Szemelvények Sopron motorsportjának történetéből

2020.04.17. 09:37

Soproni versenyző halálos balesete a Lőverekben

A napjainkra kissé elfeledett, de egykoron Sopronban népszerű motorsport elmúlt évtizedeiből emlékezünk néhány jelentős eseményre. A sportág jellegéből és a korabeli kevésbé biztonságos körülményekből adódóan halálos balesetek is beárnyékolják a történetet. Ezek közül talán a legfájdalmasabb a soproni Mészáros Károly tragédiája, aki hazai pályán, a Lőverekben versenyzés közben veszítette életét.

Páder Vilmos

Mészáros

Fotós: Magasi Dávid

93 éve kezdődött

A városban 1927 áprilisában alakult meg a Soproni Automobil Egyesület (SAE), aminek 1929-re 150 tagja, 129 gépjárműve és 150 motorkerékpárja volt. Két évvel később ősszel a klub vezetése úgy döntött, hogy 1932-ben a Lővér körúton versenyt rendeznek. A Grand Prix elnevezéshez megszerezték a jogot s így a nemzetközi versenynaptárban hivatalosan is soproni Grand Prix-ként szerepelt. A motorosoknak a nagyobb géposztályban 40, a kisebben 30 kört kellett teljesíteni az 5,3 kilométeres pályán. Tízezer néző előtt a teljes osztrák és magyar élmezőny rajthoz állt. A győztes Siegfried Cmyral lett 1 óra 42 perc 55 másodper­­ces idővel. Egy év múlva, 1933-ban újra motorzúgástól volt hangos Sopron. A magyar versenyzők mindenképpen elégtételt akartak venni az előző évi csúfos szereplésért, ami végül sikerült. A legjobb eredményt és egyben a győzelmet Kozma Endre érte el 1 óra 18 perc 23 másodperces új pályarekorddal. Sajnos a gazdasági válság és a háborús viszonyok később a SAE széteséséhez vezettek.

Mészáros Károlyné Ica néni napjainkban is nagy szeretettel emlékszik egykori férjére
Fotó: Magasi Dávid

Tragikus edzésnap

Sok esztendő múlva, az 1960-as években ismét nagyszerű motorosélet volt a városban. A soproni versenyzés feltámasztója a legjobb helyi versenyző, Mészáros Károly volt. A mindig vidám sportoló kezdetben az MHSZ Festő közi műhelyében javította, tuningolta társaival a krosszparipákat, hogy minél többet edzhessenek a Bécsi-dombon. Tehetsége, szorgalma fokozatosan emelte a versenytársak fölé. Az élete példás volt: kitartó és támogató feleséggel, három gyermekkel, jó egzisztenciával – az ingatlankezelő vállalatnál volt műszaki ellenőr.

Mindene volt a motor, szerette a kihívásokat. Élete egyik nagy álma teljesült azzal, hogy elérte, Sopronban rendezzék meg a gyorsasági bajnokság harmadik futamát. A verseny előtti napon tartott edzésen, 1969. augusztus 19-én nagyon akart bizonyítani szeretett soproni közönségének és a fővárosi menőknek. Több mint tízezer néző várta az edzésnapot, ami sajnos a hazai motorsport történetének egyik legszomorúbb versenye lett. Az IKV Motors szakosztályának mozgatórugója, Mészáros Károly MZ 250 köbcentis motorjával indult. A nagy adrenalin, ami dolgozott benne, talán elvonta a figyelmét. A nem éppen kiforrott technikájú MZ kormánya a nagy sebességnél „beszitált” s ebből adódóan elveszítette uralmát a motorja felett és bukott. Kórházba szállításkor a mentőautóban belehalt sérüléseibe. Harmincnégy évesen búcsúztak tőle a soproni temetőben.

Az özvegye, Mészáros Károlyné – a családtagok, ismerősök között Ica néni – napjainkban 79 éves. Sopronban él és ennyi idő távlatából is élénken emlékszik a történtekre.

„A helyszínen voltam Karcsi fiammal. A rajt-cél állomásnál, a Sotex-kultúrház előtt vártuk, hogy a férjem feltűnjön az élmezőnyben, de csak nem jött. A versenyt hangosbemondón közvetítették, ott hangzott el, a Béke úton baleset történt. Elindultunk a helyszín felé, de nem engedtek tovább a rendezők. Ekkor már tudtam, hogy nagy baj történhetett. Nagyon szerette a családját, végtelenül segítőkész, jószívű, vidám ember volt. Szeretet övezte, bármerre járt.”

A szomorú napon némi gyógy­­ír volt, hogy a 150 köbcentis kategóriában Kulcsár Pál soproni versenyző MZ motorkerékpárjával dobogós lett. Sajnos másnap, a versenynapon is történt tragédia, szintén a 250 köbcentis kategóriában. A Budapesti Honvéd 23 éves versenyzője, Vikor Károly kezdő versenyzőként bukott és a helyszínen életét vesztette. A hegyes-völgyes körpálya nagy gyakorlatot követelt a versenyzőktől, s a nagy rutinnal rendelkező többszörös magyar bajnok Szabó II László kettős győzelmet aratott MZ-jeivel mindkét géposztályban (150, 250 köbcenti). A 350-es és 500 köbcentis géposztályban a később híressé vált és ugyancsak motorverseny közben elhunyt Drapál János, valamint Rontó Nándor diadalmaskodott.

Mészáros Károly halála hozzájárult a soproni motorosviadalok megszüntetéséhez, egyrészt, mert rávilágított a Lővér körút – mint versenyhelyszín – veszélyességére, másrészt, mert elhunyt a szervezés lelke.

Epilógus helyett

Az 1980-as években még magas fokon lángolt a motorozás, igaz, egy másik ágában, a krosszban. A Soproni Moto-Cross SE csapatának tagja volt Kerese Gábor és Salamon Kornél, aki már 17 évesen a 250 köbcentis kategóriában az összetett magyar bajnokság hatodik helyezettje volt. Török Ákos, ifj. Kerese Gábor, Salamon Barna és Kerese Péter je­­leskedett leginkább. Az elnök, Salamon Károly váratlan halála aztán megpecsételte a klub sorsát.

Napjainkra már csak a múlt emlékei maradtak, de nagy öröm, hogy a sportág szerelmeseinek van mire emlékezni és van mit megőrizni a jövő nemzedékei számára. Látványos, izgalmas csaták, kiváló versenyek jellemezték a soproni motorsportot, de a tragédiák sajnos beárnyékolják a múlt sikereit, férfias küzdelmeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában