Paralimpia

2022.03.29. 09:25

A Győri AC atlétájának Szomszéd Máténak Párizs a fő cél - fotók

Súlyos baleset miatt jobb lábát térd alatt amputálni kellett Szomszéd Máténak. Ennek idestova 11 éve, ám a győri fiatalember nem tört össze. A tragédia után két évvel több sportágat is kipróbált, de akkor még egyedül próbálkozott, és igazán nem is találta meg a neki való sportolást, ám bő fél éve a Győri AC atlétika-szakosztályánál súlylökéssel próbálkozik, és távlati célja, hogy két év múlva ott legyen a párizsi paralimpián.

Szabó Gábor

Szomszéd Máté keményen dolgozik, hogy elérje álmát, és a nemzetközi viadalokon is eredményesen szerepeljen. Fotó: Csapó Balázs

„Hogy mi történt 2011-ben, azon már nem rágódom. Röviden: rosszkor voltam rossz helyen, kicsit a saját hibámból. Történt, ami történt, igyekszem nem erre fókuszálni, mert visszacsinálni úgysem lehet, akkor meg minek emésszem magamat? Versenysportoló előtte nem voltam, inkább hobbiszinten űztem ezt-azt, azt mondhatom, elég mozgékony voltam, ezért is döntöttem úgy, hogy megkísérlem ezen keresztül is feldolgozni a történteket. Futás, úszás, tenisz, kenu, kajak, ezek azok a sportágak, melyekkel megpróbálkoztam, de ilyen-olyan okból végül egyiknél sem ragadtam le. Úgy döntöttem, segítséget kérek, először Bar­thalos Istvánhoz fordultam, akit a középiskolából ismertem. Pár telefonhívást követően találkoztam Kiss Dániellel, az atlétika-szakosztály vezetőjével, és most már hosszú hónapok óta együtt dolgozunk. Megfogalmaztunk egy célt, hogy jussak ki a paralimpiára, de én nemcsak ebben gondolkodom, hanem egyéb más versenyekben is” – vágott bele történetébe Szomszéd Máté. 
 

A parasportoló a közelmúltban Budapesten vett részt a fedett pályás para országos bajnokságon, ahol egyéni csúccsal aranyérmes lett súlylökésben. 


 

„Itthon nagyjából már tudjuk, mire számíthatunk Mátétól, de ahhoz, hogy a már kimondott paralimpiára is reálisan esélyünk legyen, nemzetközileg is fel kell kerülni a térképre. Ennek első állomása a májusi, jesolói klasszifikáció. Az olaszországi eseményen néhány napos vizsgálat után kapja majd meg a besorolást a versenyzőnk, majd egy viadalt is rendeznek, ahol szintén megméretteti magát. Így felkerül a világranglistára, és innen már látjuk, hova kell eljutni a célok érdekében” – vette át a szót Kiss Dániel, aki egyben Máté edzője is. 
 

„Nagyon sok mindent ki kellett tapasztalni, hogy melyik szám is a nekem fekvő. Télen az Olimpiai Sportpark futófolyosóján leginkább a súlylökést volt lehetőség gyakorolni, de most lehet, hogy a diszkosszal is megpróbálkozunk. Emellett még a gerelyhajítás lehet opció, a kalapácsvetés és a rúdugrás viszont balesetveszélyes, így nem szerepel a parasportok között” – folytatta Szomszéd Máté, aki a nehezebb súllyal is jó eredményeket ér el, ami mindenképpen biztató a jövőt tekintve. 
 

„Máté nagyon alázatos, jól integrálódott a közösségbe, szinte mindent megcsinál, amit a többiek. Az elmúlt hónapokban nyolc-tíz kiló izom került rá, és most egy dietetikus is segíti, hogy még jobban ki tudja használni az erejét. Bízunk benne, hogy folyamatosan fejlődve bő két év múlva odaér a párizsi paralimpiára” – mondta végezetül Kiss Dániel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában