Helyi sport

2016.03.16. 08:24

Vívás - Ők jelentik a vívás jövőjét

Mintegy 650 kardforgató kisdiák mérte össze tudását az I. Országos Sulivívó Találkozón Budapesten.

Csizmadia Dóra

Az ország tizenöt megyéjének, valamint a főváros tizenhárom kerületének több mint nyolcvan iskolájából érkeztek

fiatalok a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba.


A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) az elmúlt időszakban országszerte kilencvenöt általános és középiskolának biztosított vívófelszereléseket annak érdekében, hogy újjáélessze az iskolai vívás hagyományait.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke az esemény megnyitóján elmondta: – Nem akartunk arra várni, hogy majd a gyerekek lejönnek a vívóterembe, el akartuk vinni a vívást az iskolákba. Ezekben az intézményekben az adott település vagy megye vívóegyesületeinek szakembereivel, edzőivel együttműködve, részben a tornaórák keretében, részben tanórán kívüli foglalkozásként indulhatott meg a vívásoktatás. Az Országos Sulivívó Program részeként ma már ezekben az iskolákban mintegy két és fél ezer vívó kisdiák jelenti az utánpótlást, a magyar vívás jövőjét.


A legkisebbek tudáspróbán mutathatták meg, mit tanultak a páston, a nagyobbak pedig versenyszerűen vívhattak meg egymással.


Győr-Moson-Sopron megyéből a Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a pannonhalmi Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium vívói vettek részt az eseményen.


Sellei András, a pannonhalmi vívók edzője elmondta: – Két éve kezdtünk el általános iskolás gyerekeknek testnevelésóra keretében vívást oktatni. Közülük tizenöt fiút választottunk ki, aki elutazhatott Budapestre. Összességében mindenkinek nagy élmény volt. Az én tanítványaim is teljesen belelkesültek, és már azt kérdezik, milyen versenyre lehet elmenni legközelebb. Jól is szerepeltek a diákjaink, ugyanis hatan bejutottak a legjobb ötvenbe. Sőt, a hetedik osztályosok közötti vívó ügyességi feladatban Linczenbold Eliot lett a kiemelt különdíjas.


A hagyományteremtő szándékkal rendezett vívótalálkozón a diákok a sportág legjobbjaival, olimpiai, világ- és Európa-bajnokainkkal is találkozhattak. Az eseményen ott volt Nagy Tímea, Szilágyi Áron, Imre Géza, valamint a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozó, Márton Anna. A kardforgató kisdiákok körül is rajongták a sportág hőseit, akik több száz autogramot osztottak ki és megannyi közös fotó készült.

Halász Attila, a Győrújbarát Diáksport Egyesület vívószakosztályának vezetője elmondta:


– Nagyon pozitív élményekkel tértek haza. Rendkívül profin volt megszervezve az esemény, mintha egy nemzetközi verseny protokollját követték volna. Minden a gyerekekről szólt, a szervezők, segítők mind azon voltak, hogy megszerettessék a vívás közegét a diákokkal, mindezt nagyon türelmesen  és profi körülmények között. Tőlünk öt vívópalánta volt jelen, és őszintén mondhatom, teljesen elvarázsolta őket a hangulat. Igazi örömvívás volt, még akkor is, ha nagyobb eredményt nem sikerült elérni. Óriási élmény volt számukra, hogy találkozhattak a példaképeikkel, akik szintén nagyon türelmesen fogadták a rengeteg fiatalt, akik körülzsongták őket.


A több száz ifjú pengeforgatót megmozgató, telt házas rendezvényen a párbajtőröző lányok között végül az Óbudai Fodros Általános Iskola diákja, Szarvas Rita, a fiúknál pedig a Békéscsabai Szabó Pál Téri Általános Iskola diákja, Tusják Adrián bizonyult a legjobbnak a páston.


A győrújbaráti gyerekek körében is egyre népszerűbb a vívás, már várják az újabb eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában