Helyi sport

2017.04.27. 11:47

Élőben vitázott ellenfeleivel Borkai Zsolt

Az M4Sport Sportreggeli című adásában élőben vitázott a jövő keddi tisztújító közgyűlésen a MOB elnöki posztjáért harcba induló három sportvezető.

A Magyar Olimpiai  Bizottság elnökjelöltjei közül Borkai Zsolt és Szabó Bence alapvetően pozitívan értékelték a MOB elmúlt négy évét, Kulcsár  Krisztián szerint azonban a szervezet általános deficitekkel küzd.     

   

Csütörtökön reggel az M4Sport Sportreggeli című adásában élőben vitázott a jövő keddi tisztújító közgyűlésen a MOB elnöki posztjáért harcba induló három sportvezető.   

   

Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség Svájcban élő  sportigazgatója szerint javítani kell a MOB társadalmi  megbecsültségén és a nemzetközi megítélésén. A kétszeres olimpiai  ezüstérmes, világbajnok párbajtőröző úgy érzi, a magyar sport  hagyományai szerint erősebb jelenlétet érdemelne annál, hogy csak  három-négy fővel képviselteti magát vezető szinten a nemzetközi  sportszervezetekben.   

   

A MOB elnöki posztját 2010 óta betöltő Borkai Zsolt szerint az  elmúlt négy év eredménye volt, hogy Gyurta Dániel is bekerült a  Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága, a szervezetnek  jelenleg két rendes és egy tiszteletbeli magyar tagja van. A  lólengés szöuli olimpiai bajnoka szerint sportdiplomáciai eredmény,  hogy az ország számos jelentős világversenyt, Győr pedig idén  Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendezhet, valamint, hogy első  alkalommal jött el Magyarországra az Európai Olimpiai Bizottság  szemináriuma.   

   

Kulcsár Krisztián úgy fogalmazott: megvannak az okai annak,  miszerint csak tiszavirág életűnek bizonyult, hogy a MOB az egész  magyar sport irányításáért volt felelős, s hogy a szervezet  2017-től elveszítette jogkörei jelentős részét. Szerinte emiatt  újra kell gondolni kapcsolatát az állami sportirányítással, a  kiemelt beruházásokért felelős központtal, valamint a hazai  sportszervezetekkel, mert ezen a téren is komoly deficitekkel  rendelkezik.    

   

Borkai Zsolt erre úgy reagált, hogy az elmúlt évek vitáinak  nyolcvan százaléka arról szólt: a MOB tagozatai egymástól szerették  volna elvenni a különböző forrásokat, ő azonban ezt nem hagyta, s  ragaszkodott ahhoz, hogy minden pénzt arra használjanak fel, amire  eredetileg szánták.   

   

Szabó Bence korábbi főtitkár hangsúlyozta, hogy London után a  Magyar Olimpiai Bizottság dolgozta ki a sportágfejlesztési  stratégiát, amelyben eredetileg 10+1 sportág szerepelt, s a  programba végül 16 sportág került be. Hozzátette: a  sportágfejlesztési programot a MOB kezelte, ezért úgy látja, nem az  olimpiai bizottságon kell számon kérni az elmaradt eredményeket.  Ugyanakkor kiemelte, hogy a MOB szerinte minden feltételt  biztosított az olimpiai sportágaknak, s ezt bizonyítja, hogy Rio  után tizenkét szövetségtől kaptak köszönő levelet.   

   

Borkai Zsolt szerint a MOB számtalan méltatlan támadást kapott,  s Szabó Bencével egyetértették abban, hogy a bírálók konkrét  kritikákat egyszer sem tudtak megfogalmazni a szervezettel szemben.  A regnáló elnök további eredményként értékelte, hogy sikerült  megőrizni a MOB 200 fős tagságát, így számos sportszervezet  delegáltjai sem kerültek ki belőle.   

   

Szabó Bence azt is kiemelte, hogy az elmúlt négy évben  versenyen egyetlen magyar sportoló sem bukott meg  doppingvizsgálaton.   

   

Kulcsár Krisztián szerint a MOB eltávolodott az üzleti élettől,  s mivel ebben az időszakban lényegesen kevesebb állami támogatást  kap, mint korábban, ezért növelnie kell a saját forrásait.   

   

Szabó Bence ezt a kijelentést azzal cáfolta, hogy a  barterügyletekkel együtt évi egymilliárd forint volt a MOB  szponzori bevétele, és ez szerinte szép eredmény.   

   

Kulcsár kijelentette: olyan elnökséget és közgyűlést szeretne,  amelyben aktívak a tagok, vannak viták, és nincsenek  határozatképességi problémák, mint az elmúlt időszakban.    

   

Borkai erre azt felelte, Kulcsár Svájcból nem igazán  tapasztalhatta meg, mi zajlott a MOB-ban, s véleményét pletykákra  alapozta.    

   

Szabó és Kulcsár egyetértett abban, hogy a MOB-ot újra kell  pozícionálni, mert a feladatköre most más, mint az elmúlt négy  évben, Borkai azonban ezt másként gondolja, szerinte a MOB egy 121  éves, nemzetközileg is elismert szervezet.   

   

A MOB jelenlegi elnöke viszont elismerte, hogy a  kommunikációban nem voltak elég jók az elmúlt időszakban. Úgy érzi,  talán ez vezethetett oda, hogy a magyar sport képviselői nem látták  pontosan, hogy milyen munkát is végzett az olimpiai bizottság,  ezért ezen a téren a jövőben feltétlenül javulnia kell a  szervezetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában