Parasport

2022.02.23. 07:30

A parasportokkal ismerkedtek a hallgatók a győri egyetemen - Fotók

A magyar parasport napján számos rendezvényt szerveznek országszerte, így Győrben is, ráadásul két nagyon fontos bejelentést is tettek a szervezők. 

Szabó Gábor

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy hivatalosan is legyen országos napja a magyar parasportnak. A választás február 22-re esett, aminek prózai oka van, 1970-ben ezen a napon alakult meg az első ilyen jellegű egyesület, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja. Azóta a magyar parasport napján számos rendezvényt szerveznek országszerte, így Győrben is. 

Idén sem maradt el a nagyszabású program, ráadásul két nagyon fontos bejelentést is tettek a szervezők. 

 

„A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fodisz (Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége) immár ötödik éve ünnepli meg Győrben a parasportolókat. A lélekmozgató és érzékenyítő programmal ezúttal az egyetemistákat szólítottuk meg és biztattuk aktivitásra. Korábban az óvodákban, az általános és középiskolákban, illetve az önkormányzatokban már jelen voltunk. Célunk, hogy a felsőoktatási intézmények között a Széchenyi István Egyetem ezen a területen is kimagaslóan teljesítsen” – kezdte Kertész Tamás, a főszervezésben oroszlánrészt vállalt győri EMBERsÉG DSE elnöke. 

 

Az egyetem Apáczai-karán rendezett eseményen a felsőoktatási intézmény hallgatói mellett a Bercsényi-, a Móra- és a Prohászka-iskola tanulói vettek részt és próbálták ki az érzékenyítő játékokat – volt asztalitenisz és darts gyengébb kézzel, illetve csörgőlabdaverseny is –, hallgatták az előadásokat. Többek között Fóris Norbert, Patkás „Rocky” Tamás, Szabó Lőrinc parasportolók beszéltek sportbeli élményeikről, valamint a parasport győri atyjának is tartott, bő egy éve elhunyt dr. Gönczöl László özvegye emlékezett meg férje munkásságáról. 

 

„Férjem gondolkodásának, cselekvéseinek, életmódjának központjában mindig a mozgásra, az egészséges életmódra nevelés állt. Tisztelte a fizikai aktivitást, a teljesítményt, a sport pozitív élettani hatását. Az emberség neki az elfogadást jelentette, a szolidaritást az előnytelenekkel, az ügyetlenebbekkel, a hátrányos helyzetűekkel, az egészségkárosultakkal, a betegekkel, az idősebbekkel, a segítségre szorulókkal. A sport eszközrendszerével segített, közösséget teremtett, példát mutatott, ezzel gyógyított. Jó humorával tudott reagálni a váratlan különleges helyzetekre, így csalt mosolyt az arcokra. Tanítványait tisztelte, szerette, felkarolta, támogatta. Maga számára soha nem kért segítséget, annak örült, ha másnak segíthetett”  – mondta lapunknak Nelli néni.

 

 

Gönczöl Lászlóné hozzátette, hogy a várossal, az egyetemmel és az EMBERsÉG DSE-vel közösen megalapítottak egy emlékdíjat, mely néhai férje nevét viseli. Az emlékéremmel a megye területén az egészségkárosult embertársaink számára kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenységet nyújtó személyeket vagy kollektívájukat részesítik elismerésben. Jelölni minden évben február 22. és augusztus 31. között lehet. 

 

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója pedig azt jelentette be, hogy a már működő sporttörténeti kiállítás részeként állandó szekcióval emlékeznek dr. Gönczöl László munkásságára, mert mint mondta: „Úgy érezzük, ott helye van a parasportolók eredményeinek is.” 

 

A város részéról Radnóti Ákos alpolgármester, míg az egyetemtől dr. Pongrácz Attila, az SZE Apáczai-kar dékánja méltatta dr. Gönczöl Lászlót és munkásságát. Szavaikból kiderült, hogy a parasport továbbra is nagy hangsúlyt kap a város mindennapjaiban és a győri sport szerves részét képezi a jövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában