foci eb

2021.06.19. 05:47

Interjú Kalmár Zsolttal Győrságon – „Szívét-lelkét kitette a válogatott”

A portugálok elleni csoportmeccsünket követő napon találkoztunk Kalmár Zsolttal Győrságon. A magyar válogatott egyik legjobbja az Andorra elleni vb-selejtezőn szenvedett olyan súlyos térdsérülést, hogy nem lehet ott a kontinensviadalon. „Az eső héten a fizikai fájdalomnál sokkal rosszabb volt a tudat, hogy lemaradok az EB-ről. Most már pozitívan tekintek a jövőbe” – mondta Zsolt. Innen indul beszélgetésünk a kiváló labdarúgóval.

Szeghalmi Balázs

2021.06.16. Kalmár Zsolt válogatott labdarúgó, Győrság focipálya, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

– Hogy van?

– Egész szépen halad a felépülésem. Hamarosan megyek kontrollra, s ha minden jól alakul, jövő héttől speciális eszköz segítségével elkezdhetem a térdhajlításokat. Ezután lassan elhagyhatom a mankókat, júliustól pedig kezdődhet a rehabilitáció a gyógytornászommal.

– Hogy számol, teljes értékű edzésmunkát mikortól végezhet?

– Ideális esetben öt-hat hónap múlva a társakkal készülhetek. Nem akarok kockáztatni, feleslegesen siettetni a visszatérést, de bízom abban, hogy jövő januárban már tétmeccsen is pályára léphetek a DAC színeiben.

– Ha súlyos sérülés éri az embert, próbál minden pozitívumba kapaszkodni. Az biztató jel lehet, hogy eddig amikor megsérült, mindig gyorsan újra formába lendült.

– Igen, ez így van. Két éve a térd-, másfél éve a bokasérülésemből is viszonylag rövid idő alatt felépültem, majd sikerült ismét elkapnom a fonalat. A bokasérülést a Puskás Aréna nyitómeccsén, Uruguay ellen szedtem össze. Akkor két-három hónapra estem ki a holt szezonban. Sajnáltam, hogy a Walesszel vívott EB-selejtező mérkőzésen nem léphettem pályára emiatt, de aztán az Izland elleni pótselejtezőn csak kivívtuk a részvételt az Európa-bajnokságra.

Kalmár Zsolt a győrsági pályán, ahol focizni kezdett. Fotó: Csapó Balázs

Szurkolás a Puskásban

– A portugálok elleni első csoportmeccsünket hol nézte?

– Fenn voltam a stadionban. Sok B közép szurkolóval találkoztam, váltottam velük pár szót. Nagyon jólesett, hogy szinte kivétel nélkül biztattak, többen mondták, hogy fogok még játszani világtornán a magyar válogatottban.

– A csapattársakkal is találkozott?

– Nem, a járvány miatt szigorú szabályok vannak érvényben az EB-n, buborékban készülnek a csapatok a soron következő mérkőzésükre, így nem mehettem a csapattársak közelébe. Ettől függetlenül többekkel tartom a kapcsolatot telefonon, gyakran váltunk üzeneteket.

– Milyennek ítélte a játékunkat a portugálok ellen?

– Akik látták a Ronaldóék elleni meccset, tisztában vannak vele, hogy a 84. percig egyenrangú ellenfele voltunk Portugáliának. Az utolsó pillanatokban óriásit fordult a játék képe. Balszerencsés lövés pecsételte meg a sorsunkat, majd indított el a lejtőn bennünket. Ha nem pattan meg egy lábon a portugál játékos lövése, biztos vagyok benne, hogy Gulácsi Péter megfogta volna a labdát.

Lassítani a játékot a franciák ellen

– Barátokkal a győri Lapos Tanszék melletti kivetítőnél néztük a meccset. Ha pályára léphetett volna, miként kezelte volna azt a szituációt, hogy a lesgólunkat nem adta meg a bíró? Kívülről úgy tűnt, itt fordult óriásit a mérkőzés menete.

– Tény, hogy a magyar csapat és a szurkolók is hosszú másodperceken át ünnepeltek, mire a játékvezető késve jelezte, hogy érvénytelen gólt szereztünk. Pokoli nehéz szembesülni a valósággal, amikor felrobban az örömtől a stadion. Hozzáteszem, szinte egy vonalban ültem az ominózus támadásunkkal, onnan egyértelműen látszott, hogy lesről indultunk. Leírhatatlanul más az ilyen szituációkat játékosként átélni, mint nézőként. A küzdőtéren dolgozott volna az emberben az adrenalin ezerrel, fejedben a tudat, hogy pariban vagy a portugálokkal, s akár még pontokat is rabolhatsz a címvédőtől.

– Lefújás után a szurkolók hogyan vélekedtek a magyar csapatról?

– Akikkel beszéltem, azt mondták, le a kalappal előttünk. Szívét-lelkét kitette a válogatott, s az ötvenedik perctől a hetvenötödikig irányítottuk a mérkőzést a portugálok ellen. Az nem lehet vitás, hogy az utolsó tíz percet leszámítva meccsben voltunk.

– Ennek ellenére lélektanilag nehezen feldolgozható vereséget szenvedtünk, s ma talán a világ legjobb csapata, Franciaország válogatottja vár ránk.

– Ha reálisan nézzük a esélyeket, kőkemény mérkőzésben lesz részünk az aktuális világbajnok ellen. Pogbáék tempója szerintem legalább egy szinttel gyorsabb, mint a németeké vagy a portugáloké. Remélem, a srácoknak sikerül lassítaniuk a játékot a franciák ellen, s ellenük is lesznek momentumaink. A portugálok ellen egyébként sokáig jól működött a védelmünk. Marco Rossi biztosan rendet tesz a fejekben, s jól felkészíti a csapatunkat a második csoportmérkőzésre.

– Az, hogy a EB messze legerősebb csoportjába kerültünk, áldás vagy átok?

– A továbbjutási esélyeink csekélyek, ezt a sorsolás után rögtön tudtuk. Azt összességében pozitívumnak tartom, hogy sorozatban három világklasszis válogatottal játszunk, tanulhatunk tőlük. Olyan tapasztalatokat gyűjthetünk, amelyek szerzésére nem volt lehetőségünk korábban.

Labdamentés Szófiában. A bolgárok ellen nyílt meg az út az idei Eb-re, ezen a mérkőzésen fontos gólt szerzett Kalmár Zsolt. Fotó: Mediaworks-archívum

36 év után juthatunk ki vb-re

– Szükség is lesz ezekre. Az EB után sok pihenőt nem tarthat a válogatottunk, szeptember első napjaiban már Angliát fogadjuk világbajnoki selejtezőn a Puskásban.

– Így van. Sajnos számomra nem csupán az idei Európa-bajnokság marad ki, de a november végéig tartó világbajnoki selejtezősorozaton sem vehetek részt. Két kontinenstorna után reális esélyünk van arra, hogy 36 esztendő után világbajnoki résztvevő legyen Magyarország. Ezért Lengyelországgal és Albániával futunk versenyt. A kötelező meccseken eddig begyűjtöttük a három pontokat.

– Az elmúlt öt-hat évben számos EB- és világbajnoki selejtezőt vívott. Keményebb dió a foci-vb-re kijutni?

– Abszolút. Ameddig az EB-re a csoportokból két válogatott automatikusan kijut, a harmadik pótselejtezőt vívhat, addig a vb-re csak a csoportelső kvalifikálja magát, második helyezettnek pedig marad a ki-ki meccs. Ezt az akadályt kell átugranunk idén ősszel.

A Magyarország-Lengyelország vb-selejtezőn tavaly ősszel. A mérkőzés 3-3-mal zárult. Fotó: Mediaworks-archívum

Tudatos építkezés a DAC-nál

– Sérülése után is toronymagasan az év legjobb játékosának választották Szlovákiában. Hosszú távon számol a Felvidék patinás klubjával, a DAC-cal?

– Szeretném magam próbára tenni nyugat-európai topbajnokságban, de nem mindenáron. Rendkívül szimpatikus számomra az a tudatos építkezés, amelyet a DAC vezetői végeznek. A csapatunk tele van fiatal játékosokkal – a 26 évemmel már a harmadik-negyedik legidősebb dunaszerdahelyi játékos vagyok –, a jövőképünk letisztult: évről évre lépjünk ki az európai porondra.

Úgy hiszem, pár éven belül a Bajnokok Ligájába is odaérhetünk. Ezt a lehetőséget, a kiváló körülményeket, a csodás szurkolótáborunkat nem fogom feladni azért, hogy olyan nyugat-európai csapatba kerüljek, amely a túlélésért küzd, s próbál benn maradni az első osztályban. Az is fontos szempont számomra, hogy a családommal szeretek Győrben élni, a szüleimet gyakran látogathatom Győrságon.

A DAC csapatkapitánya. Fotó: Mediaworks-archívum

Névjegy – Kalmár Zsolt

1995-ben született, Győrságon töltötte gyerekkorát, a Győr közeli faluban kezdett focizni. 2005-ben került az ETO akadémiájára, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat. A zöld-fehér klubban mindössze egy szezont játszott az élvonalban; tehetségére hamar felfigyeltek a külföldi klubok.

2014-ben a Lipcse szerződtette, a német Bundesliga-csapatban 21 mérkőzésen szerepelt. Kölcsönjátékosként játszott Frankfurtban, a dán Brøndbyben, majd 2017-ben került a DAC 1904-hez. 2018 nyarán a dunaszerdahelyi klub végleg megvásárolta a játékjogát a Lipcsétől; a legnépszerűbb felvidéki magyar klub azóta Kalmár köré építi csapatát. A DAC csapatkapitánya, a szlovák újságírók utcahosszal választották a 2020/2021-es bajnokság legjobbjának.

A magyar válogatottban 2014-ben, 19 évesen debütált. Eddig 27 mérkőzésen húzhatta magára a címeres mezt. A bolgárok elleni kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőn lőtte első gólját a válogatottban tavaly Szófiában. Az EB-részvételről döntő Izland elleni, majd a lengyelek elleni 3–3-mal végződött őszi vb-selejtezőn is a magyar csapat egyik legerősebb pontja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában