A hét embere

2021.08.28. 06:25

Hat győzelem egy hétvégén – Balla Virág új rekordot állított fel, és sporttörténeti aranyat hozott Győrbe

Balla Virág a Graboplast Vízisport SE történetének legeredményesebb versenyzője lett, az egy bajnokságon összegyűjtött aranyakat tekintve. Hatszor állhatott a dobogó tetején a Szegeden rendezett Országos Bajnokságon, ami egyben világbajnoki válogató volt.

Sperling Krisztina

Balla Virág Világ és Európa-bajnok magyar kenus hatszor állhatott a dobogó tetején a Szegeden rendezett Országos Bajnokságon.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

– Sík vízen szinte minden távon és felállásban a világ élvonalába tartozik. 2012-ben szerezte első Európa-bajnoki érmét, és 2014 óta nem volt olyan év, hogy Európa- vagy világversenyen ne állt volna a dobogón. Hogyan indul egy ilyen sikeres sportkarrier?

– Még 2004-ben jött el kajakos lányokat toborozni a győrújbaráti általános iskolába Fazekas Tibor edzőm, és nagyon örültem, hogy engem is beválogatott. Amikor hazamentem, mondtam anyukámnak, hogy mától kajakozni fogok. Ő csak annyit kérdezett, hogy hol? Mire magabiztosan azt válaszoltam, hogy a tornateremben. Erre csak annyit felet, hogy akkor mehetek – idézte fel nevetve a kezdeteket. Tibi bácsi már akkor elültette a fejünkben, hogy mi olimpiai bajnokok leszünk. Attól kezdve ez az álom kísérte végig a pályafutásomat.

 

Sérülés miatt váltott

 

– Miért szállt át a kajakból kenuba?

– Volt egy vállsérülésem 2011-ben. Amikor a folytatáson gondolkodtam, már egy éve kenuzott a jelenlegi páros-társam Takács Kincső és az öcsém is ezt a sportot űzte. Átgondoltam, hogy a szüleimnek is könnyebbség lenne, ha nem külön kellene minket edzésekre, edzőtáborokba, versenyekre vinniük. Így jutottam arra, hogy én is kipróbálom ezt a sportot. Amikor elkezdtem kenuzni hiányzott a kajak, néha még vissza is ültem, de összességében azt hiszem, jó döntést hoztam.

– Alig több, mint egy héttel azután, hogy Tokióból hazajöttek, indult Szegeden az Országos Bajnokság, ahol hét számban nevezett. Hogy lehet ezt fizikailag bírni?

– Amikor hazaértünk, három napig pihentem, mert úgy éreztem, hogy szükségem volt a mentális töltődésre. Utána viszont alig bírtam bent maradni a kenuban. Viszont volt egy teljes hét készülni a Magyar Bajnokságra. Ott viszont nagyon elcsíptem a formát. Tokióból hazatérve feltöltődtem a magyar szurkolók szeretetével és ezzel a pluszenergiával tudtam Szegeden versenyezni. Nagyon jó érzés volt, hogy teher nélkül, fesztelenül tudtam versenyezni. Odaálltam minden rajthoz és csak az volt a fejemben, hogy ez jól fog most menni, sikerülni fog. A hetediket azért nem mertem bevállalni, mert már tényleg nagyon fáradt voltam, nagyon fájt a fejem. Úgy éreztem, hogy mentálisan megtörne, ha nem tudtam volna úgy versenyezni.

 

 

 

 

Megdőlt a klubrekord

 

– Ami így is lett, olyannyira, hogy megdöntötte a klubja eddigi rekordját, ami az éremszerzéseket illeti. Hogy fogadták itthon?

– Menet közben nem is gondoltam bele, hogy hány aranyérmet tudok majd elhozni. Lantos Ádám volt az eddigi csúcstartó 5/5-ös átlaggal. Vele együtt készültünk akkor, amikor elkezdtünk kenuzni. Volt is egy kis lelkiismeret-furdalásom, amiatt, hogy átvettem tőle ezt a pozíciót. A klubban nagyon örültek, hogy ennyi pontot tudtunk hozni az egyesületnek, és így a pontversenyben előkelő helyen fogunk tudni végezni.

– Utolsó éves hallgató a Széchenyi István Egyetemen. Takács Kincsővel nemcsak egy hajóban térdelnek, hanem az egyetemet is együtt végzik. Segíti a felkészülésüket a versenyekre, és a vizsgákra, hogy az egyetemen is egy hajóban eveznek?

– Nemcsak a kenuzásról szól az életünk, már Péterfybe is együtt jártunk középiskolába, utána mindketten jelentkeztünk az egyetemre, igaz nem egy szakra. Kincső Turizmus-vendéglátást tanul, én pedig Rekreáció és egészségfejlesztést. Az utóbbi években már úgy vettük fel a tantárgyainkat, hogy lehetőség szerint egy időpontban legyenek. Az egyetem és a tanárok részéről is sok segítséget kapunk, hogy össze tudjuk egyeztetni a tanulást a sporttal. Reméljük, hogy hamarosan mi is a kezünkben foghatjuk a diplománkat.

– Versenyek szempontjábol igazán sűrű és jelentős ez az év. Mennyire volt nehéz összeegyeztetni a tanulást az olimpiai felkészüléssel, majd ott a versennyel, amit szinte azonnal követett az Országos Bajnokság?

– Teljes mértékben össze tudjuk hangolni a versenyeket az egyetemmel. Nem lehetünk eléggé hálásak az oktatók rugalmasságáért. Már év elején jeleztük, hogy mikor nem tudunk jelen lenni a versenyek miatt, és van aki egy külön vizsgaidőpontot írt ki miattunk, van akinél vizsgázhattunk egyénileg. Talán a tanulás kicsit több időt vesz igénybe. Ennek is megvan a maga ritmusa, és ha az ember csak a versenyzésre tud gondolni, nehéz koncentrálni a tananyagra. De szerencsére ezzel is lehet tervezni és belefér az, hogy nekem akár másfél-két hónapra is szükségem van, hogy felkészüljek egy-egy vizsgára.

– Mindezek mellett jut idő bármi egyébre?

– A szabadidőm nagy részét kihasználom és pihenéssel töltöm. Nagyon sokat alszom, de ez a minél gyorsabb regenerálódást segíti. De szeretek olvasni, zenét hallgatni, főzni, sétálni. Van, hogy kölcsönkérem Kincső kutyáját. Otthon pedig van egy komondorom. Nem maradhat el hétvége anélkül, hogy ne látogatnék haza, és őt meg ne sétáltassam. Majd szeretnék egy mentett kutyust örökbe fogadni, akinek talán jobb élete lehet mellettem, de ez majd csak később, talán a párizsi olimpia után jöhet komolyan számításba. Szeretek új dolgokat kipróbálni. Sokszor beiratkozom 1-2 napos felnőttképzésre, hogy minél több dolgot megismerjek és szélesítsem a látókörömet.

– Meglepett, hogy a főzést is szóba hozta. Azt gondolnánk, egy profi sportolónak nagyon szigorú az étrendje.

– Nagyon szeretek enni. Számomra anyukám főztje a legfinomabb. Voltak is emiatt súlyproblémáim korábban. Most, egy dietetikussal dolgozom, aki minden napra meghatározza az étrendemet. Ez nagy segítség, hiszen otthon láttam hogy, anyukámnak milyen fejtörést okozott napról napra kitalálni, hogy mit főzzön. Én terv szerint tudok bevásárolni és elkészíteni az ételeket.

– Említette a zenehallgatást és Kincsővel két videóklipben is szerepeltek. A zene mennyire része az életének?

– Tipikusan az a sofőr vagyok, aki maximumra tekeri a hangerőt miközben vezet. Segít abban, hogy oda tudjak figyelni a vezetésre, kicsit el is lazít közben. A konditermi edzések is elképzelhetetlenek zene nélkül. A versenyek előtt pedig azért hallgatok zenét, mert ad egyfajta löketet, segít ráhangolódni, a versenyre koncentrálni. Ugyanakkor megad egy ritmust, amit bele lehet rakni a versenybe.

– Beszéljünk egy kicsit az olimpiáról is. Korábban úgy nyilatkozott, hogy éremmel szeretne hazajönni. Csalódás volt, hogy sem egyéniben, sem párosban nem sikerült felállni a dobogóra?

– Minden évben sikerült Európa vagy világbajnokságon dobogóra állnunk, megszoktuk, hogy rendszerint az éremre esélyesen indulunk. Ebből a szempontból kicsit talán el voltunk kényeztetve. Amikor befutottunk, azt hittem, hogy a negyedik hely lett a miénk. Amikor az edző mondta, hogy ötödikek lettünk, akkor ott csalódásnak tűnt. Tényleg beletettünk mindent a felkészülésbe, és mégsem jött össze. Azzal nyugtatott mindenki, hogy tényleg csak picin múlt. Sajnos most az a szerencsefaktor, ami a benne van a versenyekben, most nem nekünk kedvezett. Most már ezen az első szomorúságon sikerült túllépnem és látom azt, hogy fantasztikus eredményt értünk el mint az ország első női kenusai, akik olimpián szerepeltek. Most még motiváltabbak vagyunk, hogy a párizsi olimpiáról jó eredménnyel jöjjünk haza.

 

– Más hangulata van az olimpiának, mint az eddigi versenyeknek amiken eddig részt vett?

– Eleve más volt ennek az olimpiának a hangulata, mint a korábbiaknak, tudtuk meg azoktól, akik már voltak. Mi nagyon jól éreztük magunkat annak ellenére, hogy nagyon szigorú szabályok voltak: nem hagyhattuk el a hotelt, minden nap Covid-tesztet kellett csinálni, folyamatosan maszkot viselni, ami abban a magas páratartalomban különösen nehéz, fullasztó volt. Sokat adott, hogy olimpián vagyunk és mindenkin látszott mennyire koncentrál. Nagyon boldogok voltak a versenyzők, hogy végre megtartották. Tényleg jó érzésekkel jöttünk haza.

– Túl az olimpián, mi a következő célkitűzés?

– Nagyon sok van. Még szeretnék világbajnokságot nyerni, dobogóra állni az olimpián.

 

 

Névjegy

Balla Virág, Európa- és világbajnok. 2019-ben az év női kenusának választották.

1994-ben született Győrben, két testvére van. Nővére, Laura segíti a háttérmunkában, ő a versenyeken a külső szemlélő akinek mindig megfogadja a tanácsait. Öccse, Levente – aki kenuban maraton világbajnok – az olimpiai felkészülésben edzéspartnerként segítette. Állandó páros társa Takács Kincső, akivel a Tokiói Olimpián az 5. helyen végzett 500 méteren, egyesben pedig a 9. helyen úszott be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában