Helyi sport

2017.04.27. 09:53

Női kosárlabda NB I - Rasszista megjegyzések Szekszárdon a Sopron meccsén?

A Sopron kivizsgálást kér.

kisalfold.hu

Kedden este remek teljesítménnyel szerzett előnyt a címvédő Uniqa-Sopron a bajnoki döntő első mérkőzésén.


A találkozót követően a televízióban Sterbenz László vezetőedző és Fegyverneky Zsófia csapatkapitány is szót ejtett a játékvezetésről. Ebben minden bizonnyal szerepe volt annak, hogy a negyedik negyed közepén Shenise Johnsont két technikaival kiállította a játékvezetői hármas, ami automatikusan egy mérkőzésre szóló eltiltással jár, vagyis az amerikai játékosnak a pénteken 18 órakor kezdődő soproni találkozót ki kell hagynia.


Az Uniqa-Sopron tegnap az esettel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki: „A szekszárdiak kőkemény játékára számítottunk, idén kétszer is éreztük már ezt a stílust a saját bőrünkön. A hazaiak faulthatáron történő védekezése nem újdonság, szakvezetőjük a januári, soproni mérkőzés utáni nyilatkozatában is elismerte, hogy mind a 30(!) ellenük ítélt fault jogos volt. A mérkőzés felvételének megtekintése után bizton állíthatjuk, ezúttal a játékvezetők nem látták ezeket a szabálytalanságokat.


Ennek egyenes következménye volt a negyedik negyed derekán történt dupla technikai Shenise Johnson ellen, aki – miután a sokadik ellene elkövetett faultot fújták csak le – maga előtt mérgesen leütötte a labdát. Ezt technikaival jutalmazta Papp Péter játékvezető, aki nem sokkal később újabb technikaival kiállította játékosunkat, miután az őt cukkoló, rasszista megjegyzésekkel illető szekszárdi szurkolók felé »csókot« dobott. A kiállítással nehéz helyzetbe kerültünk, de a lányok erejét mutatja, hogy nem roppantak meg, és higgadt játékkal behúzták a találkozót.


Az esetet nem hagyhattuk szó nélkül. Rendkívüli felülvizsgálati kérelemmel fordultunk a fegyelmi, valamint a játékvezetői bizottsághoz, mind a kizárás körülményeinek, a rasszista bekiabálásoknak és Papp Péter játékvezető tevékenységének a kivizsgálására. A méltányosság, a fair play, valamint a sport íratlan szabályai azt követelik meg, amennyiben bebizonyosodik, hogy egy ilyen súlyos ítélet nem a szabályok szellemében született, túlzott, vagy egyáltalán nem igazolható, akkor a vétlen játékost és klubját ne büntessék halmozottan.


A csarnokban levő felfokozott hangulatban sajnos kispadunk is folyamatos nyomás alatt volt. A helyi szurkolók közül sokan durva megjegyzésekkel illették csapatunk játékosait, stábját egyaránt. Ezzel kapcsolatban is megtettük észrevételeinket az MKOSZ illetékes bizottságának.


Várjuk a Shenise Johnson kiállításának körülményeit vizsgáló tárgyalás eredményét, illetve Papp Péter játékvezető tevékenységével kapcsolatos határozat eredményét és nyilvánosságra hozatalát.

Klubunk elítél minden rasszista megnyilvánulást, történjen az bárhol, bármilyen körülmény között."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában