Helyi sport

2016.11.09. 08:25

Módosult a sporttörvény

A sportirányítás és az ágazat finanszírozásának átalakításáról döntött tegnap az Országgyűlés.

kisalfold.hu

A sporttörvény módosítását – amelyet az elmúlt olimpiai ciklust áttekintő felülvizsgálattal indokoltak – 152 igen, 2 nem és 36 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a képviselők.


A jogszabályváltozás értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.


A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.


A MOB-tól a minisztériumhoz került a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár-sportösztöndíjrendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatok is. Utóbbira létrejön a nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárság.


Átalakították a MOB eddigi tagozati rendszerét is: azok önállóvá válnak és közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Négy ilyen jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékossággal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabadidősporté.


A módosítások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

Címkék#sport
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában