Helyi sport

2019.04.04. 17:09

Zsivótzky-kör: méltón a bajnok emlékéhez

Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Zsivótzky Gyula nevét 2012 óta viselő sikátori olimpiai kör egyesület idén is gazdag és színvonalas programot rendez, minden hónapra jut egy esemény.

Papp Győző

„Két programunk már lement, februárban sportnapot, márciusban pedig Zsivótzky-estet rendeztünk a helyi kultúrházban – mondja dr. Printz János, a Magyar Olimpiai Akadémiai Tanács tagja, a kör elnöke. – Vendégünk volt Szalay Miklós olimpiai bajnok labdarúgó, a beszélgetés középpontjában az 1968-as mexikóvárosi olimpia állt. A hónap végén a kör tagjai közösen vesznek részt Tatán a MOA hetvenkettedik vándorgyűlésén. 

Sikátori élménybeszámoló után Szalay Miklós, Zsivótzkyné Komka Magdolna és dr. Printz János.

Érdekességként említhető, hogy idén június 22-én már a harmadik olimpiatörténeti konferenciát rendezik meg Sikátorban. Az előadások középpontjában ezúttal az olimpiák infrastruktúrája áll majd. Díszvendégként Keglovich Lászlót, Mexikó olimpiai bajnok labdarúgóját szeretnék megnyerni.


„A tizenkét rendezvényre épülő tervünkből kiemelném még az immár hagyományos Zsivótzky-futást, amelyre évről évre névadónk legnagyobb, hivatalosan mért dobásával megegyező – a világcsúcsot érő 73,76 méteres – távon kerül sor. Ami a versenyeket illeti, ezúttal nyitunk az iskolák felé, s reméljük, hogy a kiválasztott helyszíneken partnereket találunk ahhoz, hogy a gyerekek ily módon is találkozzanak az olimpiával, megismerkedjenek kalapácsvető bajnokunk, Zsivótzky Gyula teljesítményével – teszi hozzá dr. Printz János. – Külön megemlítem még a Kiskunfélegyházára tervezett utazásunkat, amely a Zsivótzky Gyula pályáját követő sorozatunkba illeszkedik. Ennek keretében ugyanis felkeressük azokat a helyeket, helyszíneket, amelyek meghatározták olimpiai bajnokunk sportolói, szakmai karrierjét."


A közeli napok egyik fontos eseménye lesz, hogy április 9-én a család kezdeményezésére dr. Keresztényi József emlékére táblát avatnak Budapesten, a Maros utca 9. alatti épület falára. A Lövőn született és Sopronhoz is erősen kötődő neves olimpiatörténész – idén lenne százesztendős – évtizedekig ebben a házban élt és alkotott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában