Tour de Hongrie

2021.05.12. 08:08

Soha ilyen erős nem volt a magyar körverseny mezőnye – Attrakcióval várják a mezőnyt pénteken Pannonhalmán

Hosszú évek után érkezik Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyébe a Tour de Hongrie karavánja pénteken. A versenyzők várhatóan 16 órakor robognak át óriási, 45–50 km/órás átlagtempóval Pannonhalmán, majd Tápszentmiklós felől veszik célba a tatai befutót. Négy hazai bringás is küzd a dobogóért, közülük a 2017-es Tour de Hongrie ezüstérmesének, Peák Barnabásnak is szurkolhatunk szűkebb pátriánkban.

Szeghalmi Balázs

20200902 Tour de Hongrie fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

Giro helyett

Bár a Giro d’Italia mezőnyének egyelőre nem örülhettünk szűkebb pátriánkban, pénteken igazi bringásünnepnek ad otthont az Észak-Dunántúl. Veszprémből rajtol a magyar körverseny harmadik szakasza, a versenyzők 142 km után Tatán érnek célba. A Tour de France-ról is ismert profi csapatok közül nyolc látogat hazánkba, és pedálozik a minél jobb eredményekért.

„Tavaly a járvány előtt Győr környékén sokan várták a Giro d’Italián induló klasszisokat. Erről az élményről egyelőre lemaradtak a kerékpározás kisalföldi rajongói, ám pénteken valamelyest kárpótol bennünket az élet. A Tour de Hongrie modern kori újraindulása óta először teszi tiszteletét Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a mezőny” – kezdte a Kisalföldnek Etli Lajos, a Pannonhalma Loland Stelvio Project kerékpárosklub vezetője.

A Pannonhalma Loland Stelvio Project közösségi egyesület kerékpárosai a Győr közeli kisvárosban tavaly tavasszal, amikor letekerték a Giro tervezett második magyarországi szakaszát. Fotó: Csapó Balázs

E-bringára fel!

A Győr közeli kisváros amatőr bringásai tavaly tavasszal remek idő alatt mentek végig a Giro tervezett második magyarországi szakaszán. Közösségi megmozdulást most pénteken is szerveznek az egyesület tagjai.

„Várhatóan pénteken délután négy órakor ér a mezőny Pannonhalmára. Előtte egy és három óra között kihívásra invitálunk mindenkit a Fő téren. Itt több elektromos bringát biztosít az önkormányzat azoknak, akik az e-bike-ok nyergében meghódítanák a település legrégebbi útját, a Gesztenyés-horgot. A résztvevők időeredményét mérjük, de ettől függetlenül minden induló vendégünk üdítőre, kávéra a táv teljesítése után” – mondta Etli Lajos.

Profi csapatok, magyar versenyzők

Aki járt már kerékpárosversenyen, tudja, milyen irtózatos tempót diktálnak a profik. Cseszneknél a lejtőn akár 70–75 km/órát is elérhet majd a végsebességük, míg sík szakaszon 45–50 km/órás tempóval fognak robogni. Érdemes tehát időben érkezni Pannonhalmára vagy akár a tatai célhoz, igaz, hosszú percekig nem láthatjuk élőben a csapatokat.

Közülük a legismertebbek a holland Jumbo-Visma, az amerikai TREK-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange (soraiban a 2017-es Tour de Hongrie ezüstérmese, honfitársunk, Peák Barnabás), az izraeli Israel Start-Up Nation, a német Team DSM és BORA-Hansgrohe, a kazah Astana-Premier Tech és a Bahrain-Victorious lesznek.

Felvételünkön Peák Barnabás, a 2017-es Tour De Hongrie ezüstérmese. Rajta kívül még három magyar versenyzőnek (Fetter Erik, Kusztor Péter, Pelikán János) szurkolhatunk. Fotó: Tourdenormandiecycliste.fr

Közeli helyeken

Pannonhalma után éles ka­­nyart vesz a mezőny Nyalka, Táp, Tápszentmiklós irányába, majd délután fél öt körül Bakonybánknál érkezik Komárom-Esztergom megyébe.

Kisbér után – többek közt – Császáron, Oroszlányon és Környén is áttekernek a versenyzők. A tatai célt a Güntner Aréna Városi Sportcsarnoknál állítják fel.

A magyar körversenyen az öt nap alatt összesen 792 km és 7954 méter szintkülönbség vár a mezőnyre.

Türelmet kérnek az autósoktól!

„A verseny ideje alatt rendőrségi forgalomirányítás mellett, dinamikus, ideiglenes vagy akár teljes pályazárral járó mozgó forgalomkorlátozással kell számolniuk az autósoknak az érintett szakaszokon” – mondta Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút kommunikációs vezetője hozzátette: az útvonalról, a településeken áthaladás időpontjairól a verseny honlapján vagy az Útinformon is naprakészen tájékozódhatunk pénteken.

Úton a karaván. Fotók: Mediaworks-archívum

150 országba jutnak el hazánk csodás tájai

Tizenöt televíziós társaság 150 országban sugározza élőben a magyar körverseny szakaszait idén. Az egyes versenynapokról készült összefoglalókat is mindennap sugározzák a csatornák, köztük a kontinens legnépszerűbb sportcsatornája, az Eurosport.

Így Magyarország legszebb tájait, turisztikai és történelmi nevezetességeit szerte a világban csodálhatják a szurkolók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában