Helyi sport

2018.02.03. 08:00

Babos Tímea: A sikert nem adták ingyen

Bravúros győzelemmel zárta párosban múlt héten az Australian Open tenisztornát a 24 éves Babos Tímea. Még gondolkodni sem volt ideje a nagyszerű történelmi eredményen, máris Tajpejben találta magát a következő versenyen, ahol szintén nem okozott csalódást.

Trogmayer Éva

– Pályafutása első Grand Slam-győzelme mellett történelmet is írt a múlt héten. Korábban egyetlen magyar játékos sem lépett pályára egy Grand Slam-tornán két döntőben is. Fel lehet fogni ezt a sikert pár nap alatt?

– A vegyes páros döntője után néhány órával már gépen ültem Tajpej felé egy újabb versenyre, szóval túl sok időm még nem volt merengeni a történteken. Azt gondolom, ha eltöltök néhány napot otthon, akkor majd jobban leülepszik ez a siker, és persze szakmailag is kielemezzük majd a történteket. Mivel párosban világbajnokként érkeztem, a célom nem is lehetett más, mint a tornagyőzelem. De ezzel még volt így néhány játékos, nem adták ingyen! Egyéniben szerettem volna minél tovább jutni, az, hogy top 10-es játékost is sikerült legyőzni, nagyon boldoggá tesz.

Túl a mélyponton


– Nyáron volt egy kemény mélypontja, ami lelkileg is megviselte. Látszik, hogy megerősödve sikerült ebből kimásznia. Mi kellett hozzá, hogyan tudta visszanyerni az optimizmusát?

– Az edzőm és a családom mindig mellettem állt, ez rengeteget segített. Nagyon elcsépelten hangzik, de a nehéz helyzetekben is hinnünk kell magunkban. Ez néha nagyon nehéz, és olyankor jól jön a segítség.


– Úgy tűnik az önnel készült beszélgetések alapján, hogy higgadt, elemző típus. Ezek a tulajdonságok segítik a játékot?

– 24 éves vagyok, fokozatosan válok érettebb játékossá, örülök, hogy higgadtnak tűnök a szurkolóknak is. A tapasztalat rengeteget számít. Az, hogy nagy versenyek döntőiben játszhatok párosban, az egyéni szereplésemet is segíti, ezt semmilyen edzéssel nem lehet szimulálni.

Számít a piac mérete


– Mit gondol, eléggé megbecsült sport itthon a tenisz?

– Természetesen vannak olyan tenisznemzetek, amikkel nem lehet összehasonlítani a hazai körülményeket, ez részben tradíció kérdése, de akár a piac mérete is számíthat. Bízom benne, hogy a magyar versenyzők sikerei mind a gyerekeknek, mind a szponzoroknak, befektetőknek vonzóbbá teszik a teniszt itthon is, így fejlődhet az infrastruktúra, a közeg. Elsősorban ugyanis az eredményekkel lehet rávenni a gyerekeket, hogy ütőt ragadjanak, és szerintem látni is pozitív jeleket!

Hazai pályán


– Hamarosan Magyarországon játszik. A sportolók sokszor elmondják, hogy nincs nagyobb élmény a hazai pályánál. Most, a győzelem után izgul?

– Nem izgulok, inkább izgatott vagyok. Meglepetéssel is készülök a szurkolóknak, szeretnék valamit visszaadni abból a szeretetből, amit eljuttatnak hozzám. Remélem, sokan kilátogatnak február 19–25. között a BOK-csarnokba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában