Helyi sport

2016.10.10. 22:57

Elvehetik a Magyar Olimpiai Bizottság feladatait - Borkai Zsolt nem csalódott

Jelentős változások történnek a magyar sport irányításában, a Magyar Olimpiai Bizottság pénzelosztó szerepe megszűnik. A feladatainak nagy részét az Emmi államtitkársága veszi át.

Papp Győző

A hétfőn benyújtott javaslat szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) eddigi ereje és befolyása, pénzosztó szerepe megszűnik, eközben a sportot irányító államtitkárság jelentősen megerősödik. Azokat a feladatokat, amelyekkel a 2012-ben elfogadott sporttörvény a MOB-ot felruházta, ezúttal visszavette, és azokat átadta a Balog Zoltán miniszter vezette Emminek.


„Úgy döntött a magyar állam, hogy valóban megvalósítja az egycsatornás sportfinanszírozási rendszert – kezdi Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. – A tizenhat kiemelt sportág több mint tízmilliárd forintos és az öt látványsport pénze már eddig sem a MOB-on keresztül jutott el a különböző szervezetekhez. A MOB marad köztestület, amely szakmai javaslatokat tehet a magyar sport érdekében, hogy aztán azokat mennyiben fogadják el, az a jövő zenéje lesz. A pénz elosztása és egyben a felelősség is a továbbiakban átszáll a minisztériumi államtitkárságra."


[namelink name="Borkai Zsolt"] azt mondja, a döntés ellenére nem csalódott, hiszen a MOB-ot eddig sem a pénzzel járó döntések éltették, hanem a szakmaiság. Ez pedig a jövőben is megmarad.


„Az olimpiai bizottság eddig is a magyar sportot szolgálta és ezentúl is azt teszi – folytatja Borkai Zsolt. – Éppen ezért nem élem meg csalódásként, hogy a MOB pénzelosztó szerepe a jövőben megszűnik. A mi munkánk egyfajta szolgálat. A MOB-nál felépítettünk egy rendszert, ami szerintem jól is működik. És azt nem is tudom elfogadni, hogy a MOB nem jól működött volna. Mindenki szívvel-lélekkel, jó szakmai színvonalon tette a dolgát. Azt kívánom, hogy a magyar sport új irányítása is legyen legalább ennyire hatékony és bízom benne, hogy négy év múlva az olimpián már nem nyolc, hanem legalább tizenöt aranyérmet szereznek a sportolóink."


Úgy tudni, a magyar kormány és maga Orbán Viktor miniszterelnök sem volt elégedett a riói magyar olimpiai szerepléssel. A brazil városban nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szerzett a magyar küldöttség. Már eleve csalódás volt, hogy a két vízilabda-válogatotton kívül más labdajátékban honi csapat ki sem jutott Rióba, miközben a sport stratégiai ágazatként szerepel a jelenlegi kormány programjában.


„A MOB a működéséhez háromszázhatvanmillió forintot kap évente az államtól, ehhez jönnek még a szponzori pénzek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatása. Úgy vélem, ha összeadjuk a különböző működési költségeket, akkor a magyar sport az Emmin keresztül a jelenleginél szerintem többe fog kerülni a magyar államnak. A MOB szerepe és működése nyilván nagymértékben meg fog változni a jövőben. Komoly leépítések lesznek, hiszen újabb köztestületek jönnek létre. A sportirányításban visszaáll a régi rendszer."


Korábban - Beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát hétfőn a kormány: az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés alapján átalakul a terület irányítási és finanszírozási rendszere.


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. 


Az indoklásban az áll: a kormány értékelte a jogszabály legutóbbi, 2011-es átfogó módosítása óta eltelt olimpiai ciklust követően a sportot mint stratégiai ágazatot támogató intézkedéseinek gyakorlati hatásait, az elmúlt olimpiai ciklus során a kormányzat által biztosított finanszírozási programok sportszakmai megvalósulásának folyamatait, valamint a sportigazgatási szervezeti átalakítás hatásait.


A felülvizsgálat eredményeként az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztás újraszabályozása szükséges - olvasható a dokumentumban.


Az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztással az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv - fogalmaznak az előterjesztésben, amely szerint megteremtik az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjait.


Ez "átláthatóvá teszi, és ezáltal szakmailag teljes körűen összehangolja az állami sport célú támogatások nyújtását. Az állam közvetlenül nyújt állami támogatást a szövetségi szintnek, így a felhasználás is rugalmasabbá válik".


A MOB szakmai munkája a módosítást követően - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.


A sportcélú állami támogatások tervezésével, elosztásával, felhasználásával, elszámolásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatoknak az állami sportigazgatás általi ellátásával a MOB-ot jelentős mértékben tehermentesítik, így jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka elvégzésére irányuló feladatellátása - áll az előterjesztésben.


Emellett átalakítják a MOB eddigi tagozati rendszerét is, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább, "ezáltal az eddigieknél nagyobb hangsúly helyeződik a diákhallgatói sport és a szabadidősport területére, a fogyatékosok sportjának területére és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatainak ellátására".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában