Helyi sport

2018.10.05. 10:29

Bence a karate nagykövete lehet a győri egyetemen

Igazi harcos, feketeöves mester. Többszörös Európa bajnok, és harmadik lett a világ legnagyobb utánpótlás versenyén, a Dream Cup-on a karate őshazájában, Japánban. Ötéves kora óta sportol, a MOL Tehetségtámogató Programjának egyik nagykövete, Kapuvár Város Érdemes Sportolója, és szeptembertől a Széchenyi István Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója. Pantelics Bencével beszélgetünk.

kisalfold.hu

Édesapám, Pantelics Péter háromdanos, feketeöves mester nyomdokaiba lépve, ötéves koromban kezdtem ezt a sportot. Nagyon rövid focis kalandozás után megéreztem azt, hogy a karate lesz az én utam. Volt ebben persze apai ösztönzés is, de soha nem erőltettek. Az én döntésem volt, hogy karatéka leszek"

– mondja Bence.


A kapuvári Castrum SC. büszkesége elsősorban az egyéni sportokat kedveli. Amikor fellép a tatamira, egyedül küzd önmagáért és a klubjáért. Persze, a karatéban is nagyon fontos a csapat támogatása, hogy mellette álljon az edző, hogy ott legyenek a társak, segítsék egymást a felkészülésben, szurkoljanak, de a versenyen, a szőnyegen már csak az számít, hogy milyen a felkészültsége, és a saját kezében van a sorsa.

Pantelics Bence marketing és menedzsment szakon kezdte meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen.

A legfontosabb önmagunk megismerése, hogy kiterjesszük a határainkat, és mindezt fegyelemmel, az ellenfeleket tisztelve tegyük. Mivel a karate nemcsak sport, hanem harcművészet is egyben, nagyon fontos, hogy harmonikusan éljük az életünket, a kulcsszó a pedig a respekt, illetve a sokrétű edzőmunka"

– hangsúlyozza Bence. A kapuvári fiatalember kilencévesen, 2008-ban kezdett versenyezni, szépen ívelt felfelé a pályafutása, mígnem 2011-ben, a III. Bushidó Európa-kupán szabálytalan technikával megütötték, és súlyosan megsérült. Egy ideig úgy tűnt, hogy derékba törhet a karrierje, de másfél év után visszaért a küzdelembe.


Ez egy fordulópont volt az életemben, azután sorra jöttek a bajnoki címek. Magyar bajnokságok, diákolimpiai döntő, és a nemzetközi versenyeken is sikerült szép eredményeket elérnem. 2014-ben a litvániai U16-os Európa bajnokságon küzdelemben (KUMITE) második, formagyakorlatban (KATA) harmadik lettem. Egy év múlva, a lengyelországi Eb-n már felállhattam a dobog legfelső fokára és egy ezüstérmet is szereztem. Tavalyelőtt megnyertem a Swiss Opent, a grúziai junior Európa-bajnokságon harmadik lettem, és kijutottam Japánba, a világ legnagyobb utánpótlás karate versenyére, a Dream Cup-ra, ahol hatvankilenc kategóriában több mint 2500 versenyző indult. A high school boys +65 kg abszolút kategóriában felállhattam a dobogó harmadik fokára, ahol az elmúlt tizenkét évben magyar sinkyokushin karatés nem állhatott"

– mondja Bence, aki tavaly már több Eb-n is indult. A junior Eb-t megnyerte, az U21-es Európa-bajnokságon pedig tizennyolc évesen, nagyon fiatalon bronzérmes lett a jóval idősebbek között a korcsoportjában.

A tavalyi berlini Eb eredményhirdetésén. Aranyérmes: Pantelics Bence.

Az idei egy újabb fontos év Pantelics Bence életében. Felvették a Széchenyis István Egyetemre, marketing és menedzsment szakon kezdte meg tanulmányait a győri campuson. Bíróként is debütált a Kyokushin Karate Diákolimpián, miután a bírói vizsgát is megszerezte. Elégedettek voltak a teljesítményével. Az egyetemen is szeretné ugyanilyen sikeresen végigvinni a tanulmányait.

Nagyon jól érzem itt magam. A középiskola után ízlelgethetem ezt a nagy szabadságot. Felnőttként kezelnek. Maga Győr is, az egyetem környezete is nagyon tetszik, közel van minden, családias a légkör. A gyakorlatok, előadások is nagyon jók, a tanárok segítőkészek, a szaktársaimmal pedig összebarátkoztam, szóval eddig minden rendben"

– összegzi az egyetemista lét első pár hetének tapasztalatait Bence, akiben megragadtak a tanévnyitón, a rektori köszöntőben elhangzott mondatok.

Japánban, a világ legnagyobb utánpótlás karate versenyén, a Dream Cup-on.

Ez tényleg olyan egyetem, ahol nem kell választani a sport és a tanulás között, hanem nagyon jól megférnek egymás mellett. Már el is fogadták az egyéni tanrend kérelmemet. Így nyugodtan tudok készülni a versenyekre, és nem maradok le az edzőtáborokról sem. Ősszel Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Szeretnék ott is jól szerepelni, és sikeresen folytatni a válogatott pályafutásomat"

– mondja Bence, és siet is a következő edzésre. Nyaranta napi kettő, a tanév során heti hét-nyolc összetett edzése van, hogy az erőnlétét és a technikáját is egyaránt hatékonyan tudja fejleszteni. Céltudatos, szerény, mosolygós fiatalember. A karate nagykövete lehet a Széchenyi István Egyetemen.

Az idei German Openen, verseny közben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában