Helyi sport

2016.10.18. 13:09

Kajak-kenu - Beárnyékolt győri aranyérmek

Az eredmények alapján sikeres évet zárt a győri Graboplast VSE kajak-kenu szakosztálya. A kép azonban ennél árnyaltabb. A sztárok várhatóan győri színekben folytatják a versenyzést.

Szabó Gábor

Olimpiai bajnoki cím sík vízen – egyedüli vidéki klubként adott ötkarikás bajnokot a Graboplast VSE –, sporttörténelmi diadal a maraton szakágban, az utánpótlás vb-n győri a legeredményesebb versenyző, ismét elnyert hónap műhelye díj. Röviden nagyjából így foglalható össze a győri kajak-kenusok 2016-os éve – pusztán az eredmények alapján.


„Fazekas-Zur Krisztina Rióban a női kajak négyes tagjaként megvédte olimpiai bajnoki címét. A maratoni szakágban Csay Renáta két vb-aranyérmének köszönhetően minden idők legeredményesebb kajakosa lett, ő a szakág állócsillaga, ezt nyugodt szívvel ki lehet jelenteni. Homonnai Luca három világbajnoki aranyával érdemelte ki a korosztályos vb-n a legeredményesebb sportoló titulust. Szóval ha csak ezt nézzük, akkor nem lehet okunk a panaszra" – kezdte Kadler Gusztáv, a Graboplast VSE elnöke.

 

Dusev-Janics Natasának még meg kell emésztenie a Rióban történteket.Az összképet azonban több dolog is elcsúfítja, s ezek egy része a klubtól független tényező.


„Horváth Bence és Szomolányi Máté eltiltása az olimpiai szerepléstől továbbra is emészthetetlen számunkra. A két kajakos nem követett el doppingvétséget, mégsem mutathatták meg magukat Rióban. Tudom, hogy a sportban nincs ha meg talán, de egyértelműen éremesélyes volt a páros, s Bence is egyesben. A két sportoló tovább keresi az igazát, s ezt az egész helyzetet jól jellemzi, hogy a szövetség fegyelmi bizottsága a mai napig nem hozott döntést az ügyükben. Én mindenesetre fenntartom az alelnöki felfüggesztésemet. Ezzel alighanem megvárom most már a tisztújító közgyűlést" – folytatta a sportvezető, aki rátért a két korábbi olimpiai bajnok szereplésére.


„Az, hogy Kammerer Zoli nem jutott ki az olimpiára, a legnagyobb szívfájdalmam. Nagyon elrontottak valamit a felkészülés során. Ha valahol hibázott a szövetség, akkor itt nagyot, mert bele kellett volna nyúlni a négyes összeállításába. Persze érthető, hogy egy négy évig a világversenyekről érmeket szállító hajót nem olyan könnyű »szétrobbantani«, egy-két gyengébb időszak után is megérdemelnek még egy esélyt a gyerekek, ám valami hosszabb ideje nagyon nem működött. Nem gyakori, hogy folyamatosan ennyivel rosszabb időket menjen egy egység. Mindenesetre ez is nagy tanulság kell hogy legyen mindenki számára a sportágban" – folytatta [namelink name="Kadler Gusztáv"], aki Dusev-Janics Natasával kapcsolatban annyit mondott, kis szerencsével, jobb középfutam után az A döntőben 4–6. helyre odaérhetett volna Janics.


„Ez is egy ha kategória persze, így kár ezen agyalni. Az biztos, Nati nem viselte könnyen, hogy pályafutása során először nem jutott be egy világversenyen a döntőbe. Előfordul az ilyen, de ő ezt nehezen dolgozta fel. Tudni kell, hogy elég viszontagságos időszak volt mögötte, a gerincsérve nagyon megviselte. Egyelőre abban maradtam vele, ő is gondolja végig, mit szeretne, aztán ha úgy látja, hogy belevág a jövő évbe, akkor üljünk le, beszéljünk a folytatásról, a feltételekről. Fazekas Kriszta és Kammerer Zoli már döntött. Nyilván egy olimpiai bajnoki cím után egyértelmű a folytatás, míg Kamera annyit mondott: így nem hagyhatja abba a versenyzést. Örülök a döntésüknek, bízom benne, hogy még egy-két évig példaképek maradhatnak a fiatalok számára" – tette hozzá az elnök, aki azzal számol, hogy a tokiói olimpián már nem biztos, hogy számolhat a három „nagyágyúval".


„Szerencsére vannak ígéretes fiatalok, de nagy lesz a verseny. Sok függ attól is, miként módosul az olimpiai program. A várhatóan a versenyek közé bekerülő női kenuban hárman már most is a világ legjobbjai között vannak, s jöhetnek még fel tehetségek. Most mondanám, hogy négy év nagy idő, de van már annyi tapasztalatom, hogy tudjam, ez egyáltalán nincs így. Észre sem vesszük, s már készülünk az újabb olimpiára. Bízom benne, minél több győri kajakossal és kenussal" – mondta végezetül Kadler Gusztáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában