Helyi sport

2017.10.31. 09:16

Győrött nyugszik az MTK válogatott szélsője

A húszas-harmincas években magyar válogatott futballista volt Senkey II Gyula, aki az MTK-ban, majd a klub profi csapatában, a Hungáriában és a Kispestben is játszott a hazai élvonalban.

Papp Győző

Élete egy jelentős részét később Győr-Moson-Sopron megyében töltötte és mint nemrégiben kiderült, Győrben egy közös sírban alussza örök álmát.


Az utolsó interjúját minden bizonnyal a Kisalföld nevében én kaptam tőle. Az írás 1981. március 13-án jelent meg.

A jobaházi szociális otthonban találkoztunk, ahol 1980 óta lakott. Örömmel mesélt róla, hogy a Rákoskeresztúri TE volt az első csapata, majd a Törekvésen át a kor híres együtteséhez, az MTK-hoz került. A csatársorban olyan partnerei voltak, mint a kor legnagyobb magyar futballcsillaga, Orth György, valamint Molnár György, Opata Zoltán és Jeny Rudolf, aki az ötvenes években az ETO edzője is volt.


Senkey Gyula bátyja, Imre szintén válogatott labdarúgó, ő hátvéd volt.


A jobbszélső háromszor szerepelt a válogatottban. Először 1925 októberében Spanyolország ellen. A harmadik szereplésekor egy góllal járult hozzá a 4–1-es győzelemhez Lengyelország ellen. Többször volt bajnokcsapat tagja, kétszer a Magyar Kupát is megnyerték. Azt mondta, a sikereiben nagy része volt két angol edzőjének, Hogannek és Burgessnek.


Már profiként is dolgozott Kispesten az adóhivatalban. Később került a megyénkbe, Pannonhalmára, ahol hatvanéves koráig edzősködött. Úgy fogalmazott: a legtöbb, amit kaphatott, hogy megbecsült alakja volt a sportvilágnak.


Jobaházán hunyt el és 1983 óta Győrben nyugszik. A sírhelyét nem váltották újra, ezért napjainkban már a nádorvárosi temető új ravatalozója alatt közös sírban pihennek a földi maradványai.

Névjegy

Név: Senkey Gyula Kázmér

Született: Perbál, 1901. 08. 16.

Elhalálozott: Jobaháza, 1983. 10. 08.

Válogatottság: 3/1 gól

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában