Helyi sport

2016.02.23. 11:41

Győrben céloznak Európa legjobb sportlövői - fotók

Érdemes lesz kilátogatni a győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságra, a végleges nevezések alapján 46 ország 593 versenyzője vesz részt a sportág utolsó riói kvótaszerző versenyén.

kisalfold.hu

Meccshangulat is lehet a győri EB-n


A szerdán kezdődő és szombaton záruló kontinensviadalon a magyar csapat maximális létszámú, 36 fős lesz. A versenyzőkkel szemben négy-öt érem az elvárás, illetve további döntős szereplésekre, és nem utolsósorban egy olimpiai kvóta megszerzésére is számít a szakvezetés. A győriek futócéllövészetben esélyesek az éremszerzésre. A magyar hármasból ketten – Sike József és Boros László – a Patent Győri LK versenyzői.

„Főleg Józsi van nagy formában, de magamtól is  jó szereplést várok. Két éve világcsúcsot döntöttünk, ehhez nagyon nagy szerencsére lenne szükség, hiszen mindhármunktól csúcsteljesítmény kellene. Nekem a hazai pálya nem előny, külföldön jobban ki tudok kapcsolni, de igyekszem ezt most nem figyelembe venni" – mondta  Boros László.


A győri Audi-arénában kétszer 40 lőállást állítanak fel, a Magvassy-sportcsarnokban pedig a nyolcas döntőkre összesen tízet, ezek mellett külön lőállásokat kapnak a futócéllövők.


A kilátogató nézők  kivetítőkön  követhetik nyomon a verseny minden fontos mozzanatát. A technikának köszönhetően igazi meccshangulatban is szurkolhatnak a nézők. A belépés mindennap ingyenes. A szövetség honlapján (hunshooting.hu) élő szöveges közvetítés is elérhető.


A győri EB programja. Ma: junior fiú futócél 30+30, junior lány futócél 20+20, 8.30;  junior lány légpisztoly, 13.15; junior fiú légpuska,  15.00. Csütörtök: férfi és női futócél vegyes, első rész, 9.00;  férfi és női futócél vegyes, második  rész, 11.30; junior lány légpuska, 9.00;   junior fiú légpisztoly, 10.45;  junior  légpuska vegyes csapat, 16.30;  junior  légpisztoly vegyes csapat, 18.00. Péntek: férfi futócél 30 lassú,  8.30; női futócél 20 lassú, 8.30;  férfi futócél 30 gyors,  11.15; női futócél 20 gyors, 11.15; női légpuska, 12.15, döntő: 18.30;  férfi légpisztoly, 14.00, döntő: 19.45.  Szombat: junior fiú futócél vegyes; junior lány  futócél vegyes, 9.30 és 12.00;  női légpisztoly, 9.15, döntő: 11.30; férfi légpuska, 11.00, döntő: 13.45;  légpisztoly vegyes csapat, 13.15; légpuska vegyes csapat, 14.45.


Előzmények - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár keddi megnyitójával kezdődött a tízméteres sportlövő Európa-bajnokság Győrben.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az államtitkár kiemelte: a mostani Európa-bajnokság különösen izgalmas, hiszen ez az utolsó lehetőség, hogy a kontinens legjobbjai riói olimpiai kvótát szerezzenek. 


 

Sportlövő EB Győrben - A megnyitó. Fotó: H. Baranyai Edina

A Győrben rendezett ünnepi megnyitón Szabó Tünde emlékeztetett, hogy az 1912-es stockholmi olimpia óta a magyar sportlövők folyamatosan jelen vannak és jól szerepelnek a világversenyeken.


"Remélem, ez a kiváló sorozat itt, a győri Európa-bajnokságon is folytatódik" - tette hozzá. 


Korábban: 


A magyarok eddig öt olimpiai indulási lehetőséggel rendelkeznek, és további két paralimpikon is megszerezte a részvétel jogát Rióba. A végleges nevezések alapján 46 ország 593 versenyzője vesz majd részt az Európa-bajnokságon.


A magyar csapat 36 versenyzőt indít, ami azt jelenti, hogy valamennyi versenyszámban teljes létszámban indulnak sportlövőink.


Természetesen a legfontosabb versenyek a pénteki és szombati felnőtt légpuskás és légpisztolyos számok, hiszen ezeken osztanak ki 3–3 olimpiai kvótát versenyszámonként.


A magyar csapat egyedül férfilégpuskában nem szerezhet már további indulási jogot, mert a maximális két helyet már korábban begyűjtötte Sidi Péter és Péni István révén. Utóbbi éppen ezért nem a felnőtteknél, hanem saját korosztályában, a juniorok között versenyez majd. A kapitány további egy kvóta megszerzését tűzte ki célul. Ezt elsősorban női puskában, továbbá férfipisztolyban van esély megszerezni.


Miskolczi Julianna két éve Moszkvában lett légpuskában Európa-bajnok, a mob.hu oldalon elmondta, reméli, azt az egy kvótát ő gyűjti be, bár szerinte a magyar csapat további két tagja is esélyes a kvótaszerzésre.

A négynapos EB-n az alapversenyeket az Audi-arénában, míg a finálékat a közvetlenül mellette található Magvassy-csarnokban rendezik meg.


A kvótákért versengő magyar sportolók


Férfiak, légpuska: már megszereztük a két maximális kvótát, a versenyen indul Sidi Péter (már kvótás), Somogyi Péter, Boda Bence. Légpisztoly: Tátrai Miklós, Nagy László, Antal Balázs. Nők, légpuska: Gáspár Lalita, Miskolczi Julianna, Zwickl-Veres Kata. Légpiszoly: Egri Viktória, Csonka Zsófia (már kvótás), Nemes Adrienn. Az olimpiai számokon kívül futócéllövészetben (itt Sike József és Boros László révén a győri Patent LK is érdekelt) és a junior légfegyveres számokban avatnak kontinensbajnokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában