Sport

2021.10.08. 21:35

Labdarúgás – Születésnapos a legendás balszélső, Hajszán Gyula

Hajszán Gyula, az ETO válogatottsági rekordere, kétszeres magyar bajnok labdarúgója szombaton tölti be a hatvanadik életévét. Hetente kétszer napjainkban is kispályázik, és alkalomadtán örömmel nosztalgiázik a szurkolókkal.

Papp Győző

Hajszán Gyula, a világ ura! – kántálta a győri szurkolótábor 35–40 év- vel ezelőtt a Rába ETO labdarúgócsapatának mérkőzésein. A legendás balszélső sok dicsőséget szerzett a zöld-fehér színeknek, napjainkban is ő a klub válogatottsági rekordere. Az egykori kiválóság szombaton 60. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Így repül az idő? – kérdez vissza nevetve a győri Barátság park irodájában Hajszán Gyula, a nyolcvanas évek Rába ETO-jának egyik kiválósága, aki holnap ünnepli a hatvanadik születésnapját.

– Egy tízest szívesen letagadnék, de hát tudjuk, hogy nem érdemes. Alig-alig szoktam elgondolkodni a labdarúgó-­pályafutásomon, de olykor akaratlanul is meg kell tennem. Még ennyi idő távlatából is sokan megismernek, és nemcsak Győrben, hanem bárhol az országban. A közelmúltban Szekszárdon jártam egy rendezvényen, többen is odajöttek, megveregették a vállamat, bár voltak, akik nehezebben azonosítottak a régi önmagammal, hiszen egy ideje már nem viselek bajuszt. Győrben, ahol élek, sokan emlékeznek a játékomra, oda is jönnek hozzám nosztalgiázni: olyan régi történeteket elevenítenek fel, amelyekre már én sem nagyon emlékszem.Hajszán Gyula a maga korának egyik legjobb magyar futballistája volt. Az utánpótlás-­válogatottság után 37-szer szerepelt a legjobbak között, ezzel győri rekordernek számít. Az ETO-val többek között kétszer szerzett bajnoki címet, kétszeres ezüst- és egyszeres bronzérmes. Ördöngös cseleivel, gyorsaságával sokszor állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfelek védelmét. Igazi közönségkedvencnek számított.

– Ha mostanában elmegyünk vásárolni vagy vendéglőbe, néhányszor kapunk kitüntetett figyelmet az eladóktól, pincérektől, ami elsősorban a régi élményeikből fakad – folytatja az egykori balszélső.

Öregfiúként is fiatalos lelkesedéssel. Hajszán Gyula évekkel ezelőtt a Bayern München ellen.

– Jó érzés, hogy a játékommal ennyi örömet tudtam szerezni az embereknek. Gazdag pályafutásomat illetően egy hiányérzetem azért van: fénykoromban nem próbálhattam ki magam külföldön, mert a korábbi politikai rendszer nem engedte. Amikor harmincéves korom körül kikerültem Duisburg­­­ba, az már nem volt az igazi. Ráadásul a rakkolós német foci nem az én világom volt, szívesebben futballoztam volna olyan országban, ahol inkább játsszák a futballt. Anyagilag persze kedvező volt a szerződésem a hazai viszonyokhoz képest, mert ugyan itthon jobban kerestünk a magyar átlagnál, de arányaiban csak a töredékét kaptuk annak, amit például ma a magyar élvonalban fel lehet venni.

Győrben a nyolcvanas években gyakran játszott az ETO 15–20 ezer, néha még ennél is több szurkoló előtt, napjainkban elsősorban a magyar válogatott adja ezt az élményt.

– Minden mérkőzésén ötven-hatvan ezren megtöltik az új Puskás Arénát, ami csodálatos, és örülök, hogy elkészült – említi végül Hajszán Gyula. – Nem olyan régen még külföldre kellett utazniuk a drukkereknek, ha ilyen telt házas futball­élményre vágytak, szerencsére ez már itthon is megadatik a számukra. Remélem, hogy Győrben is rövid időn belül javul az ETO helyzete, mert szeretnék újra volt klubom ­­­­­­­NB I-es meccseire járni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában