Helyi sport

2015.09.02. 10:09

Ilyen még nem volt: nyári jég Győrben

Augusztus végére elkészült a győri műjégpálya harmadik felújítási ütemének első fázisa, így már a múlt héten edzhettek a csapatok. A nagyközönség számára októberben nyit ki a létesítmény. <br>

Szabó Gábor

Történelmi pillanatot élhetnek át a Nemak-ETO fiatal játékosai, ugyanis eddig nem volt példa arra, hogy már augusztusban is jégre mentek – legalábbis Győrben nem. A feltételek ugyanis nem voltak adottak ahhoz, hogy a legnagyobb melegben is minőségi jeget készítsenek a létesítményben.

Most viszont elkészült az első üteme a felújításnak. A Nemak által biztosított társasági nyereségadóból (tao) és az önkormányzat önrészéből, 67 millió forintból új pályatestet, új csöveket, új palánkot és szigetelt sátort kapott a műjégpálya.

Mindezt nagy piknikkel ünnepelte a napokban a klub és az alapítvány. A szülők öröme mellett egyébként csak a gyerekeké volt nagyobb, a legtöbbjüket ugyanis szinte alig lehetett lehozni a jégről...
Szarvas Zoltán, a Nemak-ETO HC elnöke lapunknak elmondta: régi vágyuk teljesült ezzel.

Az ifjúsági korosztály alkothatja majd a pár éven belül tervezett felnőttcsapat gerincét. Fotó: Mészáros Mátyás

Az ifjúsági korosztály alkothatja majd a pár éven belül tervezett felnőttcsapat gerincét. Fotó: Mészáros Mátyás

„Ez maga a csoda, ilyenre, hogy a nagy kánikulában gyakorlatilag rövid idő alatt minőségi jeget csináljunk, még nem volt példa Győrben. Mindig is az volt az álmunk, hogy ezt Győrben is elérjük. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ezt megvalósítottuk, de annak még jobban örülünk, hogy a fejlődés itt nem áll meg. A második lépcső terveit is elfogadták már, jövő áprilisban megkezdődik a csarnok építése, a mostani ponyvás borítás pedig a hátsó, jelenleg betonos pályára kerül át. Ott nyáron in-line, télen pedig egy mobil jégpályát alakítunk ki. A harmadik szakasz a kiszolgálóépület, valamint a lelátó megépítését jelenti. Utóbbi ezer-ezerötszáz néző befogadására lesz alkalmas, mely további ötszáz hellyel bővíthető. A teljes munkálatok körülbelül másfél év múlva fejeződnek be a tervek szerint" – mondta Szarvas Zoltán.

Ilyen feltételek mellett egyébként nem tűnik elrugaszkodott tervnek az sem, hogy ismét első osztályú felnőttcsapata legyen Győrnek. Ezzel pedig az elnök is egyetért.

„Természetesen ez a célunk, s szerencsére nemcsak a létesítményhelyzet, hanem az utánpótlásbázis is szépen fejlődik" – mondta az elnök, aki még annyit mondott: a létesítményt a nagyközönség számára várhatóan októberben nyitják majd meg.

A háttérbázissal kapcsolatos konkrétumokról Bartalis József utánpótlás szakmai vezető beszélt. Elmondta, hogy jelenleg hat korosztályban 168-an látogatják rendszeresen az edzéseket. Az U8-as és U10-es csapattal Láday Lóránt, az U12-es és U14-es együttessel Vlado Matejov, míg az U16-os és U18-as gárdával Nagy András és Antal Károly foglalkozik.

„Ami nagy dolog, hogy a junior korosztály kivételével lejjebb a piramis minden szintje megvan. Végre ifjúsági korosztályt is tudtunk indítani. Ebben vannak Erdélyből érkezett fiatalok is. Ők még elsőévesek a korosztályukban, most elsődlegesen az a cél, hogy összerázódjanak, felvegyék a ritmust, kisebb lesz rajtunk az eredménykényszer. Később azonban őket szánjuk a felnőttcsapat magjának" – mondta a szakember, hozzátéve, a többi korcsoportnál azért az eredmény is fontos.
„Mindegyik csapatunk indul a bajnokságban. Érdekesség, hogy a tizenkettő, a tizennégy és a tizenhat éveseknek is selejtezniük kell, hogy felkerüljenek az A csoportba. Mindenképpen ez a célunk, valamint az, hogy minél előbbre végezzenek csapataink" – mondta végezetül Bartalis József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában