Helyi sport

2016.07.07. 10:33

Generációkat tanított a sport szeretetére

Nagycenkről indult a soproni labdarúgás élő legendája, az immár gyémántdiplomás testnevelő tanár, Ferling József (84). A sportember a közelmúltban vette át a megtisztelő elismerést a Testnevelési Egyetemen.

Páder Vilmos

A Sopronban köztiszteletben álló népszerű "tornatanárt", Ferling Józsefet a lakásán kerestük fel, s kértük, idézzen fel az elmúlt hatvan év legszebb, legjobb emlékeiből.

A múltidézést olyan szenvedéllyel és alázattal kezdte, mint amilyen aktív volt tanárként és futballistaként is. A több évtized alatt emberi nagyságáról sok tanítványa meggyőződhetett és sajátíthatta el szeretett tanára útravalóit.

Ferling József mindvégig aktív részese volt Sopron sportéletének. Tagja volt az SVSE legendás NB II-es aranycsapatának – közülük sajnos napjainkban már csak hatan vannak az élők sorában. Mindig büszke volt anyaegyesületére, valamint játékostársaira, akik többször gólkirályt "csináltak" belőle.

Ferling Józsefnek (jobbra) prof. dr. Mocsai Lajos rektor adta át a gyémántdiplomát.

Ferling Józsefnek (jobbra) prof. dr. Mocsai Lajos rektor adta át a gyémántdiplomát.


Ötvennyolc éve él boldog házasságban, szintén Nagycenkről származó feleségével. Mindvégig hűséges volt az SVSE-hez és a munkahelyéhez, a soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumhoz is, ahol 44 évig tanított és 55 évig szolgálta vezetőként a Soproni Röplabda Szövetséget.

Tartalmas pályafutását húsz alkalommal ismerte el a város, a megye vagy az ország sportvezetése. Diákjai magyar bajnoki sikereit, a válogatottságaik számát lehetetlen felsorolni. Egy biztos, kevés sportág van ma Magyarországon, ahol ne találkoznánk egykori Ferling-tanítvánnyal. Egész élete során arra törekedett, hogy minél több emberrel szerettesse meg a mozgás örömét, a kiemelt képességűekből pedig élsportolót neveljen.

Megható pillanat volt számára, amikor prof. dr. Mocsai Lajos rektor és az egykori soproni kosarassztár, dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem vezető képviselői a minap átnyújtották neki a gyémántdiplomát.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában