, hogy néhány poszton erősíthessünk. Egy csapat kialakításához meg kell találni az egyensúlyt a klubnál jelenleg profi szerződéssel rendelkező játékosok fejlesztése, a csapatkohézió erősítése, valamint az új játékosok igazolásával további minőség hozzáadása között. Egy teljesen új csapat megvásárlása nem megvalósítható, nem szükséges és nem garantálja a sikert. Mi az evolúció és nem a forradalom útját választjuk. A csapatot öt-hat poszton szeretnénk megerősíteni, hogy versenyképesebbé tegyük. 

Sok fiatal játékossal

– A DAC és az ETO között várható-e játékosmozgás? 
– Ez jelenleg nem szerepel a tervekben. 

– Dunaszerdahelyen – nyilván több okból is – sokan járnak a DAC meccseire. Győrben mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a szurkolók visszatérjenek a lelátóra? 
– Az első hónapokban időt szerettünk volna szánni arra, hogy felmérjük a klubot, és az így kialakított kép alapján alakítsuk a jövőbeli stratégia részleteit. Azt hiszem, az elmúlt hetekben azok, akik közelről követték a csapatot, láthatták azt az utat, amely szerintünk a legjobb a klub számára: sok fiatal játékos, és látványos, energikus stílus, amiért érdemes kijönni a stadionba. 

– Ha lehetne három kívánsága az ETO-val kapcsolatban, akkor mik lennének azok? 
– Játsszunk az első helyekért látványos futballal – az ETO filozófiájának megfelelően –, sok akadémista játékossal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában