Helyi sport

2018.05.03. 23:30

Pozitív lett az olimpiai bajnok Asbel Kiprop doppingtesztje

Pozitív lett Asbel Kiprop olimpiai és háromszoros világbajnok futó doppingtesztje, de állítása szerint a mintavétel előtt megzsarolták.

A kenyai atléta csütörtökön az ügyvédje által kiadott nyilatkozatban ismerte el, hogy pozitív eredményt hozott egy versenyen kívül elvégzett novemberi tesztje, de határozottan tagadta, hogy doppingolt volna.

    

Az 1500-as futó azt állítja, előre figyelmeztette a mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért ezért, de nem konkrét összeget. A versenyen kívüli tesztek lényege, hogy a sportolók számára váratlanul végzik, így akarják csökkenteni a csalás esélyét, és megakadályozni, hogy a tiltott szerek kiürüljenek a szervezetből.

    

Kiprop már februárban megtudta, hogy pozitív lett a mintája, és nagyon megdöbbent. Az esetet először a Daily Mail című brit lap hozta nyilvánosságra, szerdán.

    

"Abban az időben nem ösztönzésnek vagy megvesztegetésnek tartottam azt a pénzt, de ha most visszatekintek, már tisztán látom, hogy az összeg kapcsolatban állt a mintavétellel, és az azt megelőző értesítéssel" - mondta.

    

Hozzátette, továbbra is rendkívül furcsának tartja, hogy éppen akkor lett pozitív a mintája, amikor megzsarolták.

    

"Lehet, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyit várt (...), de ezt csak gyanítani tudom" - vélekedett az ellenőrről Kiprop. Leszögezte: a dopping elleni küzdelem élharcosaként tevékenykedik hazájában, és nem szeretne mindent elrontani, amiért az első nemzetközi versenye, vagyis 2007 óta dolgozik.

    

"Remélem, bizonyítani tudom, hogy tiszta sportoló vagyok" - közölte.

    

Az továbbra sem ismert, milyen tiltott anyagot mutattak ki nála, de a sportoló nyilatkozata alapján eritropoetinről (EPO) van szó.

    

"Úgy tudom, az EPO injekcióval kerül a szervezetbe. Legutóbb 2014-ben kaptam injekciót: a sárgaláz elleni vakcinát adták be, mielőtt a Bahama-szigetekre utaztam versenyezni" - közölte Kiprop.

    

A kenyai közép- és hosszútávfutóknak a közelmúltban több doppingesetük is volt. Ahogyan az egyaránt eltiltott Jemima Sumgong, Rita Jeptoo, Matthew Kisorio és Agatha Jeruto, úgy Asbel Kiprop menedzsere is Federico Rosa. Az olasz ügynök közölte: megdöbbentette Kiprop pozitív tesztje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában