paralimpia

2021.03.24. 16:06

Győrből Tokióba? Farkas Attila már az olimpiára gyúr – fotók

Néhány nappal ezelőtt bizonyossá vált, hogy – ugyan külföldi nézők nélkül -, de megrendezik a tavalyi olimpiát és paralimpiát. Sportolóink addig is keményen készülnek a nyári startra. Farkas Attila már megkapta a második, vírus elleni oltását és otthoni evezőpadja után várja, hogy kedvező időjárás mellett végre vízre szállhasson. Edzésmunkájáról, téli online versenyeiről és olimpiai reményeiről kérdeztük.

Hécz Attila

20210311 Győr Farkas Attila válogatott kerekesszékes teniszező most az evezésre koncentrál, Dózsa - Evezős Szakosztály Kálóczy téri csónakház, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Teniszben és evezésben is kiváló eredmények

Az utolsó nagy megmérettetés evezésben december 5-én volt – mondta lapunknak Farkas Attila paralimpikon. – Online Európa-bajnokságon indultam és lettem második egy lengyel versenyző mögött 2000 méteres távon, 9:03,60 perces idővel. A sportoló elmondta: a felkészülést már október közepén megkezdte, és a Szolnokon megrendezett hosszútávú evezősversenyen, 6000 méteren ért el második helyezést. Azóta heti hat ergométeres (evezőpados) edzést végez otthonában.

– December 30-án egy egyéni kihíváson vettem részt, mégpedig egy maratonon. A GYAC csapatából 22-en teljesítették velem együtt a távot. Az otthoni megmérettetésen a családom is mellettem volt, segítettek a kalória-, illetve folyadékbevitel ellenőrzésében. A 42,195 kilométeres távot 4 óra 13 perc 17 másodperc és két mozifilm megtekintése alatt teljesítettem.A sportoló edzésmunkáját, felkészülését egy applikáció segíti. Ezzel tájékozódhat teljesítményéről, erőnléti állapotáról, a felkészülés fázisairól. – Az evezés mellett a teniszre is koncentrálok, hiszen itt az olimpiai keret biztos két indulója között vagyok – mondta Farkas Attila.

Farkas Attila kondiedzés közben.

Nemzetközi versenyek

– Ebben a sportágban heti 2–3 edzést végzek. Idén két versenyünk volt, egy országos bajnokság Budapesten és egy bemutató jellegű torna Győrben. Utóbbin második helyezést értem el. További két nemzetközi torna lenne az olimpia előtt, de azokat sajnos a vírus miatt lemondták.A győri sportoló mégsem marad verseny nélkül, hiszen május közepén Portugáliában a tenisz Világkupa vár rá. A Világkupán tizenkét ország csapataival kell megküzdeniük a döntőbe kerülésért. A finálét Szardínián rendezik. A versenyre Farkas Attila második számú játékosként kvalifikálta magát. A rangos tenisztorna után – amennyiben a körülmények engedik – két törökországi és egy izraeli versenye is lesz.

Minden egyes izzadtságcsepp közelebb visz Tokióhoz. Fotók: Csapó Balázs

Remények

– Az evezés kiegészítő sportként is nagyszerű, a víz közelsége pedig óriási energiákkal tölt fel, de az olimpián a teniszben vannak a legnagyobb reményeim – mondta esélyeiről a versenyző. – Így most elsősorban erre kell koncentrálnom, természetesen az evezésbeli edzésmunka legkisebb hanyagolása nélkül. A felkészülésben edzőim mellett a családomtól kapom a legtöbb támogatást, biztatást. Bármilyen eredményt érek el a jövőben, abban nekik is komoly részük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában