Helyi sport

2016.07.13. 21:00

Gazdára találhat a győri Spartacus-csónakház

Ha minden jól megy, hamarosan elkezdődhet a győri Radó-szigeten található Spartacus-csónakház felújítása.

Szabó Gábor


A tervek már készek a győri Spartacus-csónakház felújítására – írtuk ezt tavaly januárban, ám azóta sem történt érdemi előrelépés az ügyben.


Akkor még nem lehetett tudni, mikor kezdődhet az 1896-ban, szecessziós stílusban épült műemlék jellegű létesítmény felújítása. Ami viszont most már tény, elkészült a független szakértői vélemény, megtörtént a felértékelés, az Unicentral – melynek kezelésében van egyébként a létesítmény – kész megvenni a csónakházat a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klubtól. A vételár várhatóan 70 millió forint lesz.


Papp Oszkár, az időközben a Győri AC-hez beolvadt evezősök – a sportolók átigazoltak a GYAC-

hoz, de a Vízügy-Spartacus EK sem szűnt még meg – szakosztályvezetője elmondta: nagyon bíznak abban, hogy hamarosan tényleg megkezdődnek a munkálatok, mert a mostani állapot a lehető legelőnytelenebb mindenki számára.

 Lassan minden akadály elhárul a csónakház felújítása elől. Fotó: Mészáros Mátyás (Kisalföld-archívum)

Lassan minden akadály elhárul a csónakház felújítása elől. Fotó: Mészáros Mátyás (Kisalföld-archívum)

„A pénznek is megvan a helye, ezt még a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub fennállásakor egy megállapodás rögzítette. Eszerint az összeget a szakosztály eszközfelújítására lehet költeni, azaz hajókat, lapátokat vásárolhatunk belőle. Bért ebből nem fizetünk senkinek" – fogalmazott a klubvezető.


A közelmúltban egyébként betörtek az épületbe, s az elkövetők komoly károkat okoztak. Mint azt Papp Oszkár hozzátette: a pénzből az itt tönkretett hajókat is fel kell újítaniuk.


„A tettesek a hajókról letörték a lapáttartó alumíniumvillákat, melyeknek darabja ötvenezer forint, vagyis egy nyolcasnál négyszázezerbe kerül ezek pótlása. Ami még nagyobb baj, hogy mindezt úgy tették, hogy gyakorlatilag letörték a fémdarabot, megsértve ezzel a hajót is, amit tehát szintén javítani kell, ami ugyancsak nem olcsó mulatság. Nagy bosszúság ez, de nem idegeskedünk már rajta, sokkal fontosabb, hogy végre jó kezekbe kerüljön a csónakház, s elnyerje azt a formáját, melyre mindenki büszke lehet" – fogalmazott Papp Oszkár.


Kovács Gyula, az Unicentral-Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója még tavaly úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az elképzelések szerint a létesítményt teljesen elbontanák, s egy új, az árvíznek ellenálló vízzáró betonszerkezetre kerülne a homlokzat az eredeti architektúrát megtartva. A kilátót is újra megépítik. A földszinten alakítanák ki a hajótárolót, az öltözőket, illetve az edzőtermet, míg az emeleti részen 120 személy befogadására alkalmas kilátóterasz, konferenciaterem, öt kétágyas apartman és egy konyha épül. A beruházás összköltsége a korábbi tervek alapján körülbelül 350 millió forint lesz.

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában