életpálya

2021.07.13. 07:55

Ferling József vasdiplomás soproni testnevelő tanár: „Bízni kell a fiatalokban”

A soproni sportélet egyik legendás alakja Ferling József, aki aktív labdarúgóként közönségkedvenc volt, testnevelő tanárként a gépipari technikumban több száz fiatalt nevelt a mozgás szeretetére.

Páder Vilmos

A 90. életévében lévő sportember a közelmúltban vehette át vasdiplomáját (65 éve végzett a TF-n) Mocsai Lajos rektortól a Testnevelési Egyetemen. A jó egészségnek örvendő ünnepeltet kérdeztük.

– Milyen érzés volt ismét átlépni az egyetem kapuját?

– Nagyon meglepett, rettentő sok változáson ment át egykori iskolám. Csodálatosan fejlődik, és ez a feltörekvő új generációnak kedvez, mivel kulturált körülmények közt, a legújabb eszközöket használva tudják a tudásukat fejleszteni.

– A régi egyetemi társak közül hányan jönnek még össze?

– Sajnos egyre fogyunk. Míg az ötvenéves aranydiploma- találkozón nagyon sokan voltunk, a hatvanéves gyémánton már kevesebben, és most a vasdiploma-átadáson már csak kilencen, igaz, egy páran betegség miatt igazoltan távol voltak.

– A nagy szerelem a pályafutásában a foci volt. Több évtizedes tapasztalatból milyennek lát- ja a labdarúgás mai helyzetét?

– A körülmények korszerűek, az akadémiák „termelik” a tehetségeket, véleményem szerint több türelmet, nagyobb megbecsülést kell biztosítani, illetve bízni kell a fiatalokban. A válogatottunk jó úton jár, ez örvendetes, mert egy egész nemzetet köt össze.

– Hogyan látja a soproni labdarúgás helyzetét?

– Mindig voltak, vannak és lesznek tehetséges gyerekek, mint már mondtam: meg kell becsülnünk értékeinket. Jó példa erre a múlt, szinte két csapatra való kiválóság indult Sopronból és az élvonalig meg sem álltak. Napjainkban értékmérő az SC Sopron nevelési filozófiá- ja. Helybeli és Sopron környéki fiatalok alkotják a keret jelentős százalékát. Ez a jövő útja.

– Az idén százéves egykori szeretett klubja, az SVSE. Milyen érzéssel gondol vissza az elmúlt időkre?

– Felemás gondolatok kavarognak bennem. Egyrészt nagyon sok szép és felejthetetlen emléket őrzök, de a kor előrehaladtával sajnos egyre kevesebben vagyunk. Az 1961-es bajnokcsapatból már csak öten élünk, és ez a legszomorúbb.

Ferling József 64 éve él boldog házasságban feleségével, ő volt sikeres pályafutásának a legnagyobb motorja, támogatója. A beszélgetésünk után a kitüntetett sportember búcsúzóul mosolyogva még hozzátette: ezentúl már a 70 éves rubindiplomára „gyúr”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában