novemberre kész

2021.01.16. 16:28

571 millió az új edzőcsarnokra Mosonmagyaróváron

Jelentős sportinfrastruktúra-fejlesztés kezdődik Mosonmagyaróváron: várhatóan novemberre épülhet meg az a multifunkcionális edzőcsarnok a Kossuth-gimnázium és az UFM Aréna szomszédságában, amire év végén a kormány 571 millió forintos támogatást ítélt meg.

Mészely Réka

A sportinfrastruktúra-fejlesztés olyan közös társadalmi cél, amely képes eredményt felmutatni rövid, közép- és hosszú távon egyaránt. Magyarország kormánya ezt felismerve kettős célt tűzött ki. Egyrészt szeretné, ha a professzionális szinten végzett versenysportjainkban minél sikeresebbek lennénk, másrészt fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód, a sport szervesen beépüljön mindenki életébe. Ez a most induló beruházás mindkét szempontból kitűnő döntés és egy olyan komoly sportmúlttal és sportkultúrával rendelkező városnak, mint Mosonmagyaróvár, szárnyakat ad majd – emelte ki Nagy István agrárminiszter tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentette: a kormány tavaly év végi döntése értelmében 571 millió forinttal támogatja egy új, modern és minden szabványnak megfelelő kézilabda-sportcsarnok megépítését.

Támogatja a kormány az edzőcsarnok megépítését – jelentette be Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője. A felvételen Iváncsics János alpolgármesterrel. Fotó: Mészely Réka

Funkcionalitás és energiahatékonyság

A Kossuth-gimnázium mögötti területre megálmodott könnyűszerkezetes komplexumról Szalai Géza építész-tervező számolt be. Mint elmondta, ez az aréna mellett kiszolgálólétesítményként jönne létre. A tervezésnél a célszerűséget, funkcionalitást és energiahatékonyságot tartották szem előtt, professzionális világosítással. Az épület edzőmérkőzések mellett a felkészülésre ad teret a kézilabda mellett több sportágnak. A Kossuth-gimnázium tanulói is testnevelésórák keretében használhatják. A küzdőtér mobil fallal elválasztható, így akár két edzés is tartható egyszerre. A csarnokban helyet kap majd az atlétikai pálya kiegészítéseként az atléták számára fenntartott edzőterem, öltözők és szertár. Ezért a Mosonmagyaróvári Atlétikai Club elnöke, dr. Kiss Krisztián mondott köszönetet. Három női és három férfiöltöző mellett kis vendéglátóegység is az épület része. Szalai Géza hozzátette: az épületet világosszürkére festik, de Mosonmagyaróvár színei, a kék és piros sem hiányozhatnak róla.

Sportfejlesztések a városban

Iváncsics János alpolgármester emlékeztetett: Mosonmagyaróvár sportkoncepciója szerint kiemelt figyelmet fordít a tömegsportokra és meghatározták, hogy az MKC kiemelten támogatandó sportklub. A városvezető összegezte az elmúlt időszak sportcélú fejlesztéseit. Fantasztikus lehetőségnek átja, hogy az UFM Aréna mellett egy edzőcsarnok jön létre és az atlétikai pályát is felújítják.

Bővülni is tudnak

Guntram Thurnher, az MKC elnöke arról beszélt, hogy azzal küzdöttek, hogy nincs elegendő teremidő sportolóik számára és az utánpótláscsapatoknak sincs megfelelő edzési lehetőségük. Ezért kérte fel Szalai Gézát egy edzőcsarnok látványtervének, koncepciójának és költségvetésének összeállítására. Az elnök szerint az új létesítmény nemcsak arra jó, hogy a jelenlegi létszámuk (öt edző 130 fiatallal foglalkozik) bővülni tudjon, hanem más sportágaknak is lehetőséget nyújt az edzésre. A tervek szerint novemberre épülhet meg a létesítmény: a támogatói szerződés tavaly év végi aláírása után a szükséges forrás már megérkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában