Bajnokok egy asztalnál

2022.03.07. 19:55

Mosonmagyaróvárról az olimpiáig vezetett a két sportolónő karrierje

A Flesch Központ népszerű programsorozata, az Egy asztalnál… március elején Izsák Éva kerékpárost és Sastin Marianna birkózót látta vendégül. A város két kiemelkedő sportolójával Bencsik Tibor műsorvezető beszélgetett. Sok egyéb mellett az olimpiák is szóba kerültek.

Kovács Viktor

20220305 Mosonmagyaróvár Bajnokok egy asztalnál. A két sportoló aktív karrierjét már befejezte, Marianna férjével gyermeket tervez, Éva pedig hamarosan nagymama lesz. Képen: Sastin Marianna, aki a birkózás területén és Izsák Éva, aki az országúti kerékpározás területén ért el vitathatatlan sikereket, Bencsik Tibor műsorvezető Fotó: Kovács Viktor KV Kisalföld

Fotós: Kovács Viktor

A Világ- és Európa bajnok Sastin Mariann a Delta Lakótelepi Sportegyesületnél kezdte meg a pályafutását, akkor még dzsúdósként, a birkózást csak később kezdte el kiegészítő sportként és végül döntött mellette.

 

– Első ránézésre hasonlít egymáshoz a két sport, de valójában teljesen más, a birkózásba a dobásokat tudtam csak átültetni – válaszolta Bencsik Tibor kérdésére Sastin Mariann.

 

Izsák Évának kerékpárosként jutott a megtiszteltetés, hogy örökös magyar bajnoknak mondhatja magát. Szintén Mosonmagyaróváron kezdte meg a pályafutását, amiben édesapja a válogatott kerékpározó, Izsák Ferenc is szerepet játszott.

 

– Apukám miatt lettem bringás, de soha nem erőltette én döntöttem így. Egyik gyerekkori emlékem, amikor vitt a biciklije elején engem pedig elbűvölt a kormány, a csengő. Valahogy így kezdődött – mesélte Izsák Éva.

 

Bár a két sport meglehetősen távol áll egymástól, a két hölgyben sok a közös. Mindketten olyan sportot választottak, amit akkor még nők csak elvétve képviseltek, mindketten kijutottak az olimpiára és egy véletlen folytán mindkettőjük gyermekét Olivérnek hívják. Sastin Mariann négy olimpián is részt vett, melyek között bőven volt különbség.

 

– Peking monumentális volt, London kisebb léptékű, de sokkal szimpatikusabb Rio pedig azért volt érdekes, mert Peking ellentéte volt, alacsony költségvetésű és gyakran még a biztonsági protokollt sem tartották be – mesélte a birkózónő.

 

Izsák Éva, az első magyar női kerékpáros olimpikon, még az 1992-es Barcelónai olimpián vett részt.

 

– Természetesen felejthetetlen élmény volt, egy dolgot sajnáltam csak, hogy a nyitó ünnepségen nem vehettem részt, mivel másnap versenyeztem és így megtiltották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában