Helyi sport

2016.07.31. 21:18

ETO FC - Osztályt váltani létkérdés

Egy csalódást jelentő év után a nyáron jelentős átalakuláson esett át az ETO FC Győr. A múlt értékeléséről, a jelenbeni változások okairól és a tervekről dr. Drucskó Zoltán, az ETO FC Győr ügyvezetője nyilatkozott.

Papp Győző

– Tavaly sikerült megmenteni az ETO-t, de nem sikerült az NB III-as bajnoki cím megszerzése, sőt, a feljutás sem a csapat számára. Milyen tanulságokkal szolgált az elmúlt esztendő?


– Tavaly nyáron már annak is örültünk, hogy az akadémistáink segítségével el tudtunk indulni a bajnokságban és Borkai Zsolt polgármester, valamint a győri önkormányzat segítségével megmenekült ez a tradicionális klub az enyészettől. Szerencsére most a tavalyi szezon kiértékeléséről és a jövő évi terveinkről kell beszélnünk és nem a vidék egyik legsikeresebb labdarúgócsapatának a teljes megsemmisüléséről.


Mindezek ellenére a célunk az idei évben nem lehet más, mint lehetőség szerint azonnal bajnoki osztályt váltani, ami tavaly sajnos nem sikerült. Utólag nem elegáns okoskodni, de a tanulságokat mindenképpen le kell vonni. Egy biztos, az eredmények tükrében a csapat játékerejét a szakmai stáb nem reálisan értékelte, mérte fel.


Úgy is fogalmazhatnék, hogy túlértékelték a lehetőségeinket, képességeinket, a vetélytársakat pedig alulértékelték. Az is biztos, hogy a megnövekedett elvárásokat, az eredménykényszert nem tudta a csapat a helyén kezelni, és nem volt szerencsés a fiatal és idősebb játékosok aránya sem. A húzó- vagy vezéregyéniségnek szerződtetett labdarúgók pedig nem tudták a kríziseken átsegíteni a csapattársaikat.


Beszédes tény és mutatja a tavalyi csapat játékerejét az is, hogy a szezon végével magasabb osztályba csak néhány játékosnak sikerült szerződnie. A tények kedvéért azért azt is meg kell jegyeznem, hogy tavaly nyáron nem volt egy vonzó klub az ETO.


Az egyesület jogelődjénél kialakult pénzügyi válság, csődhelyzet nagyon sok játékost elrettentett attól, hogy Győrbe igazoljon, így annak ellenére, hogy nem jutottunk fel, köszönet azoknak a játékosoknak, akik minket választottak, akik segíteni akartak az egyesületnek.


– Adódik a kérdés: ha látszódtak a hibák, a klubvezetés miért nem avatkozott bele a döntésekbe?


– Aki ismer, tudja, eredményorientált személyiség vagyok, amibe belekezdek, nem szívesen hagyom félbe. Dolgozom, amíg a kitűzött célokat nem érjük el, jó példa erre a futsalosok sikerszériája is. Ügyvezetőként a bajnokság kezdetekor a célok megfogalmazásán és a munkakörhöz tartozó feladatok elvégzésén túl nem lett volna szerencsés, ha egy ilyen múlttal és akadémiai háttérrel rendelkező klubnál a szakmai munkába is belefolyok, ezért teljesen szabad kezet adtam a szakmai stáb részére a keret kialakítása és versenyeztetése során.


Nem könnyű, úgy is mondhatnám, nagyon nehéz teljesen nulláról egy új csapatot építeni és azt gondolom, hogy a szakmai stáb túlságosan alapozott az akadémián a kezük alatt nevelkedett játékosokra és meg is bízott bennük. Ennek ellenére, ha sikerült volna a megfelelő rutinos játékosokat megtalálniuk, akkor még így sikerülhetett volna a feljutás.


Voltak árulkodó jelek a bajnokság során, amelyeket jeleztünk is a szakmának, de ez nem talált meghallgatásra. Egy biztos, hogy ha kizárólag rajtam múlt volna, akkor már a téli átigazolási szezonban négy-öt embert kicseréltünk volna, Magasföldi, Nicorec és egy rutinos kapus biztosan csatlakozott volna az ETO keretéhez.


Ezen a területen az idei évben radikális változás történt és ügyvezetőként a gazdasági társaság működtetése mellett, szükség esetén, a sportszakmai munkába is be fogok avatkozni, ahogy az elmúlt évek során a futsalcsapatnál is megtettem.


– Nem csoda, hogy nyáron nagy változások történtek a klubnál, kis túlzással csak Bekő Balázs vezetőedző volt a biztos pont. Milyen szempontok alapján alakítottátok ki az új vezetést?


– Én inkább úgy fogalmaznék: maga a klub és az élő szerződéssel rendelkező játékosai voltak a biztos pont. Bekő Balázzsal az előző szezon végéig volt a megállapodásunk, újra kellett tárgyalni minden részletet. Neki is volt több ajánlata, mint ahogy nekünk is volt több jelöltünk, de sikerült megállapodni, mert vele szerettük volna folytatni a megkezdett munkát.


A Magyar Labdarúgó Szövetség felkérésére a belga Double Pass cég minősítette, átvilágította a klubot és az akadémiai képzést. A Double Pass a jelentésében hiányosságként állapította meg, hogy a klubunk nem rendelkezik sportigazgatóval, plusz az NB II-es klublicenceljárásban is előírták részünkre, illetve kötelezettséget kellett vállalnunk arra, hogy ezt a pozíciót betöltjük.


Természetesen a munkakör betöltéséhez megfelelő szakmai végzettség szükséges, csak UEFA pro licences személy láthatja el ezeket a feladatokat, illetve töltheti be ezt a munkakört. Így egy új struktúrát kellett felállítani. Elvárás volt az is, hogy a választásunk olyan személyre essen, aki ismeri az NB II, az NB III mezőnyét, megvan a kapcsolata a játékosokhoz, így az átigazolások tekintetében is hasznunkra lehet.


Mivel a következő szezonban csak a bajnok válthat osztályt – és nekünk ez az egyértelmű célunk –, mindenképpen olyan csapatot kell kialakítanunk, amely a másodosztályban is megállná a helyét. Ezért esett a választásunk Soós Imrére, aki több mint kétszázharminc alkalommal irányított NB II-es csapatot és rendelkezik a szükséges végzettségekkel.


Soós Imre nagyon sokat segített a játékoskeret kialakításában, hiszen ne feledjük, Bekő Balázs az elmúlt időszakot az NB I-ben töltötte, így nem rendelkezhet a megfelelő rálátással ezekre a bajnoki osztályokra.


– Mi Soós Imre sportigazgató feladata? Ki a szakmai főnök? Ő vagy Bekő? Mi lett Preszeller Tamás szakmai igazgató sorsa?


– Az új sportigazgató feladata jelenleg a felnőttcsapat kialakítása – természetesen a vezetőedzővel közösen –, a felnőttcsapat szakmai és egyéb feladatainak koordinálása, ellenőrzése, felügyelete. A sportigazgató és a vezetőedző között megosztásra kerültek tehát a feladatok, de Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel. Preszeller Tamás pedig visszakerült eredeti pozíciójába, továbbra is a klubnál dolgozik, az utánpótlás szakmai igazgatói feladatok ellátását végzi.


– Sok új játékos érkezett az ETO-ba. Milyen szempontok alapján választották ki őket? Fejes már távozott is. Miért? Lehetnek-e még érkezők és távozók?


– Alapvetően nem szerettük volna felforgatni a csapatot, de a célok eléréséhez szükség volt az erősítésre, ezzel mindenki egyet kell értsen. Minőségi, NB I-et, NB II-t megjárt játékosokkal próbáltuk kiegészíteni azokat, akik az előző szezonban is a gerincét alkották a csapatnak.


Hozzájuk csatlakozott még hét olyan tehetséges fiatal – akik között van tizenhét éves fiatalember is –, akiknek mindenképpen be kell épülniük a felnőttek közé, hiszen a következő szezonban kötelező lesz egy 1997. és egy 1998. január elseje után született labdarúgónak a pályán lennie. Fejes azért távozott, mert sérüléséből lábadozva a felkészülési mérkőzéseken nem tudott meggyőző teljesítményt nyújtani.


Ez a szezon nem arról szól, hogy felépítsünk valakit, hanem arról, hogy osztályt váltsunk. Nem ő az egyedüli távozó, rajta kívül másokkal együtt távozik Németh László, Lénárt Tamás, Kozma Máté és Földes Milán is, mivel az előzőekben említett fiatalszabály miatt az utánpótláskorú futballistákat kívánjuk kiegészítő játékosként alkalmazni.


Így került a felnőttcsapathoz Iván Alex, Fekete Tamás, Ködmön Zoltán, Szalai Ádám, Koncsag Martin, Kiliti Róbert és Urbán Richárd. A felkészülési mérkőzések során velük már sikerült a szurkolóknak megismerkedniük, többen jó teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet. A fiatalok a felnőttcsapattal edzenek, de nyitva áll a kapu minden más jó teljesítményt nyújtó utánpótláskorú játékosunk előtt is a bemutatkozásra. Kész a keretünk: távozók és érkezők már nem várhatók.


– Egy erősebb csapathoz nyilván több pénz kell. Vannak-e új szponzorok? Milyen a klub anyagi helyzete?


– Nagyságrendekkel nem szükséges több pénz a működtetéshez, elsősorban az elosztás és a felosztás módján kellett változtatnunk az előző szezon tapasztalatait figyelembe véve. Nyilván a keretbe tartozó fiatal játékosok bérszínvonala alacsonyabb, a rutinosabb játékosoké pedig magasabb, a két dolog részben kiegyenlíti egymást.


A szövetség NB III-as csapat működtetéséhez nyújtott megemelt támogatása pedig fedezi a tavalyi évhez képest némileg megemelkedett bérköltségeket. Emellett sikerült az akadémiai, az alapítványi, a női NB I, férfi NB III és taós támogatások összegével is elszámolni, így ezeken a területeken idén is a tavalyihoz hasonló összegekkel fogunk tudni számolni.


Az idei évben azonban nagyobb hangsúlyt szeretnénk fordítani a támogatók, szponzorok felkutatására, melynek érdekében munkába állt egy teljesen eredményorientált díjazásban részesülő, a területen nagy tapasztalatokkal bíró külsős munkatárs, de folyamatban vannak a klubvezetés részéről olyan tárgyalások is, amelyek eredményessége esetén reményeink szerint még tovább tud erősödni az ETO anyagi helyzete.


Az ETO működtetésében a városi támogatás jelenti a stabil alapokat, és itt nem csak elsősorban az anyagi támogatásra gondolok. Reméljük, ez a kölcsönös együttműködés a jövőben is jellemezni fogja kapcsolatunkat, és még nagyon sok szép sikert tudunk megélni a szurkolókkal közösen.


– Hogyan látja az ETO közeli, illetve távolabbi jövőjét?


– A közeli jövő mindenképpen az osztályváltás, a távoli jövővel pedig csak akkor kívánunk foglalkozni, ha odaértünk. Tavaly nagyon sok ígéret hangzott el, az idén ezen a területen is változás lesz: a munkára kívánunk koncentrálni. Ezzel a hozzáállással szeretnénk megköszönni szurkolóinknak, támogatóinknak, hogy a nehéz pillanatokban is kitartottak mellettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában