Helyi sport

2017.02.04. 08:00

Elszállhat az olimpiai költségvetés

Az elmúlt fél évszázadban nem volt olyan olimpia, ahol ne szálltak volna el a költségek. Magyarország egyelőre 774 milliárddal számol, ami akár 4-5 ezer milliárdos költségvetésig emelkedhet 2024-ig, a megpályázott budapesti olimpia időpontjáig. Új híd, bővülő autópályák és több munkahely szól a házigazdaság mellett.

Pavló Péter

– Az olimpia megrendezése pontosan olyan, mint amikor valaki hitelt vesz fel egy banknál: akármi is történik, nem lehet kiszállni belőle – fogalmazott egyértelműen Dénes Ferenc sportközgazdász, amikor a 2024-es budapesti olimpiáról kérdeztük.


Az Oxfordi Egyetem nemrég tette közzé tanulmányát, amelyben azt vizsgálták meg, az eddigi nyári és téli olimpiák rendezésekor az eredetileg tervezetthez képest melyik világjátékra mennyivel kellett többet költeni. Ha Magyarország csak az eddigi átlagot tartja, a 774 milliárd forintos költségvetéssel beharangozott olimpia körülbelül 2066 milliárd forintba fog kerülni.

Totem is hirdeti, hogy pályáztunk. Fotó: MTI

Totem is hirdeti, hogy pályáztunk. Fotó: MTI

 Fejlődne az ország


A (lehetséges) számokat tekintve sokan úgy gondolják: népszavazáson kellene eldönteni, hogy Budapest pályázzon-e egyáltalán a rendezésre. Ennek érdekében a Momentum Mozgalom tagjai más aktivistákkal közösen január 19-e óta mintegy 80 ezer aláírást gyűjtöttek össze, sőt, a napokban a korábbi köztársasági elnök, Sólyom László is aláírta a gyűjtőívüket.


A kezdeményezés előtt is állandó szócsatát vívnak a támogatók és az ellenzők. Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerint a főváros a beruházásokkal csak jól járna. Olyan fejlesztéseket kapnának, amit később, az olimpia után is használni tudnának. Megújulna a közlekedés és a tömegközlekedés, új sportlétesítmények épülnének, de az ország is profitálna a házigazdaszerepből. Fónagy János államtitkár szerint 2023-rakétszer háromsávosra bővíthetik az M1-es és az M7-es autópályát. Jelentősen növekedhet a turizmus, az olimpia miatt pedig számtalan új munkahely jönne létre.

Az ellenzők ezzel szemben továbbra is kitartanak amellett, hogy az országnak jelenleg nincs felesleges 774 milliárd forintja arra, hogy olimpiát rendezzen. 2017-ben egyébként az állam 1627 milliárd forintot fordít az oktatásra, az egészségügyre pedig 1449 milliárd forintot költenek.


– Fordítsák inkább ezekre az olimpiára szánt pénzt – írta nekünk Edit, amikor arról kérdeztük olvasóinkat, támogatnának-e egy esetleges budapesti olimpiát.


– Ha még az orosz hitel miatt a paksi atomerőművet is fizetnünk kell, abba bele fog rokkanni az ország – írta másik olvasónk, Tamás. Szerinte óriási bukás lesz az olimpia, aminek következményét az embereknek kell majd nyögniük, a felelősök viszont „az egészet megússzák majd".


Trükközés lehet 


Az olimpiai költségvetés kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az előzőeket látva miért nem lehet kiszámolni a tényleges költségeket. Dénes Ferenc szerint sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű.

– Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy házfelújítást, házépítést. Meg lehet mondani, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni a költség, de menet közben olyan dolgok fognak a felszínre kerülni, ami jelentősen megnövelheti a kiadásokat – magyarázza a neves sportközgazdász.


A költségvetésnek ráadásul az sem tesz jót, hogy a legfrissebb adatok alapján a Transparency International és az Állami Számvevőszék is úgy véli, a három versenyben lévő ország (Amerika, Franciaország, Magyarország) közül nálunk a legnagyobb a veszélye annak, hogy a korrupció jelentősen megdrágítja majd a rendezést.


– A korrupció mellett több más tényező is van, ami miatt jóval nagyobbak lehetnek az olimpia költségei. Ilyen lehet például a „kreatív könyvelés" – mutat rá a problémára Dénes Ferenc. A szakember szerint ilyen esetben a kiadást nem mindig úgy tüntetik fel, mint ami valójában. Egy 1 milliárd forintos felújításra például ráfoghatják, hogy arra egyébként is szükség volt, így azt nem a rendezéshez tartozó költségként számolják el.

Látványtervek: A 2024-es olimpia egyik leglátványosabb helyszíne lenne a budapesti Hősök tere. Fotó: MTI

Látványtervek: A 2024-es olimpia egyik leglátványosabb helyszíne lenne a budapesti Hősök tere. Fotó: MTI

A rossz tervezés boríthat


A szakemberek szerint a 2020-as tokiói olimpia költségei jelenleg az eredetileg tervezett hatszorosánál járnak, és még nem látni, hol van a vége. Mindez elsősorban a rossz tervezésnek köszönhető.


– A londoni olimpiánál a brit főváros keleti felét akarták felvirágoztatni, de kiderült, az ottani talaj egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a tervezett létesítményeket ott építsék fel. Ezek alapján ki tudja megmondani, Csepel például alkalmas-e arra, hogy oda építkezzenek? – kérdezte Dénes Ferenc.


Mindezek ellenére nem a 2012-es londoni olimpia volt az eddigi legdrágább. Az abszolút rekordot az 1976-os montreali tartja, ahol majdnem 800 százalékkal drágult a költségvetés. Az olimpiába (is) beleroppanó Görögországban ehhez képest „csak" 60 százalékkal kellett többet költeni az eredetileg tervezettnél. Az Oxfordi Egyetem tanulmányából – és az eredményeikből készült, lenti diagramon – azonban egyértelműen látszik, 1968 óta nem volt olyan olimpia, ami ne lépte volna túl a költségvetést.


Magyarországon – ha az átlagot nézzük – nagyjából 167 százalékos pluszkiadással számolhatunk, de a korábbi becslések szerint mintegy 4–5 ezer milliárd forint lenne a végösszeg a tervezett 774 milliárd forint helyett. Az előkészítéskor 960 milliárd forintos bevétellel számoltak a turizmus, a jegyek és egyéb tényezők miatt.

Látványtervek: Budán lenne a kerékpáros verseny. Fotó:MTI

Látványtervek: Budán lenne a kerékpáros verseny. Fotó:MTI

Magánemberként örülne


Dénes Ferenc sportközgazdász szerint az olimpia rendezése olyan, mint egy banki hitel: bármilyen baj is történjen a családi költségvetéssel, vissza kell fizetni. – A rendezésről jóval az esemény előtt döntenek. Ha annak idején elnyerjük a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát, minden bizonnyal beleroppant volna az ország, 2008-ban ugyanis jött a gazdasági világválság – magyarázza a szakértő. A sportközgazdász szerint senki sem láthatja előre, milyen lesz a gazdasági környezet 6–7 év múlva. – Magánemberként persze örülnék neki, ha Magyarország egyszer rendezhetne egy olimpiát, az embereknek ugyanakkor mindenkor joguk van a véleményük kinyilvánítására – hangsúlyozza Dénes Ferenc.


Rendezzen-e Magyarország 2024-ben olimpiát?


Szász Emese olimpiai bajnok vívónőt lapunk 2016. szeptember 17-i számában megjelent interjúban mondta el véleményét: – Az biztos, hogy a sportolók számára hatalmas élmény lenne hazai közönség előtt versenyezni, és ha úgy alakul, érmet is szerezni. Az is biztos, hogy egy magyar olimpia megrendezése hatalmas kihívás lenne, de hogy ez megvalósul-e, az jövő ilyenkor hivatalosan is ki fog derülni. Sportolóként és leendő edzőként is azt mondom, jó volna idehaza versenyezni – mondta akkor Szász Emese.


Pásztory Dóra kétszeres paralimpikon bajnok úszónő: – Nem vagyok olimpiaellenes, de az olimpia eszméjénél a demokrácia eszméje nekem sokkal fontosabb. Úgy gondolom, ha nem egy olyan olimpiát fogunk rendezni, ahol minden egyes forint és támogatás számon kérhető, akkor óriási a veszély arra, hogy ezek a pénzek el fognak tűnni. Márpedig ez ma Magyarországon valós probléma, az olimpia pedig nem megoldás, csak egy újabb teher lenne az emberek vállán.

Budapest a négy jelentkező között

Az ötkarikás rendezésre kandidáló városok között – Los Angeles, Párizs, Róma –  Budapest szervezőbizottsága is azon dolgozik, hogy a NOB elnöke 2017 szeptemberében Limában az ő városa nevét húzza ki a borítékból.


Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában