torna

2021.10.26. 10:34

Mészáros Krisztofer egy döntőben a legjobbakkal

Mészáros Krisztofer remek teljesítményt nyújtva 81.581 ponttal a 14. helyen végzett Kitakyushuban a tornászok világbajnokságán az egyéni összetett döntőben, ezzel pedig felülírta Supola Zoltán 1995-ben Sabaében összetettben elért 16. pozícióját, ami az elmúlt 26 esztendőben az eddigi legjobb helyezés volt a férfiaknál világbajnokság egyéni összetett döntőjében.

kisalfold.hu

Fotós: Domotor Csaba

A mostani világbajnokságon a férfiak egyéni összetett fináléját rendezték magyar érdekeltséggel, hiszen a győri Mészáros Krisztofer élete második felnőtt-vb-jén rögtön a hatodik helyen kvalifikált a legjobb 24 közé.

A GYAC tornásza az első csoportba került, ahol helyet kapott többek között Tokió olimpiai bajnoka, Hashimoto Daiki is. Mészáros talajon kezdett, ahol utolsóként szólították, gyakorlatára pedig 13.800 pontot kapott, és az első kör után a 9. helyen állt. Ezt követte a lólengés, ahol a 20 éves magyar sportoló ötödik volt a sorban, és egy nagyon komplett gyakorlattal rukkolt elő. Két szer után Mészáros a hetedik helyről folytatta, következett a gyűrű és az összesített rangsor 16. pozíciója. Az utolsó három szer, az ugrás-korlát-nyújtó hagyományosan erős szere a magyar versenyzőnek, ennek megfelelően a 14. helyen fejezte be a viadalt.

A magyar tornászok közül legutóbb 1993-ban Birminghamben a szintén győri, akkor újpesti színekben versenyző Fajkusz Csaba végzett előkelőbb pozícióban a világbajnokság egyéni összetett döntőjében, ott a 11. helyet szerezte meg.

Mészáros Krisztofer így nyilatkozott a verseny után: „Ez a döntő már más volt, mint a selejtező, komolyabb, feszültebb volt a hangulat. Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák akadtak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető. Talajon volt ki- és ellépésem is, a lólengésem jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn adódott egy kis pontatlanság, ahogy ugráson is. Korláton már kezdtem fáradni, emiatt volt két kisebb pumpálásom. Nyújtón viszont jól teljesítettem, magasabb pontot kaptam, mint a selejtező alkalmával, örülök, hogy egy ilyen jó gyakorlattal fejeztem be a vb-t. Összességében elégedett vagyok, nagyon örülök a tizennegyedik helynek és hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben.”

Szűcs Róbert, a válogatott vezetőedzője: „Örültem már annak is, hogy Krisztofer döntőbe jutott, annak pedig még jobban, hogy nem rontott nagyot a fináléban. Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, bár néhány esetben megítélésem szerint nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is csak reménykedtem valami hasonlóban.”

Altorjai Sándor, a magyar csapat vezetője: „Boldog vagyok Krisztofer teljesítménye láttán, jól tornázott, ahogyan az élmezőny is, most nem rontottak annyit, mint a kvalifikáció alkalmával. Azt el kell mondjam: Krisztofer egy nagyon fiatal, jó képességű tornász, akiről azt gondolom, hogy most letette a névjegyét. Ezt a nemzetközi vissz­hang is jelzi, sokan odajöttek és gratuláltak a teljesítménye láttán, egyértelműen övé a jövő.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában