A hét embere

2021.11.14. 11:30

Új otthonra lelt Győrben az ifjú úszóklasszis, Szabó Szebasztián

Három aranyérem és egy világcsúcs-beállítás – ez volt Szabó Szebasztián, a Győri Úszó SE versenyzőjének mérlege a múlt heti, kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon. A magyar édesapától és horvát édesanyától született sportolónak a tokiói olimpia nem egészen a várakozásoknak megfelelően sikerült, ám most bombaformában érzi magát az úszó, aki a rövid pályás vb-n is szeretne „robbantani”.

Szabó Gábor

Tokio 20210727 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 úszás előfutamok Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Szabó Szebasztián

Forrás: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Kezdjük a legfrissebbel: nagyszerűen úszott Kazanyban. Ez benne volt a levegőben, pontosabban a vízben?

– Tulajdonképpen igen, az ötven pillangón és kicsit az 50 gyorson is vártam ezt, a száz pillangó kicsit engem is meglepett, de természetesen nem voltam szomorú – mondta nevetve Szebasztián.

Minden összejött

– Voltak emlékezetes nyilatkozatai, amikor győzelem után is úgy tűnt, mintha utolsóként csapott volna a célba. Olyankor általában az időeredményén kesergett, de most ezzel is elégedett lehet…

– Az vagyok, ez nem is vitás. Ezúttal minden összejött, az eredmény és az idő is. Két éve kergetem ezt a világcsúcsot, büszke vagyok, hogy sikerült. Hátra azonban nem dőlünk, vissza is néztük már az úszásomat az edzőmmel, Petrov Ivánnal, hogy lássuk, mit lehetne jobban csinálni. Minden úszás után tanulunk ugyanis, ilyenkor látjuk, mit hogyan lehetne még jobban csinálni, hiszen nincsen tökéletes úszás, bár törekszünk erre.

– Ráadásul sprintszámokban remekel, ahol egy századmásodpercnyi kihagyás vagy egy apró hiba is végzetes lehet.

– Így van, ezért is kell mindent mindig alaposan kielemezni. Nagy hangsúlyt fektetünk a technikai dolgokra, mert ezek csiszolásával, tökéletesítésével lehet csak faragni század-, esetleg tizedmásodperceket, ami ilyen rövid távon akár helyezéseket jelenthet.

A rövid táv a világa

– Tudatosan ezeket a távokat választotta?

– Igen, a hosszabb távú úszást valahogy nem nekem találták ki. Nem is erőltetem, mert nincs értelme.

– Sűrű a programja, az olimpia óta is rengeteg versenyen vett részt. Apropó, Tokió! Ott nem egészen jött ki a lépés, ezen túltette már magát?

– Bizonyos szempontból igen, kicsit nehezebb volt újrakezdeni, és talán még egy ideig hordozom is magamban a kudarcot, de azt gondolom, a legjobb gyógyír erre az úszás, és mondjuk az olyan sikerek, mint a kazanyi. Ez erősít meg abban, hogy van értelme csinálni nap mint nap az edzéseket. Valóban nem túl fényes az olimpián elért huszadik hely száz gyorson vagy a tizennegyedik száz pillangón, igaz, hogy az ötödik helyezett 4x100-as gyorsváltónak tagja voltam, és pillangón ott nagyon jó időt úsztam, de ez nekem sovány vigasz.

– Nyilván most az a cél, hogy majd a párizsi ötkarikás játékokon megmutassa, ott is képes ilyen úszásra.

– Ezen dolgozunk a következő két és fél évben. Ez egyértelmű.

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Az úszás az úszás

– A mostani úszásából egyébként mennyire lehet következtetéseket levonni a normál medencés versenyekre? Edzője, Petrov Iván szerint mindenképpen lehet ok az optimizmusra, hiszen az úszás az úszás, bármilyen medencéről is van szó.

– Ez szerintem is így van. Mint már mondtam, ez a mostani szereplés arra volt jó, hogy megmutatta, az a munka, amit ebbe belefektettünk, megtérül. Bízom benne, ez a következő versenyeken is így lesz, és a lendület egészen a párizsi olimpiáig kitart.

– Ennyire távolra azért ne nézzünk, ám decemberben jön a rövid pályás világbajnokság Abu-Dzabiban. Ott is összejöhet a triplázás, esetleg egy világcsúcs?

– Jó lenne, de azért ott még erősebb lesz a mezőny. Megijedni azonban nem fogok, úgy megyek oda, hogy ne csak beállítsam, hanem lejjebb is tudjam vinni a világcsúcsot. Aztán ha mindent úgy csinálok, mint az EB-n, biztosan jó eredményekre leszek képes ott is. Egyelőre a terv az, hogy a vb-n ötven gyorson és pillangón, valamint száz pillangón indulok, de bejöhet még egy-két szám, ha az időrend engedi. Talán a száz gyors lehet még opció, illetve valamelyik váltónak is a tagja lehetek.

Majdnem abbahagyta

– Időrendben jókorát visszaugorva, felidézné, hogyan kezdődött a karrierje?

– Nyolcéves voltam, mikor édesanyám kézen fogott és elvitt egy edzésre. Először csak néztem a többieket, és kicsit ugyan fürödtem már akkor is, ám csak jó néhány hónappal később kezdtem el rendszeresen az uszodába járni, de az elejét inkább csak úszkálásnak nevezném. Pár versenyen azért indultam, de tizennégy évesen már inkább vízilabdáztam, hiszen ott voltak a barátaim. Úgy gondolom, nem voltam rossz abban a sportban, de közben rájöttem, a csapatjáték nem igazán az én világom. Tizennyolc évesen újra az úszóknál voltam. Akkor már úgy voltam vele, hogy vagy komolyan csinálom, vagy sehogy. Újvidékre kerültem egyetemre és bár szereztem Európa-bajnokságon bronzérmet, nem igazán éreztem jól magam. Nagyon sok volt az edzés, fejben pedig nem voltam erre felkészülve. Talán kijelenthető, egyáltalán nem élveztem az úszást. Volt is egy olyan időszakom, amikor január és július között szinte nem is nagyon edzettem.

– Ha jól tudom, ekkor jött a győri lehetőség.

– Valóban így történt. A versenyeken sok jót hallottam a győri lehetőségekről, sokat beszélgettem az itt úszó Takács Krisztiánnal és Lobanovszkij Maximmal is. Ők elmondták, milyen remek körülmények között dolgoznak Győrben, s az időeredményeiken is látszik az elvégzett munka. Én kerestem meg Petrov Ivánt, hogy szeretnék ide igazolni. Minden nagyon gyorsan történt, de nem bántam meg egy percre sem, visszajött az úszás szeretete, kimondottan élvezek minden percet, amit a medencében tölthetek.

– Tehát bejött a döntés, miszerint Magyarországra költözik.

– Egyértelmű. Száznyolcvan fokot fordult velem a világ. Győrben csak a sportra kell koncentrálnom, semmi más nem vonja el a figyelmemet. A mintegy három év alatt rengeteg ismerősre, barátra tet- tem szert, Győr mára az otthonom lett.

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Egyszerű pihenésre vágyik

– Közeledik az év vége, a karácsony, az új év. Mivel tervezi ünnepelni?

– Ha minden jól alakul, akkor pihenéssel, otthon, a családdal, a barátnőmmel. Nem vágyom semmilyen utazásra. Sok versenyem volt idén, januártól folytatjuk is a kemény munkát, várhatóan edzőtábor is lesz, úgyhogy inkább most nem mennék sehova. Jó tud lenni egy ilyen erőltetett menet után egy egyszerű, átlagos otthonlét.

Névjegy

Szabó Szebasztián

Született: 1996. március 11., Frankfurt

Klubja:  Győri Úszó Sport- egyesület

Legjobb eredménye szerb színekben: rövid pályás EB-3. (50 m pillangó, 2017)

Legjobb eredményei magyar színekben: Európa-bajnok (50 m pillangó, 2021), 3x rövid pályás Európa-bajnok (50 m gyors, 50 és 100 m pillangó, 2021), 2x rövid pályás EB-2. (50 m pillangó, 4x50 m vegyes váltó, 2019)

Honosítási világrekord

Szebasztián magyar–szerb állampolgár, 2017 végéig szerb színekben versenyzett, de mivel édesapja magyar, mindenképpen magyar színekben szerette volna folytatni.

„A sportállampolgárság elsősorban érzelmi kérdés és döntés” – mondta az úszó.

„Nem tudom, létezik-e honosítási világrekord, de az biztos, hogy a nem- zetközi és a hazai szövetség között meglévő kiváló kapcsolat sokat segített abban, hogy ilyen gyorsasággal elintéződjön az ügy. Ehhez persze az is kellett, hogy a győri klubbal karöltve profi módon, hiánytalanul beadtuk a szükséges dokumentációt” – jegyezte meg Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nem sokkal azután, hogy pecsét került Szabó Szebasztián honosítási papírjára.

Ekkor 2019 júniusában jártunk, és azzal, hogy Szabó zöld lámpát kapott, indulhatott a kvangdzsui világbajnokságon, ám az országváltás szigorú szabályai miatt a tokiói olimpiáról nem nagyon álmodozhatott.

Az általános érvényű szabály ugyanis az, hogy az olimpia előtt három évvel lehet országot váltani, s bár a múltban is akadtak könnyítések és eltérések ettől, ám az is nyílt titok volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a kiemelt sportágakban nem szereti a gyors váltásokat. A magyar sportdiplomácia erejének is köszönhetően Szabó kérelme az „eltérések” kategóriájába került, hiszen négy hónappal később megérkezett az értesítés a NOB-tól: magyar színekben indulhat Tokióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában